19 / 04 / 2024

Adana'da inşa edilen Jurassic Park'a dava açıldı!

Adana'da inşa edilen Jurassic Park'a dava açıldı!

ADANA'da '100'üncü Yıl Mahallesi Doğal Parkı Koruma Halk Girişimi' üyeleri, merkez Çukurova Belediyesi tarafından Doğal Park'ın bir bölümüne yapılan Jurassic Park'ın hukuksuz olduğunu öne sürerek, 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.



ADANA'da '100'üncü Yıl Mahallesi Doğal Parkı Koruma Halk Girişimi' üyeleri, merkez Çukurova Belediyesi tarafından Doğal Park'ın bir bölümüne yapılan Jurassic Park'ın hukuksuz olduğunu öne sürerek, 2. İdare Mahkemesi'ne dava açtı.


Duruşma öncesi tarihi Adliye binası önünde toplanan girişim üyeleri 'Unutmadık parkımızı geri istiyoruz' yazılı pankart açarak basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Yaşar Gökoğlu, Doğal Park'ın 100'üncü Yıl Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların kullandığı tek yeşil alan olduğunu belirterek, şunları söyledi:


"Parkın büyük bölümü Çukurova Belediyesi'nin aldığı bir kararla bir şirkete 15 yıllığına 'yap-birlikte işletelim-devret' modeli adı altında kiraya verilmişti. Parkımız dikenli teller ile bölünmüş ve inşaat şantiyesi haline getirilmişti. Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, aldıkları kararları savunurken şunları söylemişti. 'Park atıl vaziyetteydi. Buraya yapılacak Jurassic Park sayesinde canlanacak, ticaret gelişecek belediyemizin kasasına para girecek ve bunlar olurken parkın doğal yapısına zarar verilmeyecek.' Şimdi soruyoruz atıl olduğu konusunda doğru söylemiyorsunuz, bu size yakışmaz.."


BELEDİYENİN MÜLKİYETİNDE DEĞİL


İmar planlarında yeşil alan olarak ayrılmış kamuya açık parkların belediyenin mülkiyetinde olmadığını savunan Yaşar Gökoğlu, şöyle devam etti: "Halkın malını istediğiniz gibi alıp satamaz ve kiralayamazsınız. Sizler seçilmiş yerel yöneticiler olarak sadece o parkların bakımını yapmakla mükellefsiniz. Yetkinizi aştınız, hukuksuz bir karar aldınız. Seçimlerde size yardım ettiği bilinen yakınınızda bulunan bir işadamına diyet borcunuzu ödemek için parkımızı feda ettiniz sayın belediye başkanı.."

Açıklamanın ardından aralarında avukatların da bulunduğu grup, duruşmaya girdi.


Hürriyet




Haber  Adana  medya Gazetesi'nden Osman Palamut'un yazısında şu şekilde yer aldı...



Çukurova ilçesi; İmarıyla, bulvarlarıyla, cadde ve sokaklarıyla, Seyhan ve Yüreğir gibi sorunlu olan bir ilçe değildir. 

Çukurova gerek şehircilik anlamında, gerekse kişi başına düşen yeşil alan anlamında, Adananın prestijli olan örnek ilçelerinden biri konumundadır. 

Kısacası, belediyecilik açısından masrafsız olan ilçelerin başında geliyor. 

Sorun olmayan ilçede, ne yazık ki atılan yanlış adımlar sebebiyle sorunlar bitmiyor, On binlerce insanın faydalandığı Doğal Parka Jurassic Park için vurulan neşter karşısında, yapılan projenin yanlışlığını gazeteciler olarak kamuoyuyla paylaşırken, bölgede ikamet eden vatandaşlarda kamuoyu oluşturarak yapılacak olan projenin yanlışlığına dikkat çekmişlerdi. 

Ancak uyarılara kulaklarını tıkayan yetkili makamlar, hiç yoktan ortaya bir sorun çıkarttılar. 

Bilindiği gibi Doğal park atıl olan değil aksine hemen her gün binlerce vatandaşın yürüyüş parkuru olarak faydalandığı bölgenin tek parkıydı. 

Ancak Rant uğruna park ikiye bölündü, park içerisinde Jurassic Parkın yeri tel örgüyle çevrilerek vatandaşın sağlıklı yaşamın gereği olan yürüyüş parkı neredeyse sıfırlandı ve haklı olarak Doğal Parkı Koruma Halk Girişimi Üyeleri mücadelelerinin sonunda konuyu bölge idare mahkemesine taşıyarak, yapılan yanlıştan dönülmesi için hukuk mücadelesi başlattı. 

100 Yıl Mahallesi Doğal Parkı Koruma Halk Girişimi Üyeleri mücadelesinde haklıydı, Öyle ki, bu emsalsiz doğal yürüyüş parkurundan yalnız 100. Yıl Mahallesi sakinleri değil, etrafta bulunan yerleşim alanlarındaki on binlerce vatandaşımız bol oksijen ihtiva eden Doğal Parkın doğal yürüyüş parkurundan faydalanmaktaydı. 

Önceki gün Adana 2. İdare Mahkemesinde söz konusu yerle ilgili duruşma vardı, Duruşma öncesi; "Unutmadık, utturmayacağız. Parkımızı Geri istiyoruz" döviziyle basının karşısına çıkan ve grup adına basın açıklamasını okuyan Yaşar Gökoğlu; "Doğal Park 100. Yıl Mahallesi ve çevresinde yaşayan halkın kullandığı tek yeşil alandır ve atıl olduğu konusunda söylemiyorsunuz. Bu size yakışmaz. 

Gerçi atıl bırakmak için elinizden geleni yaptınız. Göreve geldiğinizden bu yana çimleri dahi sulamadınız. İmar planlarında yeşil alan olarak ayrılmış kamuya açık parklar belediyenizin mülkiyetinde değildir, o bölgede yaşayan halka aittir. Sizler seçilmiş yerel yöneticiler olarak sadece o parkların bakımını yapmakla mükellefsiniz" diyerek Çukurova Belediye Başkanı Sayın Çetin'in yaptığı tarihi yanlışlığa dikkat çektiler. 

Doğal Parkı Koruma Halk Girişimi Üyeleri başlatmış oldukları mücadelelerinde yerden göğe kadar haklılar. 

Çocukların hayal güçlerini zenginleştirecekseniz, çocuklarımıza görsel güzellikleri sunmak istiyorsanız, Doğal Parkın dışında diğer bazı illerimizde olduğu gibi, yeni bir yer tahsis ederek yalnız bu kentin çocuklarının değil, çevre illerdeki çocuklarımızın da ilgisini çekecek bir eseri kazandırabilirsiniz. 

SONUÇ OLARAK Doğal Park bu gün yapılış amacından halka rağmen saptırılmıştır. 

Her fırsatta referandumu en doğru çözüm yolu olarak görürken, Sayın Başkan neden Doğal Parkta yapığınız bu proje için halkın onayına başvurmadınız? 

Belediyelerin görevi unutulmamalıdır ki halka rağmen değil, halkın gönlünü kazanarak hizmetler üretir. 




Osman PALAMUT/Adana medya


Geri Dön