20 / 04 / 2024

Adrasan’a yangın durdurucu ağaçlar dikilecek!

Adrasan’a yangın durdurucu ağaçlar dikilecek!

Adrasan’a Harnup, fıstık çamı, servi ve incir gibi yangını durdurucu özelliğe sahip meyveli ürünler orman çevresine dikilirken, ormanda oluşabilecek yangının yerleşim yerleri ya da zirai alanlara yayılması engellenecek...



Türkiye’nin cennet köşelerinden Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı tatil bölgesi Adrasan’daki İnceboyun mevkisinde 28 Haziran’da çıkan orman yangını sonucu 125 hektar kızılçam ormanı zarar gördü, bölgedeki 4 otel, hediyelik eşya mağazası ve restoran yandı. Yangının ardından Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başlandı. Yetkililerden alınan bilgiye göre, ilk etapta arazideki yanan ağaçların temizliği ile endüstriyel olarak kullanılabilecek olanların depolanması işlemleri yapılıyor.

 

Şeritler halinde dikilecek

 

Bölgede 15 bin metreküp kızılçam ağacının yandığı tespit edilirken, bu yıl kasım ayı sonuna kadar arazinin tüm kesim işlemlerinin bitirilmesi hedefleniyor. Bölgede Yangına Dayanıklı Ormanlar Projesi (YARDOP) de uygulanacak ve ormanın yerleşim yerleriyle olan birleşme noktalarına şeritler halinde meyveli ve yapraklı türlerden oluşan ağaçlar dikilecek. Harnup, fıstık çamı, servi ve incir gibi yangını durdurucu özelliğe sahip meyveli ürünler orman çevresine dikilirken, ormanda oluşabilecek yangının yerleşim yerleri ya da zirai alanlara yayılması engellenecek. 

 

Yanmış olsa bile yangın esnasında kendini kapatarak 3 seneye kadar yeniden fidan verme özelliğine sahip kızılçam kozalaklarının doğal olarak çimlenip yeniden filizlenmesi beklenecek. Aynı zamanda araziye yeni kızılçam fidanları dikilecek. Ağaçlandırma çalışmaları tamamlanan arazinin etrafı da tel çitle çevrilecek.


Geri Dön