20 / 04 / 2024

Adana'da kentsel dönüşüm şart!

Adana'da kentsel dönüşüm şart!

Adana'da kentsel yenilemenin şart olduğunu ve en büyük yenilemenin de Seyhan'ın ihtiyacı olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkan Zeydan Karalar en büyük isteğinin bu yenilemeyi yaparken Adanalı müteahhitler ile çalışmak olduğunu söyledi.



Adana'da kentsel yenilemenin şart olduğunu ve en büyük yenilemenin de Seyhan'ın ihtiyacı olduğunu belirten Seyhan Belediye Başkan Zeydan Karalar en büyük isteğinin bu yenilemeyi yaparken Adanalı müteahhitler ile çalışmak olduğunu söyledi. 


Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, inşaat sektörünün ülkelerin kalkınmasına önemli katkılar sağladığını belirterek, bu anlamda Adananın da kalkınabilmesi için inşaat sektörünün önünün açılması gerektiğini söyledi.  Karalar, Başkan Yardımcısı Aydın Uslupehlivan ve ilgili birim müdürleri ile birlikte  Adana  Müteahhitler Birliği!nin yemeğine katıldı. 


Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, yemekte yaptığı konuşmada, göç ve çarpık kentleşmeye vurgu yaparak Seyhan'ın birçok sorunu olduğunu ve bu sorunların çözüm ortağı olmak istediklerini söyledi. Gürsesli, "Adana büyük bir kent, sorunları da büyük. Adananın en büyük sorunlarından bir tanesi de göçtür, En büyük göçü de Seyhan ilçesi almaktadır. Göç nedeniyle çarpık kentleşme ortaya çıkmıştır. Önceki siyasiler bu çarpık kentleşmede oturanlara iskan vermişlerdir. 

Kentli olmak başka bir şeydir. Şöyle bir bakıldığında Adana'da kimse güneye gitmek istemiyor, hep kuzeye göç etmek istiyor. Biz insanların güneye de gitmesini istiyoruz. Bu sorunların çözülebilmesi için müteahhitler birliği olarak Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın çözüm ortağı olmak istiyoruz, olacağız da. Şöyle bir baktığımızda çok güzel bir nehrimiz var. Ama nedense ne sağından nede solundan faydalanamıyoruz" dedi. 


İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN ÖNEMİ

Müteahhitler Birliği lokalinde gerçekleştirilen yemekteki konuşmasında inşaat sektörünün ülkelerin kalkınmasına önemli katkılar sağladığına dikkat çeken Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, inşaat sektörünün önünün açılması gerektiğini söyledi. Başkan Karalar, "1980-2000 yılları orasında ülkenin kalkınmasında rol oynayan 2 sektör vardır. Biri tekstildir diğeri ise inşaattır. Halen inşaat sektörü Türkiye'nin kalkınmasında çok nemli faktördür ve olmaya devam edecektir. Sadece ülkemizde değil, gelişen bütün ülkelerde inşaat sektörü çok çok önemlidir. Bunun sonucunda inşaat sektörünün önünü açmak gerekir. Adana niteliksiz göç alıyor ama nitelikli göç veriyor. Burada niteliksiz göçü de alan nitelikli göçüde veren Seyhan. Adana yaklaşık 7-8 senedir 50 bin civarında göç alıyor, 60-65 bin civarında göç veriyor. Göç verdiği insanlar ise kendini yetiştirmiş nitelikli Adana'ya faydalı olacak kişiler. 

Gündüz nüfusumuz 1.6 milyon gece nüfusumuz ise 800 bin... Hizmet için 800 bin üzerinden yardım alıyoruz. 1.6 milyona hizmet ediyoruz. Buda hizmetler açısından belediyemizin bir dezavantaj" ifadelerini kullandı. 


"HERKES GÖREVİNİ YAPACAK" 

Seyhan'ın imar sorunun aşılması için her türlü öneriye açık olduklarını belirten Başkan Karalar, müteahhitlerin işlerini kanunlara uygun binalar yapmasını istedi. Karalar, "Seyhan'da imar sorunlarının aşılması ile ilgili ne öneriniz varsa biz hazırız. Adananın ekonomisini canlandıracaksak birinci derece inşaat yapacağız. Ada ada mı, parsel parsel mi sorunu çözeriz bilemem ama yeter ki sizin önünüzü açalım. Biz doğru yapacağız doğru çalışacağız, Sizlerin önünü açacağız ama sizde doğru çalışacaksınız! 100 metre aldım 110 metre yapayım aman olsun' artık olamayacak. 11 kat aldım 13 kat yapayım asla olmayacak. 31,5 metre yükseklik 32 metre yükseklik yapamazsınız bu asla olmayacak. Ben arkadaşlarımla gurur ve onur duymak istiyorum. Eğer ruhsat alırken bir iş yaptırırken para ilişkisine girerseniz 2 elim yakanızda olur. Bunu biz kesmek zorundayız. Hepimiz doğru yapacağız, doğru çalışacağız. Yanlış yapanın hep birlikte üstüne gideceğiz" seklinde konuştu. 


ADANALI ÇALIŞSIN ADANALI KAZANSIN 

Adana'da kentsel yenilemenin şart olduğunu ve en büyük yenilemenin de Seyhan'ın ihtiyacı olduğunu belirten Başkan Zeydan Karalar en büyük isteğinin bu yenilemeyi yaparken Adanalı müteahhitler ile çalışmak olduğunu söyledi. Karalar, "Seyhan'da yapılması gereken çok önemli ve büyük işler var. Hepsine biran önce başlamak istiyorum. Barbaros Mahallesi'nde  TOKİ  çalışmış, önemli bir yol kat etmiş. 

Onu sıfırdan alsam 2 seneye daha ihtiyacımız var. Barbaros Mahallesindeki projeyi değiştirdik tamam dediler, Hak sahibine yüzde 29 ortalama vermişlerdi yüzde 45'e çektik. Yüzde 15 karı vardı yüzde 5'e çektik. Dediğimiz her şeyi kabul ettiler. Biz Adana'da yerli müteahhitlerle çalışmak istedik dedim. Adanalı çalışsın, Adanalı kazansın, Adana kazansın. İhaleye Adanalı firmaların katılmasını istiyoruz. Nasıl katılması gerekli? Bir konsorsiyum kurulsun. Gerekli çalışmalar yapılsın. Bunları da önümüzdeki günlerde yine konuşacağız." dedi. 


Adana Kent


Geri Dön