29 / 03 / 2024

Adana'da tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak!

Adana'da tarlalar güneş enerjisiyle sulanacak!

Adana'da faaliyet gösteren bir firmanın güneş enerjisi panelinden elde edilen elektrikle tarla sulaması projesinin hayata geçtiği bildirildi



Korona Temiz Enerji Sistemleri Genel Müdürü Özen Özer, güneş ve rüzgardan elde edilen temiz enerjinin kullanımının Avrupa ülkelerinde yaygın olduğunu söyledi. Türkiye'de de bu konuda çalışmalar yapıldığını, özellikle rüzgar enerjisi üretimi konusunda farklı bölgelerde ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Özer, kendilerinin de firma olarak güneş ışınlarından elde edilen elektrikle tarlaların çok düşük maliyetle sulanmasını sağlayacak sistem geliştirdiklerini ifade etti.

Özer, güneş enerjisiyle elde edilen elektrik akımıyla su pompasını çalıştıracak sistemi Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Kurtuluş köyünde bir çiftçinin çilek bahçesine kurduklarını belirterek, "Güneş enerjili su pompasının kurulması çalışmalarımızı çevre köylerdeki çiftçiler de heyecanla izledi. Güneş panellerinin kurulumu sonunda Kurtuluş köyü yakınından geçen sulama kanalından su tarlaya başarıyla çekildi" dedi.

Güneş enerjisinden elde edilen elektrikle sulamanın çok ekonomik olduğunu anlatan Özer, tarımsal sulamada kullanılan açık kanallar ve kuyular için elektrik enerjisinin teminindeki güçlükler ve maliyet yüksekliğinin, alternatif enerji kullanımlarının yaygınlaştırılmasını zorunlu hale getirdiğini ifade etti. Özer, sistemin evde de rahatlıkla kullanılabileceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Çiftçilerimiz artık, trafo ve şehir şebekesi olmadan bu sistemi tarlalarına, bahçelerine kurarak verimli ve ekonomik üretim sağlayabileceklerdir.

Kurduğumuz bu sistemde çiftçilerin sulama işlemi bittikten sonra güneş panellerini evlerine götürerek evdeki elektrikli ev aletlerini de rahatlıkla kullanabilirler. Ülkemiz maalesef enerjide dışa bağımlı. Öncelikle enerji tasarrufu bilincini geliştirmeli, iş yerlerimizde ve evlerimizde de güneş panelleriyle bedava ve temiz elektriğe geçmeliyiz.
AA


Geri Dön