25 / 04 / 2024

Adıyaman yeni otogarında peron kiraları dudak uçuklatıyor!

Adıyaman yeni otogarında peron kiraları dudak uçuklatıyor!

Adıyaman Belediyesi tarafından bir işletmeye ihaleye verilen yeni otogarın işletmesini alan işletmeci tarafından belirlenen peron kira bedelleri dudak uçurttu.



İşletmeci firma tarafından açıklanan kira bedellerinden sonra otobüs firma yetkilileri, karşılaştıkları rakamlar karşısında adeta donarken, bu sorunun Adıyaman Belediyesi tarafından bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini savunuyorlar.


Birkaç gün öncesinden  benzer bir durumun yaşandığı Mersin’de de birçok firma yetkilileri otogara girmeme kararı alınca, Mersin’in kimi noktalarında yumruklar konuşmuştu.


Yıllık kira bedeli karşısında hiçbir şekilde yeni otogara taşınmayı düşünmeyen otobüs firma yetkilileri,  çevre illerdeki otogar peron fiyatlarıyla Adıyaman’ın yeni otogarındaki fiyatlar karşısında kat be kat fiyat farkı görünce, Adıyaman Belediye Başkanı F. Hüsrev Kutlu’yu göreve davet ettiler.


Haber merkezimizin elde etmiş olduğu resmi belgelerde Diyarbakır’da aylık otogar peron kira bedeli bin 242 TL’yken, Malatya otogarında ise peron kira bedeli yıllık 7 bin 962 TL olurken, Şanlıurfa’da aynı kira bedeli yıllık bira bedeli 13 bin 740 TL gibi rakamdan oluşmakta, Adıyaman’da ise yeni otogar için belirlenen yıllık otogar peron kira bedelinin 88 bin gibi uçuk bir rakam olarak açıklanması tüm firmaları şaşırttı.


Karşılaştıkları durum karşısında herhangi sonucun elde edilmemesi halinde sorunların dağ gibi büyüyeceğini belirten Adıyaman Ünal Turizm, Gülaras Turizm ve Kahta Petrol Turizm acente yetkilileri sorunlarının çözümü konusunda taleplerini şu ifadelerle Adıyaman Belediye Başkanlığına ilettiler; “Mevcut otogarımızın kapatılacağı ve yeni otogarımızın açılacağına dair yazınız işletmemize tebliğ edilmiştir. Yeni otogarın işletme ihalesini alan firma ile yaptığımız görüşmelerde, otogarın işletme maliyetinin çok yüksek olması sebebiyle bizden 70.000 TL ile 100.000 TL aralığında değişen yıllık kira bedeli talep edilmiştir. Ayrıca elektrik, ısıtma-soğutma ve personel giderleri gibi işletme giderlerinin çok yüksek olması sebebiyle yukarıda belirtilen kira ve ortak giderler talep ediliyor olsa bile, sunduğumuz vergi levhamızda da anlaşılacağı üzere işletmemizin geliri ile bu kirayı ödememiz mümkün değildir. Otogarın yerinin şehrin doğusunda olması, buna karşılık işletmemizin seferlerinin tamamının batıda olması, otogarın şehrin ulaşım yönünün tersinde olması sebebiyle otogara gelecek ve otogarda inecek ve binecek yolcu hiçbir yolcu olmayacaktır. Bu sebepler düşünüldüğünde, bu maliyeti karşılamamızın mümkün olmayacağı anlaşılacaktır. Bu durum yolcularımız açısından da ciddi ulaşım problemi ve sıkıntılar yaşanmasına neden olacağı gibi bu sebepler firmalarında ciddi iş kaybına sebep olacaktır. Mevcut kullandığımız otogarın kapatılması halinde, neredeyse tek çaremiz Adıyaman’da sefer yapamamamız olacaktır. Bu durumda, Adıyaman yolcularımızın mağdur olacağı da gayet açık ve nettir. Bu sebeplerle, mevcut şartlarda yeni otogarda faaliyet göstermemiz neredeyse imkansız olduğundan, otogarın asgari işletme giderleri hesaplanarak, bunu firmalarımız tarafından belediyemizin desteği ile karşılanması veya mevcut uygulamamızın devamı ile işletmemizin, belediyemize yeni otogarda kira ödeyerek müstecir olarak faaliyet göstermemizi talep etmekteyiz. Otogarın giderlerinin işletmelerimiz tarafından yürütülmesi halinde otogar giriş ve çıkış ücretinin alınmamasını talep etmekteyiz.”


Açıklamada yer alan taleplerin Adıyaman Belediyesi tarafından dikkate alınmaması halinde Kahta otogarını kullanarak, yolcuları yol güzergahları üzerinden alacaklarını beyan eden Adıyaman Ünal Turizm, Gülaras Turizm ve Kahta Petrol Turizm acente yetkilileri, bu sorunun ivedilikle çözüme kavuşması gerektiğini savundular.



Adıyaman Haber


Geri Dön