25 / 04 / 2024

Afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri!

Afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri!

Afet risklerinin azaltılması platformu yılda en az bir defa Başkanın çağrısıyla toplanıyor. Afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri nelerdir? Platformun çalışma alanları nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...



Afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri!

Afet risklerinin azaltılması platformu; toplumun afetlere duyarlılığını artırmak ve risk azaltma çalışmalarında sürekliliği sağlamak, risk azaltmanın her düzeyde plan, politika ve programlara uyumu amacıyla ihtiyaçların belirlenmesi, uygulamaların izlenmesi ve değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacını taşıyor.


Platform üyeleri Başkanın teklifi ve Başkanlığın bağlı olduğu Bakanın onayı ile belirleniyor. İhtiyaç duyulması halinde Platform üyesi olmayan kurum ve kuruluşların temsilcileri de Başkan tarafından çalışmalara davet edilebiliyor.


Platform yılda en az bir defa Başkanın çağrısıyla toplanır. Platformun sekreterya hizmetleri Başkanlık tarafından yerine getirilir.


Platformun çalışma esaslarına ilişkin diğer hususlar Başkanlıkça belirleniyor. Peki afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri nelerdir?


Afet risklerinin azaltılması platformunun görevleri..

MADDE 4 – (1) Platformun görevleri şunlardır:

a) Her alanda afet risklerinin azaltılması konusundaki ihtiyaçların belirlenmesine, öneriler sunulmasına, çalışmaların takvimlendirilmesine, uygulamaların izlenmesine ve değerlendirilmesine katkıda bulunmak, bu çalışmaları uluslararası alanda tanıtmak.


b) Afet tehlike ve risklerinin azaltılması alanında çalışan paydaşlar arasında kaynakların daha etkin kullanımının sağlanmasına destek olmak.


c) Kalkınma politika plan ve programlarına afet risklerinin azaltılması hedefinin dahil edilmesi, uygulamaların izlenmesi ve önceliklerin belirlenmesine katkı sağlamak.


ç) Afet risklerinin azaltılması amacıyla doğal, meteorolojik, teknolojik ya da insan kaynaklı tehlikelere yönelik temel bilgilerin ve verilerin sağlanmasına destek olmak.


d) Afet risklerinin azaltılması için politikalar ve stratejiler üretilmesine ve geliştirilmesine destek vermek.


e) Risk azaltma çalışmalarının Hyogo Çerçeve Planına uygunluğunu izlemek ve sonuçları rapor etmek.


f) Toplumun afet bilincini yükseltmeye yönelik çalışmaları desteklemek.


g) Afet risklerinin azaltılması sürecinde elde edilen deneyimleri belgelemek ve sonuçlarını ulusal ve uluslararası alanda paylaşmak.


h) Kurum ve Kuruluşların ulusal ve uluslararası temaslar ile afet zararlarını azaltma ile ilgili edindikleri bilgi ve tecrübeleri, diğer kurum ve kuruluşlar ile paylaşmalarını sağlayacak bir sistemin oluşturulmasına öncülük etmek.


ı) Afet risk azaltma konusunda merkezi ve yerel yönetimlerde eş veya benzer yapıların geliştirilmesine destek vermek.



Türkiye afet risklerinin azaltılması platformu!


Geri Dön