24 / 04 / 2024

Adana'da kervansaray restorasyonuna engel olan binalar yıkıldı!

Adana'da kervansaray restorasyonuna engel olan binalar yıkıldı!

Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, höyükte kazı çalışmaları devam ederken kervansaray restorasyonu ve Misis Lokman Hekim Camii rekonstrüksiyon çalışmalarının da bir plan dahilinde sürdüğünü söyledi.



Yüreğir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi, Pisa Üniversitesi ve  Adana  Müzesi Başkanlığı ile ortak yürütülen "Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi" kazı çalışmaları çerçevesinde Misis kervansaray restorasyon çalışmalarını engelleyen binalar yıkıldı.


Kervansaray restorasyon çalışmalarına engel olan, mülkiyeti Adana Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ait 3. derece SİT alanı sınırları içerisinde bulunan taşınmazların Yüreğir Kaymakamlığı’nın kararı ile tahliye edilerek ekipler tarafından yıkımının gerçekleştirildiğini belirten Çelikcan, Misis Kervansaray Restorasyonu çalışmalarının da sorunsuz bir şekilde devam ettiğini kaydetti.

Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi’nin sosyal, turizm ekonomik boyutuyla çok yönlü bir proje olduğunu belirten Çelikcan, şöyle devam etti:


"Dünya kültürel mirasına kazandırılması yönüyle kültürel boyutu, vatandaşların sosyal yaşama kazandırılması yönüyle sosyal boyutu, Çukurova turizmine yeni bir odak kazandırılması yönü ile turizm ve kültür boyutu, tarım-köy mantığıyla ekonomik girdilerin sağlanması yönüyle ekonomik boyutu olan ve özel olduğuna inandığımız bir projedir. Belediyemiz “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktadır. Çukurova Üniversitemizle de kazıdan çıkartılacak ürünlerin ilgili kurumlardan alınacak izinlerle birlikte gerek restorasyonu, konservasyonu ve gerekse müze amaçlı imitasyon üretiminin yapılması ilimiz açısından önem arz etmektedir. Ayrıca arkeometrik açıdan laboratuvar çalışmalarının yapılması bilimselliğe önemli katkılar sağlayacaktır. Bu doğrultuda, “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamında üniversite ile yaptığımız işbirliği protokolü oldukça önemlidir."


Hürriyet 


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Yüreğir Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi, Pisa Üniversitesi ve Adana Müzesi Başkanlığı ile ortak yürütülen 'Ölümsüzlük Şehri Misis' Projesi kazı çalışmaları sürüyor. Misis kervansaray restorasyon çalışmalarını engelleyen binalar yıkıldı. 'Ölümsüzlük Şehri Misis' projesine büyük önem verdiklerini ve bu projeyi uluslararası alana taşıdıklarını belirten Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi ile adeta bölgemiz ve ülkemiz için model teşkil edecek nitelikli ve çok yönlü bir çalışmaya imza atmaktayız" dedi. 


9 BİN YILLIK TARİH 

Sosyal, turizm, ekonomik boyutuyla çok yönlü olan projeyle 9 bin yıllık tarihin gün yüzüne çıkacağını belirten Başkan Çelikcan, "Misis Çukurova kültür havzasının en önemli kentidir. 9 bin yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır" diye konuştu. 



Geri Dön