19 / 04 / 2024

Adana'daki tarihi Sis Köprüsü restore ediliyor!

Adana'daki tarihi Sis Köprüsü restore ediliyor!

Adana'nın Kozan ilçesinde Kilgen Çayı üzerinde bulunan Roma döneminden kalma tarihi Sis Köprüsü'nde restorasyon çalışması başladı. Atatürk Parkı üzerinde bulunan köprünün restorasyonu 6 ay içerisinde tamamlanacak...



Atatürk Parkı üzerinde bulunan ve 70 metre uzunluğundaki tarihi köprüde, restorasyon çalışmalarına başlandı. Köprünün restorasyonunu üslenen MN Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi yetkelisi Sedat Çetin; "1 milyon 174 bin 734 TL ihale bedeli ile almış olduğumuz tarihi köprünün restorasyonu için 20 personelimiz ile birlikte çalışmalarımıza başladık. Şuan iskele kurma aşamasındayız. Kozan Belediyesi ise köprü üzerinden geçmekte olan içme suyu hattı ile ilgili çalışmalarını başlattı. Köprü birkaç gün içerisinde restorasyon süresi içerinde trafiğe kapanacak olup, vatandaşlarımızdan da bu konuda gerekli duyarlılığı bekliyoruz. Burası Adana'daki Taşköprü'nün mimarisi ile aynı özelliğe sahip. Firmamız bu konuda tecrübeli olup Bosna Hersek'te bulunan Mostar Köprüsü ve  Adana  Taşköprü'nün de restorasyonunu yaptık. Altı aylık bir zaman içerisinde çalışmaları tamamlayacağız." dedi. 


Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan ise ilçenin en eski tarihi miraslarından olan köprünün aslına uygun hale getirilmesinin şehrin turizm çalışmalarına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Köprülerin tarihin sessiz tanıkları olduğunu vurgulayan Özgan, "Geçmişi günümüze bağlayan, yapıldığı dönemin mimari ve sanatsal yapısını günümüze taşıyan, geçmiş insanların sosyal yaşantısına tanıklık eden kültür varlıklarımızdır köprüler. Restorasyonu tamamlandıktan sonra da en orijinal hali ile gelecek nesillere aktarılması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz." şeklinde konuştu.


KÖPRÜNÜN TARİHÇESİ 

Kilgen Çayı olarak da bilinen Kozan Çayı üzerinde kurulan, 9 ayrı gözü olan Roma dönemine ait tarihi köprü, geçmişten günümüze Kozan'ı doğu-batı istikametinde birleştiriyor. Ahmet Cevdet Çamurdan'ın Cumhuriyetin '50.yılından Kozanı tanıyalım' adlı eserde M.S 325 tarihinde Roma İmparatorluğu döneminde yapıldığı bilinen köprü, Çukurova'da Roma dönemine ait en eski köprüdür. Köprünün uzunluğunun 70, genişliği ise 3.90 metredir.


Sabah Gazetesi


Geri Dön