19 / 04 / 2024

Adıyaman'a 550 dönümlük kentsel dönüşüm projesi!

Adıyaman'a 550 dönümlük kentsel dönüşüm projesi!

Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, katıldığı televizyon programında, Adıyaman'da 550 dönümlük projeyi hayata geçireceklerini belirtirken AVM'siyle, sinemasıyla, otoparkıyla yepyeni bir şehir hedeflediklerini söyledi.



"Yepyeni Bir Adıyaman Hedefliyoruz" 


Adıyaman Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, katıldığı televizyon programında bir yılını anlattı. Adıyaman'da 550 dönümlük projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Yeni Adıyaman çalışmalarına başlandığını söyleyen Kutlu, AVM'siyle, sinemasıyla, otoparkıyla yepyeni bir şehir hedeflediklerini söyledi.

 

Belediye Başkanlığında 1 yıl 20 günü geçtiğini anlatan Belediye Başkanı Fehmi Hüsrev Kutlu, halen kendine gelen insanların iş istemek için geldiklerini ifade etti. 


'Oğluma iş, kızıma iş, diye geliyorlar" diyen Kutlu. "Öyle enteresan ki 18 yaşını yeni dolduranlar da var, emekli olmuş çok yüksek bürokratlar da işe girmek için geliyor. Yani makamda oturduğumda gelen 100 kişiden 90'ı iş istemek için geliyor. Bunun yanında nadiren de olsa problemleri olan arkadaşlarımız da geliyor" dedi. 


Bir iş yaparken birçok prosedür gerektiğini anlatan Kutlu, şöyle devam etti: 

'Belediyemizde biz daha istediğimiz pratikliği bulamadık ama büyük oranda aradaki tavasudu kaldırdığımızı düşünüyorum. Bütün memurlarımızda ve işçilerimizde hala o özverili (ben Adıyaman'ın emrindeyim. Benim görevim gelene yardımcı olmak zorundayım) anlayışını henüz yerleştirebilmiş değiliz. Her müdürlükte 2 tane, 3 tane fedakarca çalışan arkadaşımız var ama büyük çoğunluğu da devlet memurluğunun verdiği rahatlıkla maaşını hak ediyor, bir işi söylendiğinde de böyle lütfen yapın gibi bir tavır görüyorum hala. İlk yapacağım işi zihniyeti değiştirmek demiştim, hala zihniyeti değiştiremedim. Benim anladığım belediyecilik devlet memurluğu zihniyetinden uzak, millet memuru ve millet işçisi, yani temizlik işçisinden belediye başkanına kadar biz gönüllü olarak Adıyaman halkının hizmetindeyiz diye bir taahütte bulunmuş, orada çalışıyoruz. Gelen vatandaşlarımızla ilgilenmezsek ihtiyaçlarını karşılamasak, bu gün git yarın gel diyorsak demek ki zihniyet değişmemiş demektir.

 

Belediyeci maaşını nereden alıyor, bu milletten alıyor. Bunun dışında ben bunun işini yaptım hadi bana bir yemek yedir deme lüksümüz yok. Yani ayrı bir karşılık beklemeden harçlarını silmeden, haraç almadan bu işi halledeceğiz. Para alıp, vermeme şeyini kaldırdım ortadan, en azından sistematik olmaktan çıktı. Bireysel bir şeyler varsa bana intikal eden bir durum yok, olursa da gereğini yaparım" 


Yeni Adıyaman Çalışmaları Devam Ediyor 

Yeni Adıyaman için çalışmalarını aktaran Kutlu, "Yeni Adıyaman, trafik sorunlarını çözdüğümüz, otoparklar yaptığımız, parklarımızın olduğu, sosyal faaliyetlerimizi yapabildiğimiz, AVM'nin, sinemanın, bize ait tiyatro salonlarımızın olduğu bir Adıyaman. İlk asfalt çalışmalarımıza Karapınar Mahallesinde başladık. Daha merkeze alanlarda başlayabilirdik ama ben oradan başladım. Biz geçtiğimiz yıl biz bir nekahet dönemi yaşadık. 1'si başkan yeni, 2'ncisi 350 esnafa borcu var. herkes gelip ne zaman ödeyeceksiniz diye soruyor. Bu benim hayatımda yaşamadığım bir şeydi ve benim sinirlerim altüst oldu. Gelirlerimiz kısıtlı, böyle bir dönemde çalışmalara başladık. Buna rağmen biz asfaltlama çalışmalarını aksatmadık. 

