28 / 03 / 2024

Adana Kentsel Dönüşümde Hukuksal Süreç paneli 24 Mayıs'ta!

Adana Kentsel Dönüşümde Hukuksal Süreç paneli 24 Mayıs'ta!

TMMOB ve İMO Adana Şubesi ve Adana Barosu, “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” paneli 24 Mayıs Salı günü saat 14.30’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO)  Adana  Şubesi ve Adana Barosu,  “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” konulu bir panel düzenleyecek. Panel öncesi kamuoyunu bilgilendirmek üzere Adana Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, ortak basın açıklaması yaptı.


24 Mayıs Salı günü saat 14.30’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek panel öncesi Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen toplantıda iki kurum adına açıklama yapan İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, tüm Türkiye’yi kapsayan ve yıkılıp yenileneceği ilan edilen yedi milyonluk konut sayısıyla çok sayıdaki hak sahibinin barınma hakkını ilgilendiren kentsel dönüşümün uzunca bir süredir ülke gündeminde yer kapladığını vurguladı.


Merkezi ve yerel yöneticilerin kentsel dönüşümü, kent yaşamının iyileştirilmesi, vatandaşın depreme dayanıklı, refah ve sağlıklı konutlarda yaşayacağı vaatleri eşliğinde medyada sıkça dile getirdiğini kaydeden Kaya, “Ancak projelerin özenle planlanmadığı, projeden etkilenenlerin süreçlere katılımının sağlanmadığı, daha da olumsuzu bilgi alma haklarının bile engellendiği bir süreç işletilmekte ve dönüşümün yükü ağırlıklı olarak vatandaşın sırtına yüklenmektedir” dedi.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDE 33 PROJE ALANI VAR


Özel sektör için yeni sermaye birikim kanalları açan kentsel dönüşüm süreçlerinin düşük gelirli kesim açısından ise çoğunlukla mağduriyetlere ve daha güvencesiz bir yaşam seçeneğine maruz kalmak anlamı taşıdığını kaydeden Kaya, şunları söyledi:


“Tepeden verilen kararlarla, mülk sahipleri önlerine sunulan seçeneklerden birine razı olmaya zorlanmaktadırlar. Bu seçenekler de genellikle ya borçlanarak aynı bölgeden ev sahibi olmak ya da bu borcu karşılamayacak olanlar için kentin çeperlerine itilmektir.  Adana’da kentsel dönüşümle ilgili olarak 33 proje alanı bulunmaktadır. Yakın zamanda bunların sayısının artacağı, dolayısıyla muhatap sayısının daha da fazlalaşacağı beklenen bir gelişmedir. Şimdiden 33 proje bölgesi, 1600 hektarı geçen alanıyla Adanalılar için önem arz eden bir boyuta ulaşmıştır.


“ÇARESİZLİK, REVA GÖRÜLÜYOR”


Tüm bu alanlardaki gelişmeleri yakından izlediğimizde kent halkının kentsel dönüşümle ilgili karar mekanizmalarının dışında bırakılmasının, dönüşümle ilgili kararların rant odaklı olarak alınmasının kentliler açısından ciddi bir sorun yarattığını açık ve net olarak görebiliriz. Vatandaşlara kendi mülkiyetlerinin akıbeti hakkında bilgi edinememenin verdiği çaresizlik içinde bekleyişin reva görülmesi her şeyden önce insan haklarına aykırıdır.


Bizler, Adana Barosu ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Adana’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının takipçisi olduğumuzdan ve özellikle de konuyla ilgili doğru bilgiye sahip olmak isteyen, haklarını öğrenmek isteyen çok sayıda vatandaşımızla birebir görüştüğümüzden, sürecin vatandaş için doğurduğu adaletsizliğin farkındayız. Bilgi edinmenin adeta devlet sırrına dönüştürüldüğü bu süreçlerin Adanalılar için hakkaniyetli yürütülmediğini bilmekteyiz.


“ADALETSİZLİĞE KARŞI ÇIKMALIYIZ”


Bu nedenle de kentsel dönüşümü detaylarıyla konuşmalı, alternatif düşüncelerin kamusal alanda tartışılmasını sağlamalı,  bu adaletsizliğe karşı çıkmalıyız. Bu amaca hizmet etmesi için 24 Mayıs Salı günü, vatandaşlarının sıkça sorularını yönelttiği barınma hakkı ve hukuksal süreç çerçevesinde kentsel dönüşümü ele alacağımız bir panel gerçekleştireceğiz. Bilgi almak isteyen, sorunlarını aktarmak isteyen, sorularına cevap arayan tüm Adanalıları panelimize davet ediyoruz.


VATANDAŞ SORU SORACAK


Adana Barosu ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nin ortak çalışması ile düzenlediğimiz panelimizin iki değerli avukat konuşmacısı olacaktır. Panele katılan vatandaşlarımız, hem konuşmacılarımız Avukat Ali Rıza İlgezdi ve Avukat Can Atalay’ın konuyla ilgi bilgilerini, değişik bölgelerde maliklerin karşılaştıkları deneyimleri dinleyecekler hem de panelin sonunda gerçekleştireceğimiz forum bölümünde sorularını yöneltebileceklerdir. Bu kent hepimizin, bu kente hep birlikte sahip çıkacağız. Ve elbette ki sonuç alıcı sahip çıkmayı, bilgi edinerek,  ortak sorunlarımızın çözümü için bir araya gelerek yapabiliriz. Tüm Adanalıları 24 Mayıs Salı günü saat 14.30’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal kültür Merkezi’ne bekliyoruz.”


