24 / 04 / 2024

Adore Oyuncak yeni mağazalar açacak!

Adore Oyuncak yeni mağazalar açacak!

1996 yılında kurduğu Adore Oyuncak isimli firmayla oyuncak sektörüne giriş yapan Esin Yürür, bugün bünyesinde Lego, Ravensburger, Revell, Bandai, İme, Silverlit gibi dünyaca ünlü markaları barındırıyor



Perakende sektörüne İstinye Park'tan giriş yaptıklarını söyleyen Yürür, '2011'de mağazalaşacağız. şžube sayımızı en fazla beşe çıkarmayı hedefliyoruz. En çok Lego ve Ben 10 ürünleri satıyoruz. 2011'de yeni markalarımız olacak. Özellikle kız çocuklarına yönelik ürünlere ağırlık vereceğiz' diyor.

Oyuncak pazarı bütün dünyada 60 milyar dolarlık bir büyüklükte ve bu pazarda yüzde 65'lik payla çin hakimiyeti sözkonusu. Sektörün Türkiye'deki büyüklüğü ise 500 milyon dolar civarında. Toplam oyuncak pazannın yüzde 25'ini markalı oyuncaklar, yüzde 75'ini ise Uzakdoğu'dan gelen düşük kaliteli plastik oyuncaklar oluşturuyor. Pazarda markalı oyuncak satışı yapan firma sayısı ise 20 kadar. Adore Oyuncak bunlardan biri. Bünyesinde Lego, Ravensburger, Revell, Bandai, Imc, Silverlit markalarını bulunduran şirket, 1996 yılında Türkiye'de kaliteli oyuncak eksikliğinden doğmuş. Türkiye'de oyuncak satışı yapılan her firmaya oyuncak dağıtımı yaptıklarını söyleyen şirket sahibi Esin Yürür, showroom amaçlı olarak açtıkları İstinye Park'taki Adore mağazasının çok başarılı olmasından cesaret alarak perakende sektöründe de büyümeyi hedeflediklerini söylüyor. 2011 yılında en fazla beş mağaza açmayı planladıklarını ve AVM'lerde konumlanmayı uygun bulduklarını söyleyen Yürür, 'En çok Ben 10 ve Lego satışı gerçekleştiriyoruz. BenlO'in 2008 yılında Türkiye'ye oyuncakları geldi. 2008'in son çeyreğinde 40 bin adet sattık. 2009 yılında 250 bin adetlere ulaştık. 2010 yılını ise 400 binle tamamlamayı umuyoruz. Lego'da ise 2008'te 100 bin, 2009 yılındaysa 250 bin adet sattık' diyor.

Pazarlama geçmişi var

Esin Yürür, Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü'nden mezun olmuş. Pazarlama üzerine yüksek lisans yapan Yürür, 1986 yılından itibaren çeşitli şirketin pazarlama-satış departmanlarında görev yapmış. Ürün yöneticisi, pazarlama müdürü gibi pozisyonlarda çalışmış. Ancak birçok arkadaşı gibi üni-versite yıllarında kanına giren girişimcilik ruhu onu kendi işini kurmak için hep tetiklemiş. Profesyonel iş hayatında tecrübe edinirken bir yandan da kendi işini kurmak için araştırmalar yapmış. Bu arada bir tesadüf onu oyuncak sektörüyle tanıştırmış. Bir arkadaşının çocuğuna eğitici oyuncak ararken Türkiye'de bu alanda çok büyük bir açık     olduğunu görmesi onu bu alana itmiş. Bir yıl boyunca sektöre yönelik derin araştırmalar yürütmüş, Türkiye'de bu alanda neler olup bittiğine bakmış, eğitici oyuncak işinde olan yabancı firmalarla yazışmalar, görüşmeler yapmış. 1996 yılında Adore Oyuncak firmasını kurmuş ve hemen ardından dünyanın en büyük oyuncak fuarı olan Nürnberg Oyuncak Fuarına katılmış. Burada hangi firmalarla çalışacağına karar vermiş.

Lego'yu ikna etti

Yürür'ün 1996 yılında Türkiye pazarına getirdiği ilk marka Raversburger olmuş. 125 yıllık bir geçmişe sahip olan bu markanın çocuk ve yetişkin puzzle'ları, eğitici ve eğlendirici çocuk ve aile oyunları ile yetişkinlere yönelik strateji oyunları bulduğunu belirten Yürür, sonraki gelişmeleri ise şöyle anlatıyor: 'Lego ile çalışmayı çok istiyordum. Ama herkes bana 'Lego *çok büyük bir şirket, senin şirketin daha çok küçük' dedi. Ben vazgeçmedim. Onlarla çalışmamda şans faktörünün etkisi büyük. çünkü 1999 yılına kadar Türkiye'de kendi ofisi olan Lego, o yıl ofisini kapatmaya karar verdi. Bu da benim işime yaradı. 1.5 yıl kadar süren görüşmeler sonunda onları ikna ederek Türkiye distribütörlüğünü almayı başardım. Türkiye'deki tüm pazarlama ve satış faaliyetlerini biz yürütüyoruz.


Lego oyuncak pazarlamasının herşeyini öğreten bir okul bence. Onlarla çalışmaya başladığımdan beri çok şey öğrendim.'

Harumika'yı getirdi

2002'de yetişkinler için maket serileri ve aksesuarları, çocuklara yönelik ilk makete başlangıç kitleri ile tanının Alman markası Revell'i Türk tüketicisi ile buluşturduklarını anlatan Yürür, şunları ekliyor: 'Bu, 8 yaş üstü hobi ürünlerinde bugün pazar payımız yüzde 80'lere ulaştı. 2004'te ise Japon oyuncak devi Bandai ile çalışmaya başladık. 4.7 milyar dolar cirosuyla dünyanın en büyük ikinci oyuncak markası. Power Rangers, Pokemon, Tamagotchi ve Ben 10 serilerini çocuklarla buluşturan bu popüler marka, çok başarılı oldu. Sonrasında ise kız ürünlerine giriş yaptık. Spiderman, Barbie, Power Rangers ve Disney Princess gibi kız ve erkek çocuklar arasındaki popüler markaların ürünlerini bünyesinde barındıran IMC markamızda ise elektronik ve mekanik özel ürünler ön planda. Son olarak 'Harumika' isimli bebekleri piyasaya sunduk. Bu oyuncaklarla çocuklar değişik kumaş ve aksesuarlar yardımıyla model bebekleri istedikleri gibi giydirebilecekler. Üstelik makas kullanmadan. Dünyada Harumika'nın bir web sitesi var. çocuklar yaptıkları tasarımları yüklüyorlar ve bunların yarışması falan yapılıyor. Biz de şuan orijinal web sitesini kullanıyoruz ama Türkiye'de de açacağız. Ocakta hizmete girecek.'
Ekonomist/Özlem Bay Yılmaz


Geri Dön