20 / 04 / 2024

Adana kentsel dönüşümle yenilenmeli!

Adana kentsel dönüşümle yenilenmeli!

Adana'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Adanalı belediye başkanları, Hüseyin Sözlü, Zeydan Karalar, Soner Çetin ve Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşüm çalışmaları ve sağlıklı yapılaşmanın gereklerini anlattı.



Adana'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Adanalı belediye başkanları, kentsel dönüşümle ilgili fikir ve önerilerini halkla paylaştı.  Adana  Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova ilçe Belediye Başkanı Soner Çetin ve Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, kentsel dönüşümün kent üzerindeki etkilerini anlattı. 


SÖZLÜ YAPACAKLARINI ANLATTI 


Divan Oteli'nde İnşaat Mühendisi Nazım Biçer'in yönettiği oturumda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, şehirlerin medeniyet göstergesi olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümün sorunlu alanları sağlıklı hale getirmek için önemli olduğunu söyleyen Sözlü şöyle konuştu: "Şehirler medeniyet göstergesidir. Şehrimizin göstergesi medeniyetimizin çıtasıdır. Biz bu çıtayı yükseğe taşımak zorundayız. Siz konutta arz talep dengesini sağlıklı yerde oluşturmalısınız. Adana'daki bu kadar büyük kentsel dönüşüme ne belediyelerin ne TOKİ'nin gücü yeter. Bu nasıl çözülür, burada birileri konutu üretecek, birileri satın alacak. Arz talep dengesi orada oluşacak. İlçe belediye başkanlarımızla şehri yeniden tasarlamak noktasında doğru bir yolda yürüyoruz. Dönüşümü, master altyapısı olacak ana bulvarları, Mahmut Çelikcan Çukurova'dan, Seyhan'dan güney kuşağa, Yüreğir'den, Güney Kuşak Bulvarı'na, hepsini teker teker tasarlıyoruz. Kentsel dönüşüm master planının neredeyse altyapısını oluşturmak üzereyiz. Yeni rant alanlarına fedailik yapmaktansa belediye başkanlarımızla ile bir uyum içerisinde, üzerimize düşen sorumluluğun farkındayım. Kolektif olarak Adana'nın mimarı olmak gibi bir iddiamız var. Gelin hep birlikte Adana'nın mimarı olalım, tarih bizi yazsın." 


'SEYHAN'A 800 MİLYAR DOLAR GEREK' 


Seyhan İlçe Belediye Başkam Zeydan Karalar ise Seyhan İlçesi'nin yüzde 70'nin kentsel dönüşümle yenilenmesi gerektiğini, bunun da maliyetinin 800 milyar doları bulduğunu söyledi. Karalar şöyle konuştu: "Seyhan'ın yapılanması belki Türkiye'nin en kötüsü. Seyhan'da 336 bin bağımsız bölüm var. Bütün uzmanların ortak fikri bunların yüzde 70'inin yenilenmesi. 800 milyar dolar gerekiyor dönüşüm için. Ama bu Türkiye'nin bütçesinin bir kaç katı. Bu kadar devasa bir iş var Türkiye'de. Bunu hiç kimsenin tek başına yapması mümkün değil. Bende Toki'yi ilk başta çok istemiyordum. Ama  TOKİ  doğru değerlendirilirse çok iyi. Barboros'la ilgili, her şeyi, değişikliği, projeyi belediye yaptı. Barbaros'ta TOKİ hak sahibine en fazla yüzde 29 Zeydan Karalar veriyordu. Projeyi biz yapalım dedik, tüm düzenlemeyi yaptık. Burada yüzlerce metrekaresi olan kişiye yüzde 29 veriyorlardı. Biz projeyi Adana'ya uygun hale getirdik. Biz yaptığımız çalışma ile hak sahibine yüzde 45 verilmesini sağladık. Biz buradaki hak sahibine olacak şekilde çalışma yürüttük ve projemiz onaylandı." 


'BELEDİYE EVLERİ ONAY BEKLİYOR' 


Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin ise Belediye Evleri Mahallesi için hazırladıkları projenin onaylanmasını beklediklerini söyledi. Çetin sözlerini şöyle sürdürdü: "Belediye Evleri gibi bir mahallenin kentsel dönüşüme ihtiyaç duyması büyük bir sıkıntı. Dilerim 20 yıl sonrada Toki'nin yaptığı konutlara da kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulmaz. Bir süre sonra buralar bir bina mezarlığına dönüşmesin. Dilerim Belediye Evleri Projemiz yakın zamanda Bakanımız tarafından onaylanır. Biz Cumhuriyet tarihinde bir defada yapılmış en büyük yatırım olacak olan projemizle, Adana'ya bir çivi çakmak istiyoruz. Bu bölge 1078 dönüm bir alan. 22 bin nüfusu olan, 2842 binası, 6837 konutu, 408 bağımsız işyeri olan devasa bir proje. Burası Türkiye'de örnek olacak bir proje. Bunu Toki'nin yapabilmesi mümkün değil. Zaten Belediye Evleri halkının istemediği bir şeydir. Bize hep, 'Bizi sakın TOKÎ'ye bırakmayın' dediler. Çünkü bu bölgenin dünya Hüseyin Sözlü standartlarında bir yer olmasını istiyorlar." 


'YÜREĞİR DEĞİŞİYOR' 


Merkez Yüreğir İlçe Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ise Cumhuriyet Mahallesindeki 22 hektarlık alana yapılacak olan kentsel dönüşüm projesinin onaylandığını söyledi. 20 gün içinde mahalle sakinleri ile görüşmenin yapılacağını belirten Çelikcan şöyle konuştu: "Cumhuriyet Mahallesi'nde 22 Hektarlık bir alanda projemiz var. Projemiz onaylandı. 15-20 güne kadar mahalle sakinleri ile görüşmeler başlayacak. Belediyemizin 2 tane Yüreğir'de dönüşüm projesi var. Bunlar tamamlandığında Yüreğir'in silueti Seyhan'dan Çukurova'dan bakıldığında çok güzel olacak. 500 bine yakın insanın oturduğu bir ilçemiz var. Kaçak yapıda demiyorum ama yüzde 80'i sağlıksız yapı. Yüzde 80'i ruhsatsız yapıdan oluşuyor. İlçemizde 61 bin bina bulunuyor 142 bin bağımsız bölüm, 17 binde işyeri bulunmaktadır. Kentsel dönüşüm olarak Kışla l'nci bölge, Kışla Çamlıca, Kışla 2'nci Bölge, 3'ncü bölgenin de protokolünü yapıyoruz. Karacaoğlan, Başak, Akıncılar, Yavuzlar, Serinevler gibi mahallelerimizde toplamda 132.7 hektarlık bir alanda çalışma yapıyoruz. Dönüşüm sonrası burada 16.300 konut, 721 işyeri yapılmış olacak." 




Posta Çukurova Gap


Geri Dön