Bir yılda bütün asfaltları yapmamız mümkün değil. Biz bu dönem yaptığımız az asfaltın yaklaşık 4 katı asfalt yapacağız" 


İhaleler İçin Müfettiş Talep Ettim 

İhalelerde bir takım sorunların olduğunu belirten Kutlu. "En sorunlu teminler doğrudan teminlerdir. Üç firmadan fiyat alınır ve temin gerçekleşir. Biz mesela Eğriçayı parkı ihalesinde bir takım sorunlar tespit ettik ve bu konuda müfettiş talep ettik. Geldi, incelemesini yaptı, raporunu verdi. Asfalt konusunda yapılan işlerde bir takım sıkıntılar gördük, müfettiş talep ettik. Bu konuda incelemeler sürüyor. Bana gelen şikayetleri ben aslı olup olmadığına bakmaksızın direk valiliğe havale ettim ve buradan da bakanlıktan müfettiş istedim. Bunların bir kısmının soruşturması yapılıyor, bir kısmının da devam ediyor. Biz 2013-2014 faaliyet raporunu kabul ederken bunu soruşturma yapılacak şekilde kabul ettik. Şu anda Katı Atık Deposunda bizden önce bir soruşturma açılmıştı, Otogar ile ilgili bir soruşturma izni var, Eğriçayı Parkı ile ilgili soruşturma izni var. Bizim hakkımızda bilgi evlerinin kapatılması ile ilgili bir suç duyurusu var. 


İmarlarla ilgili müfettiş 30-40 dosya ile ilgili soruşturma yaptı ama bize intikal eden bir rapor gelmedi. Biz hiç kimseyi affetmiyoruz, kendim de dahil suçlu olan kimseyi affetmeyeceğim diye kendime sözüm var" şeklinde konuştu. 


Kentsel Dönüşüm Çalışmaları 

Kent merkezindeki kentsel dönüşüm çalışmaları sorusunu da değerlendiren Kutlu, şunları kaydetti: 

"Bizim şehrin tam merkezinde olan bir kentsel dönüşüm projemiz var. Musalla ve Mara mahalleleri, özellikle Mara mahallesinin tamamını içerisine alan Musalla'nın da kısmen içerisine alan bir projemiz var. Bu da yaklaşık 55 hektarlık yani 550 dönümlük bir proje. 550 metre kare üzerinde yeni bir şehir yapmayı planlıyoruz. Yeni bir şehir merkezi, yeni bir çarşı, Bakan projeye olumlu baktığını söyledi. Ev sahipleriyle görüşmelerimiz var. 

Ev sahipleriyle makul bir fiyatta anlaşmayı istiyoruz. Ben kale ve çevresinin kentsel dönüşüm olduğuna inanmıyorum. Bu tarihin yok edilmesidir. Adıyaman'ın yakın tarihinin yok edilip bir kabaktepe oluşturulmuş. O eski surların bile bana göre 50 senelik i değeri vardı. Orda eski kalan top var. yollar bile değişmiş. Kalenen etrafı birinci derece sit alanı bu nedenle kentsel dönüşümde kalenin etrafına fazla dokunmayacağız. Bölgenin tamamını yıkacağız. Sadece Kilise ve Süryani mezarlığı kalacak. Yeniden bir şehir yapacağız" 


Valilik Yerini Meydan Yapacağız 

Adıyaman Valiliği yerini meydan yapacaklarını anlatan Kutlu "Altını otopark, üstünü meydan yapacağız. Tabusu şuanda bizde, arıtma tesisi dışındaydı. Biz Avrupa Birliğine bunu teklif ettik. Bunları Avrupa birliği kapsamına aldık. Bu yaz olmasa seneye eylül ayında tamamlanır. Arıtma faaliyetleri son sürat devam ediyor. Biz Eğriçayını da Gençlik ve Spor Bakanı ve Orman ve Su İşleri Bakanıyla gezdik. İki bakandan da söz aldık. Etrafını ağaçlandırıyoruz. Basket yürüme yolları yaptırıyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Otogarın olduğu yerde kara yollu bir kavşak çalışması yapıyor ve o yol bize ait değil, karayollarına ait. O orta yollar karayollarına ait bir yol, biz de o yollun yapılması için teklifte bulunduk. Onların çalışmasını bekliyoruz. Belediye olarak gerekli katkıyı vereceğiz. Belediyenin üzerine düşen görevleri bizler yapacağız. Yol karayollarına ait bize ait değil. Bölünmüş yol yapıp 70 metreyi 80 metreye çıkarıp çevre yolunu kuzey çevre yoluna bağlamayı düşünüyoruz" dedi. 


