23 / 04 / 2024

Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı imar planı neden onaylanmıyor?

Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı imar planı neden onaylanmıyor?

Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın planı henüz onaylanmayan, kaçak durumdaki kıyı kenar çizgisi bölümüne ilişkin "mühürleyin" yazısı 1 aydır Bayraklı Belediyesi'nde bekliyor.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce yapımı sürdürülen Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünün imar planları onaylanmadan inşaatına başlanması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün "kaçak bölümün mühürlenmesi" talebiyle gönderdiği yazı Bayraklı Belediyesi'nce dikkate alınmadı. Konuyu değerlendiren hukukçular, ilçe belediyesinin söz konusu alanı mühürlememekle "görevi ihmal" suçu işlediğini belirtti.  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Bornova'yı Bayraklı kıyıları ile buluşturacak Adnan Kahveci Köprülü Kavşağı'nın temelini Nisan 2015'te attı. İnşaat çalışmaları ve kamulaştırmalarla birlikte 100 milyon liraya mal olması öngörülen kavşağın 1 yılda bitmesi planlandı. Büyükşehir, kendi sorumluluk alanı içinde kalan bölümü için imar plan tadilatı hazırladı ve bu plan meclisten geçti. 

Kıyı kenar çizgisi içinde kalan alanlarda plan yapma yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olduğu için Büyükşehir Belediyesi, köprülü kavşağın Turgut Özal Rekreasyon Alanı içinde kalan bölümünün taslak planını hazırlayarak bakanlığa gönderdi. Ancak sağlıklı kentleşme adına imar mevzuatlarına uyuyup uyulmadığını denetlemekle ve bu konuda üst düzey hassasiyet göstermekle yükümlü olan Büyükşehir Belediyesi, iş kendisine gelince yasa ve yönetmelikleri dikkate almadı. Belediye, trompet kavşağın kıyı kenar çizgisi içinde kalan bölümünde bakanlığın onayını beklemeden imalatlara başladı. Taslak planın onaylanıp askıya çıkmadan inşaata başlanması tepkiye neden oldu. 


Sabah Egeli



 


Geri Dön