16 / 04 / 2024

Adana'da CBS görüntüleme çalışması sürüyor!

Adana'da CBS görüntüleme çalışması sürüyor!

Adana'da CBS görüntüleme çalışması sürüyor. Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Anavarza Kalesi ve Antik Kenti, Hoşkadem Camisi, bedesten gibi tarihi yerlerden alınan görüntüler, aynı anda uydulardan koordinat alınarak etiketleniyor.



Kozan Belediyesi'nce hazırlanan ve Çukurova Kalkınma Ajansı'nca (ÇKA) desteklenen, ilçedeki Taşınmaz Kültür Varlıklarının Turizme Kazandırılması Projesi kapsamında, ilçenin 360 derece 3 boyutlu panoramik ortam çekimlerinin yapılarak internetten paylaşıma açılmasını sağlayacak Coğrafi ve Kent Bilgi Sistemi'nin(CBS) görüntüleme çalışması devam ediyor. 


8 kameralı özel bir cihaz yardımıyla, 5 metre arayla cadde ve sokakların 360 derece 3 boyutlu görüntülerinin çekimini tamamlayan ekipler, ilçedeki 13 taşınmaz tarihi kültür varlığının çekimlerini de sürdürüyor. 


370 kilometrelik alan içindeki Kozan Kalesi, Karasis Kalesi, Anavarza Kalesi ve Antik Kenti, Hoşkadem Camisi, bedesten gibi tarihi yerlerden alınan görüntüler, aynı anda uydulardan koordinat alınarak etiketleniyor. 


Yetkililer, elde edilen görüntü ve bilgilerin düzenlendikten sonra data olarak dijital ortama aktarılacağını, bilgisayar ve internetten ilgili kurumların ve vatandaşların paylaşımına sunulacağını belirtilerek, yapılan çalışma ile daha sağlıklı bir kentsel planlama yapılabilmesi, gelişen bilgi sistemleri teknolojisinin etkin şekilde kullanılarak tarih ve kültür varlıklarının korunması ve turizmin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda ile belediye, tapu-kadastro, orman gibi kurumların saha çalışmalarının kolaylaştırılmasınm hedeflendiğini belirttiler. 


Turizme altlık oluşturacak kültürel varlıkların korunması ve tanıtılması, basit altyapı tadilatları ve tabelalandırma çalışmaları ile taşınmaz kültür varlıklarının turistlerin ziyaretine hazır hale getirilerek bölgenin ekonomik ve sosyal gelişmesine katkı sağlayacak çalışmanın aynı zamanda, gelişmiş bilgi iletişim teknolojileri aracılığı ile bu yerlerin tanıtımı, daha fazla ziyaretçinin bölgeye çekilmesi ve hizmet sağlayıcılarla buluşmasını kolaylaştırıcı bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısının geliştirilmesini, sektördeki hizmet sağlayıcılar ile yerel işletme sahiplerine eğitim ve danışmanlık hizmeti verilmesini de amaçladığı bildirildi. 


Adana Haber


Geri Dön