26 / 04 / 2024

Adana Şambayadı neden imara açılmıyor?

Adana Şambayadı neden imara açılmıyor?

Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, müteahhitlerin feryadına rağmen Şambayadı bölgesini imara açmıyor. Bölgenin imar değişikliği teklifi ise 5 aydır komisyonda bekletiliyor .



Büyükşehir Belediyesi, Adana'da arsa sıkıntısı yaşayan inşaat sektörüne rahat nefes aldıracak Şambayadı Mahallesi'ndeki 941 hektarlık alanı imara açmamak için direnmeye devam ediyor. Tapu Müdürlüğü'ne havale etmesi gereken kısmi arsa ve arazi düzenleme dosyasını Çukurova Belediyesi'ne iade ederek süreci tıkayan Büyükşehir, eylül ayında meclise getirdiği 1/5000 ölçekli nazım imar planının, aradan 5 ay geçmesine rağmen komisyonda görüşülmesini sağlamadı.


12 BİN KİŞİYİ İLGİLENDİRİYOR

İmara açıldığı 1995 yılından bu yana tartışmalı bir süreç yaşayan ve defalarca mahkemelik olan Şambayadı Mahallesi'ndeki 941 hektarlık alana ilişkin umut verici gelişme 2014 yılında yaşandı. Çukurova Belediye Başkanı CHP'li Soner Çetin, yaptığı görüşmelerle iptal davası açan  Adana  Defterdarlığı'nı bu kararından döndürdü. Ancak bu sevindirici gelişmeye karşın Büyükşehir, inşaat sektörünün ve tapusu bulunan 12 bin kişinin sevincini kursağında bırakan tavır sergiledi.

Yaklaşık 18 yıllık sorunu çözüme kavuşturan Çukurova Belediyesi, mahkeme kararları doğrultusunda imar planları kesinleşen bölgenin kısmi arsa ve arazi düzenlemesini yaptı. Askı süresinin sona ermesiyle teknik kontrolleri yapması ve Tapu Müdürlüğü'ne sevk etmesi için dosyayı Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi.

Ancak, Büyükşehir Belediyesi, 1995 ve 2013 yılında onay verdiği dosyayı Çukurova'ya iade etti. Bu karar sorunun çözüldüğüne sevinenlerce şaşkınlıkla karşılandı.

İade gerekçelerindeki yanlışlıkları ortaya koyan Çukurova Belediyesi, dosyayı bir kez daha Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi.

Ancak Büyükşehir, "Revizeye gideceğim.

Sorunu hazırlayacağım 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile çözeceğim" dedi. Başkan Hüseyin Sözlü, 39, 40 ve 41 nolu uygulama bölgelerini kapsayan 1/5000 ölçekli nazım imar planını eylül ayında meclise taşıdı ve komisyona havale etti. Ancak aradan geçen 5 aya rağmen teklif komisyonlarda görüşülemedi.


SÖZLÜ'NÜN AMACI NE?

Çukurova Belediyesi'nin dosyasını iki defa iade edip, 1/5000 ölçekli nazım imar planı düzenlemesiyle sorunu çözeceğini söyleyen Büyükşehir'in, Şambayadı'nı neden imara açmak istemediği sorusu yanıt bekliyor. Şambayadı'nı imara açmamak için direnen Büyükşehir'in Sarıçam'a özel ilgi göstermesi ise gözlerden kaçmıyor.

İkinci defa düzenleme ortaklık payı gerekçesiyle Çukurova'ya engel çıkaran Büyükşehir, aynı koşullardaki MHP'li Sarıçam Belediyesi'ne onay vermişti.


Sabah


Geri Dön