27 / 04 / 2024

Adana'ya Barcelona modeli kentleşme!

Adana'ya Barcelona modeli kentleşme!

Adana'ya Barcelona modeli kentleşme yapılyıor. ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana'yı kent yaşamı, sanayii, tanmıyla yeniden cazibe merkezi yapmaya çalıştıklarını söyledi. ADASO Başkanı Zeki Kıvanç konuyu değerlendirdi.



'Dünya Kenti Olma Yolunda Adana' toplantısında Adana'nın dünya metropollerinin sahip olduğu kentleşme standartlanna ulaşması için 'Barcelona modeli' de incelendi. ARANTÎ Anadolu G Sohbetleri'nin 97'ncisi. 

'Dünya Kenti Olma Yolunda Adana' temasıyla bir otelde gerçekleştirildi.  Adana  Sanayi Odası'nın desteğiyle gerçekleştirilen etkinliğe. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Hüseyin Sözlü ile çok sayıda işadamı, bürokrat ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. 


Burada konuşan ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana'yı kent yaşamı, sanayisi, tarımıyla yeniden cazibe merkezi yapmaya çalıştıklan bu dönemde toplantıya katılan Lugano Üniversitesi Mimarlık Akademisi öğretim Üyesi ve eski Barcelona başmiman Prof. Dr. Josep Anton Acebillo'nun deneyimlerinin kendilerine büyük katkı sağlayacağına inandığım belirtti. 


•DAHA FAZLA İHRACAT 


Sanayiciler olarak kendi kulvarlannda, üretimde Adana ve ülkenin gelişmesi için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye çalıştıklarını ifade eden Kıvanç, "Türkiye'nin arzu ettiği gelişmişlik seviyesine ancak daha fazla üreterek, daha fazla ihracat yaparak ulaşabileceğimize inanıyoruz" : Jmu! dedi. Adana'dakı imar sorununa da değinen Kıvanç, Türkiye'nin ilk sanayileşen kentlerinden Adana'nın farklı bir vizyonla yeniden planlanmasının önemli bir zorunluluk haline geldiğini belirtti. 


•İMAR ÖNCELİKLİ SORUN' 


İmar planının kentin öncelikli sorunlan arasında yer aldığını ifade eden Kıvanç, şöyle devam etti: "İmar sorunu sanayici kesimi için yeni yatırımlara engel bir noktaya ulaşmıştır. 


Yeni yatırıma, Adana'da kendisine uygun yatırım alam bulamamaktadır. Çarpık yapılaşma nedeniyle mevcut sanayi ve üretim alanlarının bir kısmı şehir merkezinde kalmıştır. Bu işletmelerin gelişme imkânı ortadan kalkmış, günlük faaliyetlerini dahi zorlukla yürütür hale gelmişlerdir. 

Bunların kümelenme modeli içerisinde uygun yatırım alanlarına yönlendirilmesi zorunluluktur." 


ULUSLARARASI BAKIŞ 


Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun özen de, yeni projelerin Adana için önem taşıdığım ifade ederek "Bugün Adana'nın dünya metropollerinin sahip olduğu kentleşme standartlarına ulaşması için yapılması gerekenleri tartışacağız. Bu doğrultuda uluslararası bir bakış açısıyla Barcelona modelini inceleyecek ve Adana'ya yeni bir pencere açmaya çalışacağız" dedi. 


Habertürk


Geri Dön