19 / 04 / 2024

Ağaoğlu Ayazağa için Emlak GYO ile anlaşma imzaladı

Ağaoğlu Ayazağa için Emlak GYO ile anlaşma imzaladı

İstanbul Maslak"taki 241 bin 945 metrekarelik arazi için Emlak GYO tarafından 29 Eylül 2010 tarihinde son oturumu yapılan ve açık artırmayla gerçekleştirilen ihalede, Ağaoğlu projenin peşinatını ödeyerek Emlak GYO ile anlaşma imzaladı



İstanbul Maslak"taki 241 bin 945 metrekarelik arazi için Emlak GYO tarafından 29 Eylül 2010 tarihinde son oturumu yapılan ve açık artırmayla gerçekleştirilen ihalede, 3 milyar 250 milyon TL hasılat taahhüt eden Ağaoğlu projenin peşinatını ödeyerek Emlak GYO ile anlaşma imzaladı.
 
Türkiye"de hasılat paylaşımı usulüne göre yapılan gayrimenkul projeleri arasındaki œen büyük proje olacak Maslak için Ağaoğlu bugüne dek benzeri yapılmamış bir karma proje hazırlayacak. İhalede oluşan rakamlara göre 3 milyar 250 milyon TL"lik toplam gelir ve gelirden Emlak GYO"ya yüzde 35,5 idare payı ödeme taahhütü veren Ağaoğlu projeden yaklaşık 4,5 milyar TL gelir bekliyor.
 
Proje konsepti geliştirme sürecinde Ağaoğlu, Türk mimarları ile birlikte çalışacak. Proje konut, ticaret ve turizm imarına izin veriyor.
 
Ali Ağaoğlu: œBugüne dek yapılanların ötesinde bir konsept geliştireceğiz
 
Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan"ın katıldığı imza töreninde finansmanı VakıfBank tarafından sağlanan 173 milyon 62 bin 500 TL"lik peşinatın çeki Ağaoğlu tarafından Emlak GYO"ya sunuldu.
 
Toplantıda bir konuşma yapan Ali Ağaoğlu, Maslak projesinde yaklaşık 4,5 milyar TL gelir beklediklerini ve bu projede bugüne dek yapılmamış çok özel bir konsept geliştireceklerini belirtti. Projenin B ve üzeri gelir grubuna hitap edeceğini söyleyen Ağaoğlu, Maslak"ın   Türkiye"nin en değerli arazilerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.
 
Bu projenin özellikle kendisini çok heyecanlandırdığına değinen Ağaoğlu, Türkiye"de gayrimenkul yatırımcılarının en büyük sorunlarından birinin iyi arazi bulmak olduğunu söyleyerek Emlak Konut"a geliştirdiği araziler için teşekkür etti. Ali Ağaoğlu, œBiz en güzelini yapmak için varız. Cumhuriyet tarihinin en büyük projesini geliştirerek İstanbul"un Dünya Gayrimenkul Ligi"nde üst sıralara taşınmasına önemli bir katkı sağlayacağımız için mutlu ve gururluyuz. Maslak projemizi, alışılmışın dışına çıkan, bütün ezberleri bozacak bir konsept ile geliştireceğiz dedi.
 
Süleyman Kalkan: œGelişmiş ülkelere bakıldığında konut kredilerinin banka bilançolarında daha fazla yer tuttuğunu görüyoruz.
 
VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan konu ile ilgili şunları söyledi; Önümüzdeki dönemde bireysel krediler giderek büyüyecek, özellikle de konut kredileri büyüyecek ve toplam krediler içerisindeki payı artacaktır.
 
Gelişmiş ülkelere bakıldığında konut kredilerinin banka bilançolarında daha fazla yer tuttuğunu görüyoruz. VakıfBank olarak 9. ay itibariyle baktığımızda, son 1 yılda konut kredilerinde % 37"lik bir artış sağlamış durumdayız. 2011 yılında banka bilançoları özellikle kredi kaynaklı bir büyüme gösterecek. Biz bankacılık sektöründeki kredi büyümesinin % 22 civarında olacağını bekliyoruz. VakıfBank olarak da kredilerde % 30"luk, konut kredilerinde ise % 37"lik bir büyümeyi hedefliyoruz. Dolayısıyla bankamızdaki kredi büyümesinin ana unsurlarından birisi konut kredileri olacaktır. VakıfBank olarak 2010 yılında konut kredilerindeki pazar payımızı artırmış durumdayız, 2011 yılında da pazar payımızı artıracağımızı düşünüyoruz. Ayazağa projesinin başlangıcı için gerekli olan nakdi ve gayrinakdi finansmanı VakıfBank olarak sağlıyoruz, ancak bu projeden yapılacak satışların finansmanını da VakıfBank olarak biz yürüteceğiz. Projenin İstanbul"a ve Türkiye"ye değer katacağına inanıyoruz.
 
