28 / 03 / 2024

Adana'da kentsel dönüşüm hızlı ve sağlıklı bir şekilde sağlanmalı!

Adana'da kentsel dönüşüm hızlı ve sağlıklı bir şekilde sağlanmalı!

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, Adana'daki kentsel dönüşüm sorunlarına dair açıklamalarda; hızlı ve sağlıklı biçimde dönüşüm sağlanması gerektiğine dikkat çekti.



Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Yönetim kurulu Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş, küçük parsellerde kat maliklerinin çok olmasının kentsel dönüşümü engellediğini belirterek, parsellerin birleştirilmesini ve belli bir metrekareye ulaştığında yoğunluklarının artırılması gerektiğini söyledi. 


Şehrin Geleceği, Geleceğin Şehri Bilinçli Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nde konuşan Vursavuş, Adana'daki kentsel dönüşüm sorunlarına dair açıklamalarda bulundu. Kentteki birçok yapının deprem yönetmeliği öncesinde yapıldığını belirten Vursavuş, hızlı ve sağlıklı biçimde dönüşüm sağlanması gerektiğine dikkat çekti. 

Çeşitli sorunlar nedeniyle dönüşümün sağlıklı yapılamadığını söyleyen Vursavuş, sorunu şöyle örneklendirdi: "55 yıllık bir binada, 100 metrekare dairesi olan kişiye teklif verdiğimiz zaman, 10 tane daire, 10 tane de bize, toplam 20 daire çıkıyor. Arkadaşın evi 100 metrekare ise 2'ye bölüp 50 metrekaresini ona, 50 metrekaresini bize yapmamız gerekiyor. 


Kimse razı olmuyor,olmayınca da dönüşmüyor. 

Küçük parseller ve parsellerde kat maliklerinin çok olması sorun oluşturuyor. Evleri ne kadar eski olursa olsun yaşanır hale getirip yaşamaya devam ediyorlar. Dönüştürmemize engel." Belediye başkanlarına seslenen Vursavuş, "Bu parsellerin birleştirilerek, belli bir metrekareye ulaştığında da gerekirse yoğunluğunu artırmak çözüm olacaksa bu noktadan gitmek gerek. 

Bunun yolları buradan geçmiyorsa, Ankara'ya gidelim. Başka türlü olmayacak, yaptığımız binalar eskilerden çok farklı olmayacak. 

Büyükşehir belediye meclisinden bununla ilgili uygulama, plan, bir an önce geçirmemiz lazım. 


Kentlerde sadece insan faktörü devreye girmiyor. 

Biz yapı dönüşümünü yaptığımız insanlara camisi varsa, okulu varsa, parkı varsa bunları da sağlayacağız. Çözüm noktası olamayacak noktalarda, yerlerde emsalin gözünün yaşına bakmamak lazım. Tıkanmış durumdayız. Ayamder olarak bu kente çok ciddi katkı koyamadığımızın farkındayız. Elimizde imkanlar vardır. 

Müteahhitlerimizin devletten 1 lira kredi almadan öz kaynaklarıyla bu işleri yapabiliyor" diye konuştu.


Adana Çukurova Press


Geri Dön