29 / 03 / 2024

Afyon Biyogaz Tesisi için imzalar atıldı!

Afyon Biyogaz Tesisi için imzalar atıldı!

19 Milyon Liralık dev tesisin imzaları atıldı.Tavuk Gübresinden Elektrik Üretecek Dünyanın En Büyük 6 MW 'lık Afyon Biyogaz Tesisi İçin İmzalar Atıldı.



İkbal Termal Otel'de gerçekleştirilen imza törenine Vali Hakan Yusuf Güner'in yanı sıra Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Gıda Tanm ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Lütfü Akgün, ATSO Y önetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri ile Biyogaz Elektrik Anonim Şirketi üyeleri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, 2009 yılından bu yana yapılan çalışmaların bugün sonuca ulaştığını ve bu önemli günde kendilerini yalnız bırakmayan Vali Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Çoban, İl Müdürleri, Oda Başkanları ve tüm davetlilere teşekkür etti. Afyonkarahisar Biyogaz Elektrik Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Evliyaoğlu ilimizde kurulacak olan tesis ve işleyişi ile ilimize sağlayacağı yararlar hakkında kısa bir sunum yaptı. 



İlimiz İçin çok büyük bir kazanım 

Daha sonra kürsüye gelen Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise böylesine bir tesisin Afyonkarahisar'da kurulmasının ilimiz için çok büyük bir kazanım olduğunu, bu tesisle birlikte çevre sağlığının olumlu yönde değişeceğini ve ekonomik açıdan ilimize katkılar sağlayacağını belirten konuşmasını yaptı. 



Sineklere Hayır Üretime Evet 

Vali Güner; "Bugün ilimizde gerçekleştirilecek olan, mutlu ve önemli bir projenin hayata geçirilmesine tanıklık etmekten çok büyük mutluluk duymaktayım. Göreve gelir gelmez ivedilikle Afyonkarahisar'ın mevcut durum analizini yaptık. 



Yaptığımız analizlerde ilimizin parametrelerini aşağıya düşüren birkaç konu tespit ettik. Bunlardan birisi de sinek ve çevre konusu idi. Bu bağlamada Valilik olarak bir proje yaptık. Projemizin adı 'Sineklere Hayır Üretime Evet' idi. Bu proje devam ediyor ve uygulamalarını halen takip etmekteyiz. Bu projemizin ana damarını ve omurgasını da bu proje oluşturacak. Ne kadar denetlersek denetleyelim, ne kadar önlem alırsak alalım bir yere kadar başarı elde edebiliyoruz. 



Valilik olarak her şey emrindedir Ben tebrik ediyorum. Hem Afyonkarahisar'a dünyanın en büyük projesinin kazandırılmasından dolayı, hem de ilimizin parametrelerini artıya çevireceklerinden dolayı. Daha önce buna benzer bir yatırım ilimizde gerçekleştirildi. Ben bu tesisi bu konuya vermiş olduğu önemden dolayı yakından inceledim. Çok mutlu oldum. Bu şehir için çok faydalı yatırım ve atraksiyon olduğunu müşahade ettim. Bu çalışma kazan kazan mantığına göre yapılan bir çalışmadır. Burada yatırımcı firma kendisini sadece yatırımcı firma gibi düşünmesin. Valilik olarak her şey emrindedir. 



Biz Afyonun meselelerine çözüm üreten, ister özel sektör olsun, ister siyasetçi olsun, isterse kamu sektörü olsun herkesi baş tacı ederiz. Böyle bir Valiniz var. Böyle bir Valilik yönetimi ve dirayeti var. Bu bağlamda tüm kamu kurum ve kuruluşlarının sizlere yardımcı olmaları için gerekli iradeyi ortaya koyarız. 

Son derece hayırlı bir İştir Burada en önemli mesele şu gübrenin oluk oluk yatırıma akması, bununla alakalı garantinin verilmesi, garantörlüğün sağlanmasıdır. Bu bağlamda da Devlet idare ve otoritesinin buna şahitlik etmesi ve bunun arkasında durmasıdır. Biz gerekirse Valilik olarak, Mahalli Çevre Kurulu (MÇK) olarak karar alırız. Belediye, Emniyet, Çevre ve Şehircilik ve diğer kurumları talimatlandırır ve bu gübrelerin hiçbir şekilde israf edilmemesi için, bu sistemlere 2. sistem olacak teslim edilmesi ile ilgili yasal, yönetsel ve kamu otoritesini de rahatlıkla oluştururuz. Çünkü bizim temel felsefemiz insanların en hayırlısı insanlara hizmet edendir. 




Biz eğer bu görevi ve nöbeti devir aldıysak bu gibi hayırlı işlerde yer almamız gerekiyor. Buda son derece hayırlı bir iştir. 



Hava kirliliği en önemli sorun Afyonkarahisar'ı etkileyen üç adet parametre var. 

1- Hava kirliliği, bununla alakalı bir ciddi karar aldık, ciddi bir proje başlattık ve projeyi takip ediyoruz. 2- Trafik 3- Sinek ve buna bağlı olan çevre kirliliğidir. Bu durum sadece sinek değildir. Yer altı sularının da kirlenmesine sebep olan unsurlar vardır. Çok güzel ve mükemmel bir sistem. 

Bunun da bir Türk firması tarafından gerçekleştirilmesi bizi ayrıca çok mutlu etmiştir. Bu projenin Türkiye'nin en çevreyle bağışık, üretimle kucaklaşan bir yatırımla saygıdeğer kardeşlerimizin oluşturduğu birlik çerçevesinde Afyon ilinde yapılması ve benimde Valilik dönemimde olduğu için beni mutlu ve gururlandırdı. Ben bütün üreticilerimizi tebrik ediyorum. Bu konuda da kendilerini daha ilgili, daha girişimci ve daha güçlü olmaya davet ediyorum. Yatırımın yapılacağı yer nere ise belirleyin hemen Defterdarlığa talimat verelim, hemen işlemlerini yapalım ve tahsisi yapılsın ve inşallah en kısa zamanda besmele ile bu önemli yatırımın açılışını yapalım. Bu anlamda projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diler, yatırımcı kardeşlerimize teşekkür ederim. Ayrıca şirketin Afyonkarahisar 'da kurulması ve şirketin Afyonkarahisar'a mal edilmesi ilimizi ve bizleri onura edecek, kendilerini kutluyorum."dedi. 



Tören 19 Milyon TL'ye mal olacak, 290 Bin Ton atık bertaraf, 40 kişinin istihdam edileceği ve 2015 Eylül ayında bitirilerek hizmete sunulması planlanan tesisin protokolünün ilgili taraflarca imzalanması ile sona erdi. 



Türkeli Gazetesi


Geri Dön