20 / 04 / 2024

Afyonkarahisar'da 2 bin 192 bina yıkılacak!

Afyonkarahisar'da 2 bin 192 bina yıkılacak!

Afyonkarahisar kent merkezinde iki bölge Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli alan ilan edildi. Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, "Bölgedeki binaların da tamamı sobalı olduğu için hava kirliliği açısından da olumsuzluk yaratıyordu." dedi.



Mısri Cami bölgesinde 17 hektar, İmaret Cami bölgesinde de 25 hektar olmak üzere toplam 42 hektarlık alanda kentsel dönüşüm çalışması yapılacak. Kentsel dönüşüm çalışmalarında 2 bin 198 bina yıkılacak ve bunların yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı taralından belirlenecek kriterlerde yeni binalar yapılacak. 

'7 bin kişi yaşıyor' Binaların yüzde 99'unun 12 yıl ve üzeri yaşta olduğu, yaklaşık 7 bin kişinin yaşadığı bölgedeki çalışma için belediye hazırlıklara  başladı. Çalışmalar kapsamında imar ve bölgelerin yapısıyla ilgili ihale yapılarak kentsel dönüşüm için adım atıldı. İhaleyi alan kentsel dönüşüm firması her iki bölgede incelemeler yaparak, imar planı ve bölgenin analizini çıkarırken, anketler yapıldı. 


'Yeşil alan önemli'

Kentsel dönüşüm yapılacak alanlarda otopark ve yeşil alana önem vereceklerini belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, şunları söyledi: "Bölgedeki binaların da tamamı sobalı olduğu için hava kirliliği açısından da olumsuzluk yaratıyordu. İki bölge Bakanlar Kurulundan çıkan kararla kentsel dönüşüm alanı içine alındı. Başlangıç ihalelerini yaptık. 

Bundan sonra tapu sahipleriyle görüşmeler, anlaşmalar yapılacak." 



'2017'DE BAŞLAR

Vatandaşın beklentilerini göz önünde tutarak arsaların karşılığını bulabilecek projeler düşündüklerini belirten Çoban, modern binaların kente olumlu katkı sağlayacağını anlattı. 

Bölgedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını en erken 2017 yılında başlatmayı düşündüklerini sözlerine ekleyen Çoban, şu bilgileri verdi: "Kentsel dönüşümün ikinci ayağı olan yıkım ve yapım işlerini 2019 yılına kadar başlatmayı düşünüyoruz. 

Çünkü kayıp kişiler var mülk sahiplerinden, vakıf malları var, tescilli kültür varlıkları var. 

Bunlar tabi çalışmaların hızım yavaşlatıyor." 



Milliyet Akdeniz 


Geri Dön