19 / 04 / 2024

Adana'da 250 dönüm arazi üstüne hurdacılar sitesi kurulacak!

Adana'da 250 dönüm arazi üstüne hurdacılar sitesi kurulacak!

Ülke ekonomisine katkı sağlayan hurdacı esnafı, Adana'da 250 dönüm arazi üstüne kurulan hurdacılar sitesine taşınacak. Adana Makine Aksamı ve Hurdacılar Odası Başkanı Kemal Deniz, hurdacı esnafının ekonomiye ve çevreye sağladığı katkıları anlattı



Ülke ekonomisine katkı sağlayan hurdacı esnafı, Adana'da 250 dönüm arazi üstüne kurulan hurdacılar sitesine taşınacak.

Adana Makine Aksamı ve Hurdacılar Odası Başkanı Kemal Deniz, yaptığı açıklamada, hurdacı esnafının ekonomiye ve çevreye sağladığı katkıları anlattı.

Demirden metale, kağıttan alüminyuma kadar yaklaşık 40 farklı kalemde atık topladıklarını belirten Deniz, hem çevreyi koruduklarını hem de geri dönüşüm sağlayarak birçok firmanın ham madde ihtiyacını karşıladıklarını söyledi.

Ekonomiye önemli katkısı olması rağmen  hurdacı esnafının çeşitli illerde uygun bir sitesinin olmaması nedeniyle sıkıntı yaşadığını anlatan Deniz, kendilerini bu sorunu çözmek için adım attıklarını kaydetti.

2009 yılının şubat ayında kendilerine gösterilen araziye Hurdacılar Sitesi inşaatı yapmaya başladıklarını anlatan Deniz, şöyle devam etti:

"250 dönüm arazi üstüne her biri bin metrekare olan 159 dükkan inşa ettik. Kendi öz kaynaklarımız ile bu yatırımı gerçekleştiriyoruz. Bu siteyi 2012 yılı başlarında açmayı planlıyoruz. Derli toplu bir sitemiz olmadığı için esnaf kent içinde çalışıyor ve çıkan gürültü nedeniyle çevredeki evlerden tepki görüyor. En kısa zamanda bu sorunu çözmek için çalışıyoruz.''

Deniz, sitenin açılmasından sonra da kentte ihtiyacın bitmeyeceğini belirterek, ''Bize 500 dönüm bir arazi daha gösterseler, oraya da site inşa ederiz ve burası da kısa sürede hurdacı esnafı tarafından doldurulur'' dedi.

-Her kesime hizmet götürüyoruz-

Deniz, hurdacı esnafının bazı kişiler tarafından ''eskici'' diye tabir edildiğini belirterek, bu kişilerin aslında görünmeyen çok sayıda katkısı olduğunu ifade etti.

Bir evden satın aldıkları eski eşya ile o evin bütçesine katkı sağladıklarını anlatan Deniz, ''Biz her kesime hizmet götürüyoruz. Evden eşya alıyoruz ev hanımının pazar parası çıkıyor. Bu aldığımız eşyayı taşıyan, hurdacılara getiren toplayıcılar para kazanıyor. Eşyayı ayrıştıran ve o işyerinde çalışanlar da kazanıyor. Ürettiğimiz ham maddeyi alan fabrika da yurtdışından ithal etmek zorunda kalmayarak, tasarruf yapıyor'' dedi.

Deniz, çevreye sağladıkları fayda ile gelecek yıllarda karşılaşılabilecek çevre sorunlarının azalmasına da bir katkı sağladıklarını belirterek, ''Birçok atığın doğaya karışmasını biz engelliyoruz. Bu sayede doğanın ve doğal kaynakların kirlenmesinin de önüne geçiyoruz'' diye konuştu.
Akşam


Geri Dön