18 / 04 / 2024

Afyonkarahisar'da Yoncaaltı Camii restore ediliyor!

Afyonkarahisar'da Yoncaaltı Camii restore ediliyor!

Afyonkarahisar'da Osmanlı döneminin son barok eserlerinden biri Yoncaaltı Camii'nde yürütülen restorasyon çalışmasının hızlı ve titiz bir şekilde ilerlediği belirtildi.



Afyonkarahisar'da Osmanlı döneminin son barok eserlerinden biri Yoncaaltı Camii'nde yürütülen restorasyon çalışmasının hızlı ve titiz ilerlediği belirtilerek, caminin gelecek ilkbahara kadar hazır olabileceği belirtildi. Yoncaaltı Camii restorasyon çalışmasının şantiye şefliğini üstlenen Mimar Eyüp Güngör, restorasyon çalışmasını anlattı. Güngör, restorasyon çalışmasının yaklaşık 6 aydır devam ettiğini belirtti. 


"CAMİİ VE MESCİTİN YAPILIŞ BİÇİMİ HARİKA"


Caminin iç kısmında betondan yanlış yapılan sıvalar olduğunu ifade eden Güngör, "Caminin iç kısmında yer alan sıvaların tamamı kazınarak aslına uygun sıva ile sıvanmaya başlandı. Caminin yukarı kısmına bir takım tadilatlar önerildi, onlar yapılıyor. Çatı ahşabında çok büyük tahribatlar var. Bu tahribatların tamiri yoluna gidiliyor. Caminin aslına uygun biçimde tamiratı hızla devam ediyor. Burada kullanılan sıva, malzeme restorasyonun öngördüğü malzemelerdir. Bu konuda müteahhit elemanı olarak iddia ediyorum, çok güzel malzeme kullanılmaktadır. Hassas ve titiz bir çalışma yapıyoruz. İşçiliğinden malzemesine kadar her şey emin ellerde. Bunu iddia edebilirim. Çünkü sürekli kontrol altında. Ama o caminin, o mescidin yapılış sistemi de gerçekten harika." dedi. 


"SENEYE BAHARA İBADETE AÇILABİLİR" 


Eyüp Güngör, Yoncaaltı Camii'nin zemin kat üst döşemesinin tamamen profil ve demirlerle, araları dikine dolu tuğla konularak yapıldığını kaydetti. Sözünü ettiği imalatlardaki sıvalarda hiçbir zedelenme olmadığını anlatan Güngör, şöyle konuştu: "O günün şartlarında çok nefis bir uygulama yapılmış. Yoncaaltı Camii yaklaşık yüz yıllık bir cami. Osmanlı döneminin son barok eserlerinden biri. Aynı zamanda cephesi de albenisi olan çok güzel bir cephedir. Orada da cephe dışarıdan bakıldığında çok sağlam gibi görünüyor. Ama taş malzemenin içerisinde çürüyen malzemeler var. Ecdad mirasına el atmak gerekiyordu. Çürüyen malzemeler çıkarılacak yerine aynı malzeme konulacak. İnşallah cami restorasyon çalışması ilkbaharda tamamlanmış olur. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de işin bir an önce bitirilmesi yönünde acele ediyor."




Afyon Gazete 3


Geri Dön