19 / 04 / 2024

Adapazarı Ağa Cami ibadete açıldı!

Adapazarı Ağa Cami ibadete açıldı!

Ağa Cami İmam Hatibi Ali Ömürlü, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde Alemdar Mustafa Ağa adına inşa edilen tarihi Ağa Cami, restorasyonun tamamlanmasının ardından cuma namazıyla ibadete açıldı.



Sakarya'da 1870'te Alemdar Mustafa Ağa adına inşa edilen Ağa Cami, restorasyonun tamamlanmasının ardından cuma namazıyla ibadete açıldı.


Ağa Cami İmam Hatibi Ali Ömürlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin 1870 yılında yapıldığını ve bu zamana kadar korunduğunu söyledi. 


Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınan izinle ocakta başlanan restorasyonla caminin elden geçirildiğini belirten Ömürlü, "Restorasyon, caminin aslından bir şey kaybedilmeden yapıldı. Çalışmalar 6 ay gibi kısa zaman diliminde bitirildi. Cami restorasyonu için kasım ayının 14'üne kadar süresi varken, yetkililer üstün gayretle ramazana yetiştirdi. Buradan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.


Caminin çürüyen ahşaplarının değiştirildiğini ve duvarlarındaki hasarların giderildiğini dile getiren Ömürlü, cuma namazıyla yeniden ibadete açtıklarını kaydetti.


Restorasyonun tamamlanmasına cami cemaatinin çok sevindiğini vurgulayan Ömürlü, "Cemaatimiz devamlı başka camilerde namaz kılıyordu. Onlar da her gün buraya gelip, 'ne oldu, nasıl gidiyor' diye soruyorlardı. Onlar da restorasyonun bittiğine çok sevindi. Onlara da teşekkür ediyorum. Allah bundan sonra yıllarca burada cemaatimizle ibadet yapmamızı nasip eylesin" ifadesini kullandı.


Kömürpazarı Bankalar Caddesi'ndeki Ağa Cami, sadeliğiyle dikkati çekiyor. Duvarları süslü olmayan, çerçevelerinde dini yazılar bulunan, taş temel üzerine inşa edilen caminin tarihi 1870'lere dayanıyor.


Ön bahçedeki mezar taşında kabirde yatanın bayraktarlık (alemdar) yaptığı, adının Mustafa olduğu ve 1774'te şehit düştüğü ifade ediliyor.


AA


Geri Dön