Projenin hayata geçirilmesi için 3 kurumun bir araya gelmiş olmasını önemsiyor ve projenin İstanbul"a, Türkiye"ye, insanımıza ve her 3 kuruma da hayırlı olmasını diliyorum.     Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.dedi.

 

 

Basında yer alan diğer haberler:

 

AĞAOĞLU, MASLAK"TA EN İDDİALI PROJEYE HAZIRLANIYOR

İstanbul Maslak"taki 241 bin 945 metrekarelik arazi için Emlak Konut GYO tarafından 29 Eylül 2010 tarihinde son oturumu yapılan ve açık artırmayla gerçekleştirilen ihalede, 3 milyar 250 milyon lira hasılat taahhüt eden Ağaoğlu, projenin peşinatını ödeyerek Emlak Konut GYO ile anlaşma imzaladı.            

Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan"ın katıldığı imza töreninde, finansmanı Vakıfbank tarafından sağlanan 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinatın çeki Ağaoğlu tarafından Emlak Konut GYO"ya sunuldu.            

İhalede oluşan rakamlara göre 3 milyar 250 milyon liralık toplam gelir ve gelirden Emlak Konut GYO"ya yüzde 35,5 idare payı ödeme taahhüdü veren Ağaoğlu, projeden yaklaşık 4,5 milyar lira gelir bekliyor.            

Türkiye"de hasılat paylaşımı usulüne göre yapılan gayrimenkul projeleri arasındaki 'en büyük' proje olacak Maslak için Ağaoğlu bugüne kadar benzeri yapılmamış bir karma proje hazırlayacak. Proje, konut, ticaret ve turizm imarına izin veriyor.            

Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, bu projenin Cumhuriyet tarihinin parasal yönden en büyük projelerinden birisi olduğunu belirtti.            

Türkiye"de nitelikli konutu ilk başlatan firmalardan biri olduklarını ve Türkiye"de konut sektörünün bir noktaya gelmesine ciddi katkı sağladıklarını ifade eden Ağaoğlu, 'Bütün ezberleri burada bozacağız. Mevcut bilinen konseptlerin dışına çıkıp, İstanbul"a dünya çapında bir proje yapmayı hedefliyoruz. Burada 24 saat yaşayan apayrı bir proje yapacağız' dedi.          

Taahhüt ettikleri hasılat rakamının 3 milyar 250 milyon lira olduğunu söyleyen Ağaoğlu, '4,5 milyar liranın üzerinde bir ciro hedefliyoruz. Burada İstanbul"u dünya ligine taşıyacak bir proje yapmayı düşünüyoruz' diye konuştu.        

Ali Ağaoğlu, Türkiye"de müteahhitlerin en büyük sorununun arazi bulamamak olduğunu, yurt dışında çok güzel işler yapan Türk müteahhitlerin Türkiye"de bilgi birikimlerini uygulayabilecekleri sorunsuz arazi bulmakta sıkıntı yaşadıklarını anlattı.          

Emlak Konut GYO"nun güzel araziler geliştirdiğini ve buradan elde ettiği gelirle dar gelirli vatandaşı uygun taksitlerle konut sahibi yaptığını ifade eden Ağaoğlu, 'Ben devletin müteahhitlik yapmasına, çivi çakmasına karşı olmama rağmen TOKİ"yi kutluyorum. Dar gelirlileri 100 lira 200 lira taksitle konut sahibi yapıyor. Sosyal devletin yapması gerekenleri başarıyla gerçekleştiriyor' diye konuştu. Ali Ağaoğlu, projenin B ve üzeri gelir grubuna hitap edeceğini söyledi.            

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ağaoğlu, 'İhaleyi daha önce alan grup mahkeme nedeniyle vazgeçti. Siz aynı sorunla nasıl baş edeceksiniz' şeklindeki bir soruya karşılık, 'Türkiye"de iş yapmak kolay değil, bu tür bürokrasi, zorluklar maalesef olabiliyor. Onu da yasal çerçevede aşacağımıza inanıyorum. Orada risk görmüyorum' diye konuştu.