İNSAN ODAKLI KENTSEL DÖNÜŞÜM

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık da kamuoyunda konunun net bir şekilde aydınlatılması için İMO ile birlikte çalışma yapmanın mutluluğunu paylaştıklarını belirtti. Çıtırık, “Şehrin yaşam olanaklarından herkesin ortak pay alması şehirciliğin gelişmesinin önemini ortaya çıkarır. Türkiye’de uzun süredir çarpık kentleşme sorunu yaşanmaktadır. Çarpık kentleşmenin giderilmesi için mutlaka yeni çalışmalar yapılmalıdır. Sağlıklı bir kent yaşamı için kentsel dönüşüm insanı odağına alan bir anlayışla gerçekleşmelidir” diye konuştu.


Adana Gündem



Haber Adana Günaydın Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Adana’da bir süredir gündemi meşgul eden kentsel dönüşüm sorununa Adana Barosu ile İnşaat Mühendisleri Odası neşter vuruyor. Bu konunun takipçisi olan İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi ve Adana Barosu,  “Kentsel Dönüşümde Barınma Hakkı ve Hukuksal Süreç” konulu bir panel düzenliyor. Panel 24 Mayıs Salı günü saat 14.30’da Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.


Panel öncesi kamuoyunu bilgilendirmek üzere Baro Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya, ortak basın açıklaması yaptı.


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’nde iki kurum adına açıklama yapan Baro Başkanı Çıtırık, kamuoyunda konunun net bir şekilde aydınlatılması için İMO ile çalışma yapmanın mutluluğunu paylaştıklarını belirtti. Çıtırık, “Şehrin yaşam olanaklarından herkesin ortak pay alması şehirciliğin gelişmesinin önemini ortaya çıkarır. Türkiye’de uzun süredir çarpık kentleşme sorunu yaşanmaktadır. Çarpık kentleşmenin giderilmesi için mutlaka yeni çalışmalar yapılmalıdır. Sağlıklı bir kent yaşamı için kentsel dönüşüm insanı odağına alan bir anlayışla gerçekleşmelidir” diye konuştu.


KARARLAR TEPEDEN VERİLİYOR


İMO Adana Şube Başkanı H.Çağdaş Kaya ise, tüm Türkiye’yi kapsayan ve yıkılıp yenileneceği ilan edilen yedi milyonluk konut sayısıyla çok sayıdaki hak sahibinin barınma hakkını ilgilendiren kentsel dönüşümün uzunca bir süredir ülke gündeminde yer kapladığını vurguladı.


Özel sektör için yeni sermaye birikim kanalları açan kentsel dönüşüm süreçlerinin düşük gelirli kesim açısından ise çoğunlukla mağduriyetlere ve daha güvencesiz bir yaşam seçeneğine maruz kalmak anlamı taşıdığını kaydeden Kaya, şunları söyledi: “Tepeden verilen kararlarla, mülk sahipleri önlerine sunulan seçeneklerden birine razı olmaya zorlanmaktadırlar. Bu seçenekler de genellikle ya borçlanarak aynı bölgeden ev sahibi olmak ya da bu borcu karşılamayacak olanlar için kentin çeperlerine itilmektir.  Adana’da kentsel dönüşümle ilgili olarak 33 proje alanı bulunmaktadır. Yakın zamanda bunların sayısının artacağı, dolayısıyla muhatap sayısının daha da fazlalaşacağı beklenen bir gelişmedir. Şimdiden 33 proje bölgesi, 1600 hektarı geçen alanıyla Adanalılar için önem arz eden bir boyuta ulaşmıştır. 


İKİ AVUKAT HALKI AYDINLATACAK


Tüm bu alanlardaki gelişmeleri yakından izlediğimizde kent halkının kentsel dönüşümle ilgili karar mekanizmalarının dışında bırakılmasının, dönüşümle ilgili kararların rant odaklı olarak alınmasının kentliler açısından ciddi bir sorun yarattığını açık ve net olarak görebiliriz. Vatandaşlara kendi mülkiyetlerinin akıbeti hakkında bilgi edinememenin verdiği çaresizlik içinde bekleyişin reva görülmesi her şeyden önce insan haklarına aykırıdır.Bizler, Adana Barosu ve İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak Adana’daki kentsel dönüşüm çalışmalarının takipçisi olduğumuzdan ve özellikle de konuyla ilgili doğru bilgiye sahip olmak isteyen, haklarını öğrenmek isteyen çok sayıda vatandaşımızla birebir görüştüğümüzden, sürecin vatandaş için doğurduğu adaletsizliğin farkındayız. Bilgi edinmenin adeta devlet sırrına dönüştürüldüğü bu süreçlerin Adanalılar için hakkaniyetli yürütülmediğini bilmekteyiz. Baro ve İnşaat Mühendisleri Odası Şubesi’nin ortak çalışması ile düzenlediğimiz panelimizin iki değerli avukat konuşmacısı olacak. Panele katılan vatandaşlarımız, hem konuşmacılarımız Avukat Ali Rıza İlgezdi ve Avukat Can Atalay’ın konuyla ilgi bilgilerini, değişik bölgelerde maliklerin karşılaştıkları deneyimleri dinleyecekler hem de panelin sonunda gerçekleştireceğimiz forum bölümünde sorularını yöneltebileceklerdir.”


Adana Günaydın


Geri Dön