Kolej Hattına Sert Tepki 

Geçtiğimiz günlerde Kolej hattının trafiği kapatmasını eşkiyalık olarak değerlendiren Kutlu, şunları söyledi: "Biz ziyaret minibüs durağının bütün hattına otobüs hattı koyduk daha önceden, belediye otobüsleri gelip hükümet binasından. 56 ellerden aşağı iniyordu ve oradan gelip çıkıyordu. Bu hattı biz en doğuya kadar uzattık. Kolejin bütün hattı 4.5 kilometrelik yolu biz otobüs hattı içerisine aldık. Bu hattan sonra kolej minibüs çalışanları mağdur oldular. Ben minibüsü kullanarak bir iki sefer yaptım, hiçbir yolcu yok. Ya beni görüp binmediler yada ortada yolcu yoktu. Bunun üzerine nasıl yardımcı olabiliriz. Diğer otobüs hattı onların yolcularını topluyordu. Bize dediler, bu tarafa hat verin ben de DSİ kavşağını istedim. DSİ kavşağında dönüşte sıkıntı olduğu için bende Endistüri Meslek Lisesinin oradaki kavşağa kadar bunların alınmasını düşündüm. Belediye meclise geldi, belediyle meclisinden bu karar çıktı. Daha sonra kolej minibüsü ve diğer durak sahipleri itiraz ettiler. Onların itiraz üzerine tekrar görüşme yaptık. Bu itirazı ret ettik. Daha sonra karar valiliğe gitti, valilikte onandı,itiraz komisyonundan karar çıktı, onlara tebliğ edildi.Adamlar dediler, biz şu tarihte sefere başlıyoruz. Ben o zaman aday tanıtım toplantısı için Ankara'ya gittim. arkadaşların çalışma başlayacağı gün kolej istenen Kutlu, "Ben kendimden çok memnun minibüslerinin veya otobüslerin hepsi gelip değilim, kendime şuanda orta not veriyorum, orada yolu kapatıyor. Bu Adıyaman'da ilk defa olan bir şey, arkadaşlar bu kolej durağını olarak kendime çok geçer bir not vermiyorum, yaptığı bir kanuna meydan okumadır, iki belediyeye meydan okumadır, üç Emniyet'e  meydan okumadır. Bunların yaptığı eşkıyalıktır.Ben belediyeyi hiçbir minibüs durağına ezdirmem, gerekirse bütün minibüs sonuca ulaşmış değilim, bunun için yoğun hatlarına otobüs korum. Bütün servetimi veririm belediye olarak, 50 otobüs alırım. Böyle bir mafyalaşmaya, böyle bir yapılaşmaya müsaade etmem, bu yapılan hoş bir şey değildir. Bunlar biz mahkemeye verdik,mahkeme kararı beklensin, sayın valimizde Öğrendik ziyaret minibüs durağında rica etmiş, mahkeme Havşeri içme suyu üzerinde yapılan HES'i karını bekleyin demiş, adamlar emriniz olur valim  demişler, geri çekilmişler. Ama ben burada "Milletvekilliği döneminde Havşeri suyunun olsaydım geri adım atmazdım. Ben hiç kimsenin dayatmasına karşıyım, orada hepsi silahlarını alıp gelse, hepsini bana çevirseler, buradan geri adım atacaksınız deseler, bir adım ileri atarım,Ben onların yaptığını eşkiyalık olarak görüyorum.Belediye olarak böyle bir eşkiyalığa uzun süre göz yummam, en kısa zamanda da gerekirse otobüs hattı koyabilirim, bunu da yapacak imkanım vardır. Ve kolej bütün Adıyaman halkından, orada o yolu kapatıp mağdur ettiği,hastaneye gidemeyen insandan, işine gidemeyen orada insandan, kamuoyu önünde özür dilemediği müddetçe benim nazırım da kolej hattı diye bir devlete ödüyor. Bunu bizim borcumuzdan hat yoktur" 


Dışarıya Çıktığımda Burayla İrtibat Halindeyim

Genelde il dışında olduğunu eleştirileri değerlendiren Kutlu. "İller bankası yönettim kurulu üyesi olduğum için hafta da bir gün orada toplantı oluyor. Bir günlüğüne iller bankasının toplantısına gidiyorum ve hemen sabahı geri geliyorum. İller bankasından bir yıl içinde yaklaşık 2 milyon lira Adıyaman'a ödenek çıkarttık ve bir de daha önce yapılan bir okul vardı, o okulun inşaatını tamamlanması için oraya yatırılan 5 trilyon lira para var. Vekillerimizi ziyaret ediyoruz. Kentsel dönüşümü takip ediyoruz. Çeşitli bakanlıkta olan işleri halletmeye çalışıyoruz. Dışarı çıksam da burada irtibat halindeyim" dedi. 


