25 / 04 / 2024

Adnan Bostan Mobilya Rusya'da fabrika kurdu!

Adnan Bostan Mobilya Rusya'da fabrika kurdu!

RICC markasıyla tanınan Adnan Bostan Mobilya, Rusya'da 10 milyon dolarlık yatırımla 250 kişilik istihdama yol açacak bir fabrika kurdu. Uluslararası dekorasyonda İtalyanlara rakip olan firma, yakında Kuveyt'te mağaza açacak.



Mobilya ve dekorasyonda, ululsararası dekorasyon yapan firma sayımız her geçen gün artıyor. Bu yöndeki gelişme mobilya sektörünün küogram ihracat değerini de yükseltiyor. Yurt dışında RICC markasıyla ünlenen Adnan Bostan Mobilya, Rusya'da Rostov'da 22 bin metrekare kapalı alana sahip ve 250 kişilik istihdama yol açacak fabrika yatırımım yakında tamamlayacak. Halen Azerbaycan, Türkmenistan, BAE ve Nijerya'da mağazası bulunan firma yalanda Kuveyt'de mağaza açacak. 

Bugüne kadar 26 ülkede lüks dekorasyon işi yapıp teslim ettiklerini söyleyen Adnan Bostan şöyle konuşuyor: 


RİZELİ MOBİLYACI 


"Rize 1976 doğumluyum. 

Babam Rafet Bostan Rize'de de mobilya esnafıydı. 

Sonra oraya giriyoruz ADNAN Bostan, şirket olarak riskli pazarları sevdiklerini çünkü, risk eşittir fırsat' sözüne inandıklarını söylüyor. Bostan Söyle devam ediyor "Afrika'da Nijerya'yı stratejik ülke olarak belirdik. 2 yıl önce şirketimizi kurduk. 

Orada ciddi ic sorunlar sorunlar var ama biz sabırlıyız. 

Mağazamız da acık. Gelecekte orada üretim hattı da kurabiliriz. 

Biz riskleri cok seviyoruz. Mesela Çecenistan cok karışıkken biz oraya gittik. Irak'ta belirsizlik cok yüksekken ve kimse gitmezken biz gittik. 

Her zaman uzun vadeli düşünüyoruz."' İstanbul'a geliyorlar ve 1985'e kadar da mobüyacı olarak devam ediyorlar. 


1984'te ilk kez ihracata başladılar. 5 kardeşiz. Aİle işimizde Renk Mobilya olarak tarımdık. İlk mağazamızı babam ve amcam Altunizade'de açmış. 

Suudi Arabistan ağırlıklı olmak üzere Ortadoğu'ya satış yapmışlar. Sonra mağaza sayısı artıyor ve amcamla ayrılıyorlar. Ardından hem mobilya, hem tekstil hem de deniz taşımacılığı olarak devam ettik. Ben tekstil tarafında çalıştıktan sonra ayrılıp kendi şirketimi mobilya alanında kurdum. Halen aile şirketlerimizde hissedarım ama parasal ve yönetimsel olarak bir ilişkim yok. 

2001 yılında ortağım Melih İpekçiler ile birlikte kurduğumuz iş modeliyle yolumuza devam ediyoruz. 


YURTDIŞINA ODAKLANDIM 


Ben en baştan itibaren tamamen 'uluslararası dekorasyon' yapmalıyım diyedek yurt dışına odaklandım. Adnan Bostan iç piyasada, RICC de yurt dışmda markam. Şu ana kâdar yurt dışında 5 mağaza açtım. Azerbeycan, BAE, Nijerya, Türkmenistan ve Rusya'da. Yakında Kuveyt'te de açacağız. Biz sadece mobilya satan bir firma olmaktan ziyade, kişiye özel mobilya ve dekorasyona odaklıyız. 

Uluslararası dekorasyon işinde İtalyanlar çok iddialı ve güçlü ama biz onlardan çok daha uygun fiyata, daha kısa sürelerde iş yapabiliyoruz. 


EL İŞÇİLİĞİYLE ÜRETİM 


Bunun için çok iddialı bir tesis kurduk. Altınşehir'de 10 bin metrekare kapalı alanda 170 kişilik ekiple üretim yapıyoruz. Üretimi el işçiliği ile yapıyoruz. Çünkü dünyada en değerli ürünler el işçiliği ile yapüandır. Biz klasik tarzda ürün yapıyoruz ve bunun da özüne uygun el yapımı olması çok önemli. Müşterinin istediğinin orjinal kimliğine uygun üretilmesi gerekiyor. Bazı ürünlerde ciddi stoklu da çalışabiliyoruz. Rusya'daki müşteriler bize anahtarı verirler yapanz. Katar'da ise ne istediklerin söylerler onu yaparız. 

Biz ciromuzun yüzde 95'ini ihracattan sağlıyoruz. İç pazarda çok az işimiz olur. Uluslararası inşaat projeleri yapan firmalarımızla partneriz. Mesela Rusya'da 7 otelin dekorasyonunu komple yaparak teslim ettik. KKTC'de Kaya Grubu'nun otelini biz yaptık. BAE, Azerbeycan ve Rusya'da çok önemli üst düzey isimlerin çok niş dekorasyonlarım yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. 

Bazı çok zenginlerin dünyadaki bütün evlerini de dekore edebiliyoruz. 


RUSYA'NIN GÜMRÜK BİRLİĞİ 


Yurt içinde fason üretim yaptırdığımız atölyeler de var. Yurt dışmda ise 15 yıldır Rusya'dayız. Rusya üe Türkiye arasındaki ilişkilerin çok daha derinleşeceğine inanıyoruz ve Rostov'da fabrika yatırımı yaptık. Kapalı alanımız 25 bin metrekare. 

Üretime başladık. Şu anda birinci bölüm açıldı, yakmda diğer bölümler de açılacak ve 250 kişilik bir istihdama ulaşacağız. 

Rusya birçok ülkeyle gümrük birliğine giriyor ve serbest dolaşım başlayacak. 

Bu da bizim için çok önemli bir avantaj sağlayacak. Rusya yatırımımız toplamda 10 milyon dolan buluyor." 


Hürriyet


Geri Dön