26 / 04 / 2024

Adana'daki otopark alanına yasalara aykırı imar düzenlemesi!

Adana'daki otopark alanına yasalara aykırı imar düzenlemesi!

Adana Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi, otopark alanı olarak ayrılan yerde paralı otopark hizmeti verecek. Bu iş için sokağın bir bölümü kapatıldı, diğer sokakta çekme mesafesi ihlal edildi.



Adana Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi, otopark alanı olarak ayrılan yerde paralı otopark hizmeti verecek. Bu iş için sokağın bir bölümü kapatıldı, diğer sokakta çekme mesafesi ihlal edildi.


Adana'da yerel yönetimlerin yasalara aykırı imar uygulamalarının ardı arkası kesilmiyor. Bugüne kadar yaptıkları birçok imar uygulaması idare mahkemelerinden dönen belediyeler yeni yanlış kararlar almaktan çekinmiyor. Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi, Büyükşehir belediyesi'nin karşı sokağındaki otopark alanında el birliğiyle büyük bir yanlışa imza attı. Düzenleme Ortaklık Payı'ndan (DOP) gelen ve imarda otopark olarak işlenen alan paralı otoparka dönüştürülüyor.


ORTAK PROJE

Adana'da yaşanan otopark sorununu çözmek için harekete geçen Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi, ortak bir projede işbirliğine gitti. Projeye göre, Seyhan Belediyesi yer temin edecek Büyükşehir ise bu alana otopark kurulmasını sağlayacak. Yapılan anlaşmanın ışığında Seyhan Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi'nin hemen karşısında bulunan Çınarlı Mahallesi 61011 Sokak'ta, imarda otopark olarak görülen yeri verdi. Büyükşehir'de otopark ihalesini gerçekleştirdi. Oysa vatandaşın para ödeyerek yararlanabileceği otopark alanı, 1987 yılında hayata geçirilen arazi ve arsa düzenlemesinde Düzenleme Ortaklık Payı kesintisi yapılarak oluşturuldu. İmar Kanunu'nun 18'inci maddesinin 3'üncü fıkrasında DOP kesintisiyle oluşturulan alanların umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamayacağı belirtiliyor. Büyükşehir ve Seyhan Belediyesi, bu maddeyi göz ardı ederek, otoparkı paralı olarak hizmete sokacak. Otopark alanındaki, yapılan diğer yanlışlar zinciri ise inşaat aşamasında yaşandı. Büyükşehir Belediyesi, sadece Atatürk Caddesi'nden girişi olan 61011 sokağın bir bölümünü kapattı. Bu sokakta işgalci konumuna düşen Büyükşehir, 61012 sokakta ise çekme mesafesini ihlal etmekten çekinmedi. Bu ihlal, otoparkın hemen yanında bulunan Torun Apartmanı ile kıyaslandığında açıkça görülüyor. Torun Apartmanının önündeki geniş kaldırım, otopark bölümünde yok oluyor.


YASA NE DİYOR?

İmar Kanunu 18'inci maddesinin 3'üncü fıkrası düzenleme ortaklık payları, düzenlemeye tâbi tutulan yerlerin ihtiyacı olan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumları, yol, otoyol hariç erişme kontrolünün uygulandığı yol, su yolu, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, ibadet yeri ve karakol gibi umumî hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarla kullanılamaz.


Sabah


Geri Dön