19 / 04 / 2024

Adıyaman mermeri Uzakdoğu'nun gözdesi!

Adıyaman mermeri Uzakdoğu'nun gözdesi!

Adıyaman'da üretilen mermerin büyük kısmı Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerine satılıyor- ATSO Başkanı Mustafa Uslu "Adıyaman mermeri Uzakdoğu'nun gözdesi haline geldi. Geçen yıl ilimizden 180 milyon dolar civarında mermer ihracatı yapıldı" dedi.



Türkiye mermer rezervinin yaklaşık yüzde 15'inin bulunduğu kentte, son yıllarda bu alanda yapılan yatırımlar dikkati çekiyor. Şehrin ihracatında ilk sıralarda yer alan mermer, blok halde Çin başta olmak üzere Hindistan, Tayland ve Ortadoğu ülkelerine, işlenmiş halde ise Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Lübnan gibi ülkelere gönderiliyor. Kentte 16 maden ocağında çıkarılan mermer, blok halde ya da işlenerek Mersin Limanı üzerinden ihraç ediliyor. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu, mermer sektörünün son yıllarda oldukça geliştiğini söyledi. Kentte üretilen mermerin büyük kısmının kütle olarak Uzakdoğu ülkelerine ihraç edildiğini anlatan Uslu, "Adıyaman mermeri Uzakdoğu'nun gözdesi haline geldi. Geçen yıl ilimizden 180 milyon dolar civarında mermer ihracatı yapıldı." dedi.


Kütle mermerin tonunun 120 dolardan ihraç edildiğini kaydeden Uslu, "Mermer rezervinin mamul hale çevrilmesi için organize sanayi bölgesi kurulması lazım. Bu kapsamda yer tespiti yaptık. Gerekli girişimlerde bulunarak ilgili bakanlıktan onayın çıkmasını bekliyoruz. Organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla işlediğimiz mermeri daha fazla dünya pazarına sunma imkanı bulacağız" şeklinde konuştu.


İşlenmiş mermer Ortadoğu ülkelerinden talep görüyor

Kentte 30 iş adamının bir araya gelerek kurduğu Adımer Mermer AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Yıldırım da mermer alanında ülke ekonomisine katkı sunmak amacıyla 2013 yılında 26 bin metrekare üzerine işleme tesisi kurduklarını belirtti.


Tesisin aylık 15 bin metrekare işlenmiş mermer üretim kapasitesine sahip olduğunu ifade eden Yıldırım, "Mermer kütlelerini alıp burada işliyoruz. Mermer ile ilimizin, ülkemizin ekonomisine katma değeri yüksek ürün üretiyoruz. Adıyaman mermeri dünyada kabul gören bir mermer. Katar, Arabistan, İran, Kuveyt gibi Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıyoruz. Bu tür yatırımlar çoğaldıkça Adıyaman mermerle anılacak, bir mermer kenti olacak." diye konuştu.


Geçen yıl 550 bin ton mermer ihraç edildi

Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Derneği Başkanı Çoşkun Atız ise kentte 16 ocakta mermer çıkarıldığını, 5 tesiste bu mermerlerin bir kısmının işlendiğini söyledi.


Dünya mermer rezervinin yüzde 4'ünün kentte bulunduğunun dile getiren Çoşkun, "Kentimizde 2010 yılından bu yana mermer ihracatı artarak devam ediyor. Kentimizden geçen yıl 550 bin ton mermer ihraç ettik. Bu ihracatın büyük kısmı blok olarak Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine, işlenmiş olarak da Ortadoğu ülkelerine ihraç edildi. Böylece sektörde çalışan yaklaşık 700 kişi kazanç sağlamış oldu." ifadelerini kullandı.



Yeni Şafak


Geri Dön