Ben Kendimden Çok Memnun Değilim 

Gazetecilerden kendini değerlendirmesi  Daha iyi veya peki vermiyorum. Ben Hüsrev Kutlu şuana kadar yaptıklarımızla yüz üzerinden 55  falan veriyorum, geçerim ama çok iyi bir not değilama inanıyorum ki bu sene 70'e daha sonraki senelerde ise 80'e 90'a çıkacağız. Hedeflediğim gayretlerimiz devam ediyor. Bu sene memnun i kalacaksınız, bende kendimden memnun  kalacağım" ifadelerini kullandı. 


Bankamatik Memurlarını Bildirin

Belediye'de işe gitmeyip maaş alan işçilerin olduğu yönündeki soruyu cevaplandıran Kutlu, "Memur veya işçi demeyelim 28-30 civarında kişi çıkarıldı. Memurlardan işe gelemediği halde bunları çıkarma görevimizde yok. Bunlar bir sürü prosedüre dahildir. Biz onlar hakkında gerekli uyarıyı yaptık, birçoğunu da çalışacakları işe verdik. Altında araba, belediyenin yakıtı ama hiçbir şekilde belediyeye uğramayıp dolaşan arkadaşlar var. Bunları belediye binası içinde görevlendirdik. Arabalarını altlarından aldık. Ama halen varsa benim bilmediğim burada kameralar önünde söylemek doğru değil ama bana dost olarak bunları bildirmesi mesajla olur, başka şekilde olur, bildirirlerse bende gerekeni vaparım. Ben altı yedi ay sonra her gün gördüğüm adamın belediyede çalıştığını  anladığım oldu. Bir kısmını çıkardım, bir kısmını komisyonuna gitti itiraz komisyonundan karar çalıştırdım" diye konuştu. 

 

Havşeri üzerindeki Hes'i Sonradan öğrendik

Havşeri içme suyu üzerinde yapılan HES'i sonradan öğrendiklerini belirten Kutlu, "Milletvekilliği döneminde Havşeri suyunun yapılmasını sağladık ama HES olayını daha  sonra öğrendik. Bu HES'in belediyeye ait olmayıp. DSİ'ye ait olmayıp, bir vatandaşa ait olduğunu çok daha sonra öğrendik ve biz  sizlerden sonra öğrendik. Belediyenin içme suyunun üzerinde bir başkasının daha sonra bir kanun düzenlemesi yapıldı. Belediyenin içme bütün münibüs hatlarının olduğu kısımlara suyu üzerinde belediyeye santral kurma hakkı  verildi ama orası yapıldığı zaman böyle bir kanun  düzenlemesi yoktu. Benim şuandaki  mücadelemde şu buradan alınan parayı, DSİ'nin  aldığı payı veya devletin aldığı payı vatandaş ne kazanıyorsa kazanıyor, bir kısmını düşeceksiniz diyor. Biz yapılan bütün yatırımların parasını belediye olarak biz ödeyeceğiz. Havşeri  isale hattından bize çıkartılacak olan borçtan  düşmek zorundasınız dedim yoksa dava ederim dedim. Bizden parasını alıp birinin orada yapması normal değil" şeklinde konuştu. 


 

Yemeden De Çalışılabilir İmajını Göstereceğiz 

En büyük tehlike ile karşı karşıya kaldıklarına dikkat çeken Kutlu, şöyle konuştu: "Hüsrev Kutlu yemedi ama çalışmadı denilirse, bundan sonra adam gelsin yesin de çalışsın da diye bir şey ortaya çıkarsa, bundan sonra bütün yiyenlerin vebali benim boynuma olur. Bu imajı ortadan kaldırmak için çalışmalarımızın reklamını daha iyi yapacağız ve daha fazla çalışmalarımız gözükecek. İnşallah bu sene o imajı kırıyoruz, biraz şahsın reklamı değil ama çalışmaların reklamı yapılması gerekiyor. 

Yani yemeden de çalışılır imajını göstereceğiz, bunun içinde 2015 programımızda 40 kilometre asfalt programınız var. 30 kilometre kaldırım programımız var, bunların ihalelerini yapmışız, bunun dışında Eğri Çayında gözle görülür çalışmamız olacak" 


Milletvekili Listelerinde Bize Danışıldı Milletvekili listesi sorusunu da değerlendiren Kutlu. "Milletvekilli listesi benim listem değil, bize danışıldı. Biz de görüşlerimizi sunduk. İstediğim isimlerde vardı, istemediğim isimlerde vardı. Sonuç olarak genel bir kabul gördüğünü düşünüyorum. Ben bazı arz ettiğim isimler listede yok, bazıları var ama en güzeli listemize sahip çıkıp çalışmalarımızı yapmak var, bizde bunu yapacağız" dedi. 


Adıyaman Günebakış Gazetesi


Geri Dön