29 / 03 / 2024

Adana'da konut sorunu büyüyor!

Adana'da konut sorunu büyüyor!

Adana Güney Haber Gazetesi köşe yazarı olan Mesut Başaran bugünkü yazısında, Adana'da konut üretimini ve inşaat sektörünü değerlendirdi. İşte o haber...



Adana'da konut üretimi çok hızlı bir şekilde büyürken, bir taraftan da imar konut sıkıntısı artıyor. Adana'da imar sorunu yaşanmasından dolayı çarpık kentleşme almış başını gidiyor. Şehirde açılan az miktardaki yeni yerleşim alanlarında arsa bulmak hem çok zor hem de çok pahalı. Tabi ki arsa fiyatları, üretilen konutlarında fiyatını çok yakından ilgilendiriyor. 


Güney Seyhan'da 2-3 katlı binalar ve birbirine adeta yapışmış bir şekilde insanlara yaşam alanı olurken, Çukurova'da apartmanlar almış başını gidiyor. Yüreğir'deyse hangi evin nerede başlayıp nerede bittiğini dışarıdan bakan insanlar anlayamıyor. Sarıçam'da ise alt yapı yok. Adana'nın yeni yerleşim alanı olan Sarıçam'da şuanda bile yüzlerde apartman inşaatı devam ederken, henüz alt yapı çalışmaları ile ilgili ciddi bir proje hazırlanmadı. 


Peki Adana'nın imar sorunu çözülebilir mi? Bu çok ciddi ve çok teferruatlı bir soru... Bu sorunun cevabını kimse bilemez. Çünkü sorun bir yada birkaç kişi veyahutta kurumu ilgilendirmiyor. Adana'nın tamamını ilgilendiriyor. Geçmişe dayalı imar sorunu belki çözülmez, belki çözümü çok zaman alır yada ne bileyim çok zor çalışmalar sonrasında çözülebilir... Ama bugün şu yapılabilir, imarlı ve alt yapılı konutlar üretilebilir. 


İmar sorunu çözülmez ama insanların mutlu bir şekilde yaşayabilecekleri yaşam alanları oluşturulabilir. Şuanda devlet eski apartmanların yıkılıp yeniden yapılması için bazı teşvikler sunuyor. Ancak bunu vatandaşımız bilmediği gibi, bilmek de aslıda istemiyor. 


Bu durum ise bazı müteahhitlerin ekmeğine yağ sürüyor. İnsanların bin bir zahmetle satın aldığı konutlara göz diken bazı müteahhitler, hemen bir tane para edecek, köşe başındaki eski bir apartmanı buluyor. Apartmanda da bir konut alıp, sonrasında apartmanın yıkılması için resmi işlemleri başlatıyor. Bu arada apartman sakinlerinden bir yada birkaç tanesini arkasına alıp adeta çığırtkanlık yapıyor, yaptırıyor ve diğer konut sahiplerini endişeye düşürerek konutlarını ellerinden alıyor. 120 metrelik konutların yerine ise 60-70 metre karelik evler veriyor. Tabi insanlar bunu kabul etmek istemiyor, ancak bazı müteahhitler bu işten korkunç paralar kazanıyor. Çünkü yasadaki ve mevzuattaki boşlukları iyi biliyorlar. Ki, zaten bir binanı dönüşümü için resmi olarak başvuru yapılması gerekiyor. Bakanlıktan gelen ekipler yaptıkları inceleme sonrasında eğer o bina depreme dayanıklı değilse, tahliye edilmesi gerekiyor. 


Adana'da yaşanan imar sorunu nedeniyle insanlar, yıllarca biriktirmiş oldukları paralarla almış oldukları evleri böyle müteahhitlere kaptırmasın. Devletin tüm organları ile kentsel dönüşüm projesine dahil edilen projelerin hepsi çok sıkı bir şekilde denetlensin. Kaç metrekarelik konut alınmış, yerine kaç metrekare konut yapılacak? Bunu kimler karşı çıkmış, kimler karşı çıkmamış, tüm nedenleri ile incelemesi gerekiyor. 


Ayrıca yıkılan binanın değeri ile yapılan bina arasındaki değer ortaya çıkarılsın. Konut sahibi olarak vatandaşın kaybı, müteahhit olarak da yüklenici firmanın bu işten kazancı net ve herkesin anlayabileceği bir dille devlet eli hesaplandıktan sonra yine devlet tarafından insanlara tebliğ edilmeli. Yoksa bu işten birileri zengin olurken, vatandaşlarda mağdur olacak. 


Adana'da şuanda hemen hemen her gün bir yada birkaç bina kentsel dönüşüm projesine dahil ediliyor. Adana'da bu iş bu kadar ivme kazanmışken, tüm konut sahiplerinin çok dikkatli olması gerektiği ve kentsel dönüşüm projeleri konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olmalıdır diye düşünüyorum.




Mesut BAŞARAN/Adana Güney Haber Gazetesi


Geri Dön