24 / 04 / 2024

Adana'daki Dilan Türkü Evi kaldırım işgaline mi neden oldu?

Adana'daki Dilan Türkü Evi kaldırım işgaline mi neden oldu?

Kaldırımın altından 48 metrekarelik alanı işgal ettiği iddia edilen Dilan Türkü Evi'nin eğitim kurumuna yakınlığı, "İşyeri açma ve çalışma ruhsatı nasıl verildi" sorusunu gündeme getirdi



Adana'da Adnan Kahveci Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren Dilan Türkü Evi'nin kaldırım işgaline neden olduğu yönündeki iddialar Çukurova Belediyesi'ni harekete geçirdi. Başkan Soner Çetin, SABAH Güney'de çıkan haberi ihbar kabul etti ve iddiaların aydınlatılması için ilgili birimlere talimat verdi. Ancak söz konusu mekana verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatının da hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. Yasaya göre, bu tür mekanların ruhsat alabilmesi için eğitim ve öğretim kurumlarına en az 100 metre mesafede olması gerekirken, Dilan Türkü Evi'nin hemen ilerisinde bulunan Erkan Eğitim Kurumları'na olan yakınlığının 100 metrenin çok altında olduğu öne sürüldü. 


İŞGAL İDDİASI ARAŞTIRILIYOR 

CHP'li müteahhit Abdurrahman Özdemir tarafından gerçekleştirilen kaldırım altı işgaliyle ilgili haber SABAH Güney'in dünkü sayısında "Böyle işgal görülmedi" başlığı ile manşetten duyuruldu. İddiaya göre, Abdurrahman Özdemir, müteahhitliğini yaptığı inşaatta parsel sınırını aştı. Kaldırımın altından 48 metrekarelik alanı işgal ederek burayı bodrum katına dahil etti. İddiaya göre dönemin CHP'li Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan da, Özdemir'in isteği üzerine bölgede kaldırım çalışması yaptı. 


EĞİTİM KURUMUNUN YANINDA 

Manşetten duyurduğumuz haberimizi ihbar kabul eden Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, ilgili birimlere talimat vererek iddiaların araştırılmasını istedi. Çetin, iddiaların doğru olması halinde sorumlular hakkında yasal sürecin başlatılacağını açıkladı. Çukurova Belediyesi ekipleri, işgal konusunu araştırırken, Dilan Türkü Evi'nin işyeri açma ve çalışma ruhsatının da hukuka aykırı olduğu ortaya çıktı. 2 Haziran 2015 tarihinde ruhsat alan içkili işletmenin hemen yanı başında bir eğitim kurumu bulunduğu ve yasaya göre bu kuruma en az 100 metre mesafede olması gereken işletmenin eğitim kurumuna uzaklığının 100 metrenin altında olduğu belirtildi. 


YASAYA RAĞMEN

4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nun 9'uncu maddesinde "Bu kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafenin bulunması zorunludur" deniliyor. Dilan Türkü Evi'nin Erkan Eğitim Kurumu'na olan mesafesi ise 100 metrenin çok altında. Başkan Soner Çetin'in bu ruhsatın nasıl verildiğinide inceleteceği bildirildi.


Sabah Güney


Geri Dön