20 / 04 / 2024

Afrika Kadınlar Birliği Akmerkez ve İstinye Park 'a gidecek!

Afrika Kadınlar Birliği Akmerkez ve İstinye Park 'a gidecek!

Afrika Kadınlar Birliği (AWA) sözcüsü, Kamerun Milletvekili Catherine Meboka Epossi: Türkiye 'ye üçüncü kez geliyoruz.  Ülkemizde olmadığı kadar büyük AVM 'lerde alışveriş yapacağız. Akmerkez ve İstinye Park 'a gideceğiz....



13 Mayıs 'ta sona erecek 4. Birleşmiş Milletler (BM) En az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi renkli görüntülere sahne oldu. 13 Mayıs tarihine kadar sürecek olan zirvenin en renkli simaları yerel kıyafetleriyle toplantıya katılanlardı. Katılımcılar zaman zaman yemek yiyemedikleri ve yemek salonuna sokulmadıkları için yetkililerle tartıştılar kimi zaman da toplantılara katılmak yerine konferans salonunun dışında ellerinde kahvelerle İstanbul 'un seyrine daldı. çoğunun aklı ya İstanbul 'u gezmekte ya da alışveriş yapmakta kaldı. Hepsinin ortak söylemi ise “Türkiye 'ye imreniyoruz! ”

ABD'den ithal koruma
 
Foto galeri için tıklayın
İşte VATAN 'a konuşan katılımcıların Türkiye hakkındaki görüşleri:

TÜRKİYE GERçEKTEN ZENGİN BİR ÜLKE

Komoros Devlet Başkanı Başdanışmanı Nailane Nalachamy: Buraya gelirken cıvıl cıvıl bir meydana geldik, hayran oldum. Neresi olduğunu sorduğumda ‘Taksim Meydanı ' dediler. Toplantı biter bitmez Taksim Meydanı 'na gidip uzun süre gezmek istiyorum. Maalesef bizim ülkemizde böylesine heyecan verici meydanlar ve alanlar yok. Türkiye gerçekten zengin bir ülke ve kültürünü seven insanlar için katedilecek heyecanlı bir yol var.

Komoros: Hindistan 'ın güneybatısındaki adanın nüfusu 691 bin kişi. GSMH 'si 557 milyon dolar. (176. sırada) Kişi başına düşen gelir 1202 dolar. (166. Sırada)

TÜRKİYE 'YE BAKINCA ÜLKEM İçİN ÜZÜLÜYORUM

Mali Milletvekili Doumbia Kalifa: Türkiye 'ye 4 'üncü kez geliyorum. Her geldiğimde mutlaka Kapalı çarşı, Sultanahmet Meydanı ve çevresini geziyorum. Beni en çok etkileyen Türkiye 'nin tarihi eserlerine verdiği önem. Mali 'de çok sayıda dünya mirasına girmeye aday eser ve bina var ancak bu eserleri miras kapsamına alacak yeterli kaynak ve uzmana sahip değiliz. şžu anda tek yapabildiğimiz insanların zarar vermesini önlemek. Ülkenizde baktığımda ülkem için üzülüyorum.

Mali: Afrika kıtasının Kuzey Batısında yer alan Mali 'nin nüfusu 14 milyon 517 bin. 9 milyon dolar GSMH 'sıyla dünyada 124. sırada. Kişi başına düşen GSMH 1.200 dolar. (171. sırada)

ALIşžVERİşž MERKEZLERİNE GİDECEĞİZ

Afrika Kadınlar Birliği (AWA) sözcüsü, Kamerun Milletvekili Catherine Meboka Epossi: Türkiye 'ye üçüncü kez geliyoruz. Herşeyden önce insanlarınız bizler gibi çok sıcak ve dost canlısı. Konferansta BM Kadın kurumuyla çok önemli bir görüşme gerçekleştireceğiz ve ilk kez BM 'nin ‘En az gelişmiş ülkler ülkeler zirvesi 'ne kadınlar için somut öneriler sokmayı deneyeceğiz. Ülkemizde olmadığı kadar büyük AVM 'lerde alışveriş yapacağız. Akmerkez ve İstinye Park 'a gideceğiz.

Kamerun: Afrika 'nın batısında bulunan ülkenin GSMH 'si 22 milyon dolar (93. sırada). 2 bin 170 dolarlık kişi başına gelirle 145 'inci sırada.

ZİRVENİN MENÜSÜ çOK ‘MÜTEVAZI ' KALDI

ZİRVEDE Başbakan Erdoğan 'ın da katıldığı yemeğin menüsü ise daha önce İstanbul 'da verilen uluslararası zirvelerin aksine ‘mütevazı ' denilebilecek türdendi. Aralarında devlet başkanlarının da bulunduğu çok sayıda katılımcıya verilen yemeğin mönüsü şöyleydi:

Zeytinyağlı enginar dolması, Sultan börek, Mevsim salata, kuzu tandır ve iç pilav, ekmek kadayıfı, Yakut ve çankaya şarapları.

SİLAH KULLANMA YETKİSİ OLAN GÜVENLİK KUşž UçURTMADI

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon 'a gittiği tüm toplantılar, ikili görüşmeler ve yemeklerde aralarında kadınlarında olduğu BM güvenlik elemanları eşlik etti. Silah kullanma yetkisine sahip olan güvenlik elemanları, Genel Sekreter 'in gireceği her odaya önce gidip köpeklerle bomba kontrolü yaptılar. BM güvenlik elemanları, BM Genel Sekreteri 'nin yapacağı toplantılar öncesi toplantı salonlarının güvenliğini de sağladılar. Doğrudan genel sekreteri koruyan bu görevlilerin dışında BM Genel Sekreteri 'nin bulunduğu noktalara kimse giremiyor.

Emre ÖZTÜRK / VATAN


Geri Dön