Ağırlıklı olarak Türk mimarlarla çalışmayı yeğlediğini, proje konseptini geliştirme sürecinde de Türk mimarlarla birlikte çalışacağını söyleyen Ağaoğlu, 'şžu anda Londra"nın en iddialı kulesini yapma projesi devam ediyor. O projenin başında da oğlum Alican devam edecek. Bir Türk müteşebbisin Londra"nın finans merkezinde Türk mimarla neler yapılabileceğini göstereceğim' şeklinde konuştu.            

-'KAZANMAYA DEVAM EDECEĞİZ'-            

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da başarılı bir halka arz gerçekleştirdiklerini ve 2003 yılından bu yana 3 kat değer kazanan bir firma olduklarını belirterek, 'Kazanmaya da devam edeceğiz' dedi.            

Maslak"taki bu araziyi TOKİ"den 540 milyon liraya aldıklarını söyleyen Kurum, burada taahhüt edilen toplam satış gelirinin 3 milyar 250 milyon lira olduğunu, yüklenici firma Ağaoğlu"nun satış toplam gelirini 4,5 milyar liraya çıkarmayı hedeflediğini kaydetti.          

Yakın zamanda Tuzla"da orta ve ortanın üstü gelir grubuna hitap eden 2 bin 45 konutu satışa çıkardıklarını ve geçen cuma günü itibariyle 4 bin 800 başvuru aldıklarını ifade eden Kurum, bu konutların tamamını sattıklarını ifade etti.          

Murat Kurum, 'Emlak Konut GYO olarak şu an İMKB 30"da işlem görüyoruz. 1,70 olarak çıktığımız hisseler şu an 2,15"leri gördü. Bizden hisse alan yatırımcı 20-25"lere varan oranda kazanç sağladı. Halka arz ve mevcut projelerden gelen gelirlerle bunun gibi birçok projeyi sizlerle paylaşacağız' dedi.            

-'ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE BİREYSEL KREDİLER ÖNEMLİ ÖLçÜDE ARTACAK'-            

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan da önümüzdeki dönemde bireysel kredilerin önemli ölçüde artacağını, özellikle de konut kredilerinin banka bilançolarındaki payının giderek artacağını belirtti.          

Kalkan, 'Vakıfbank olarak biz geçtiğimiz bir yıl içinde 9. ay itibariyle söylüyorum, konut kredilerinde yüzde 37"lik bir artış sağladık. 2011 yılında da banka bilançolarının özellikle krediler tarafında büyüyeceğini öngörüyoruz ve kredilerde önümüzdeki yıl yüzde 22"lik bir artışın olmasını bekliyoruz. Ama Vakıfbank olarak biz kendi bilançomuz için kredilerdeki büyümeyi yüzde 30 olarak öngörüyoruz. Konut kredilerinde ise aynen bu yılda olduğu gibi yüzde 37"lik bir artış bekliyoruz. Dolayısıyla Vakıfbank"taki kredi büyümesinde de temel unsurlardan bir tanesi konut kredileri olacak' dedi.          

2010 yılında, konut kredilerinde pazar paylarını artırdıklarını ifade eden Kalkan, 2011"de de aynı şekilde pazar paylarını artıracaklarını ümit ettiklerini kaydetti.            

Kalkan, 'Maslak projesi için başlangıçta gerekli olan nakdi ve gayri nakdi finansmanı Vakıfbank olarak tek başına üstlenmiş durumdayız. Bundan da önemlisi projenin bireysel ve ticari satışlarında yer alacağız ve orada çok daha büyük bankacılık potansiyelinin ortaya çıkacağını düşünüyoruz' diye konuştu.      

Projenin ne kadarı için kredi alındığına ilişkin bir soruya karşılık da Kalkan, '173 milyon liralık bir nakdi destek söz konusu. 165 milyon liralık da teminat mektubunu takdim etmiş durumdayız' dedi.
A.A  

 

Ali Ağaoğlu ilk ödemeyi yaptı
Ayazağa ihalesinde yeni perde açıldı
Tansiyonu yüksek bir ihale süreci yaşayan Emlak Konut GYO"nun Maslak Ayazağa"daki arsası, Ali Ağaoğlu"nun verdiği çekle yeni sahibini buldu. Ağaoğlu projeden 4 buçuk milyar TL bekliyor
İstanbul Maslak"taki 241 bin 945 metrekarelik arazi için Emlak GYO tarafından 29 Eylül 2010 tarihinde son oturumu yapılan ve açık artırmayla gerçekleştirilen ihalede ikinci en yüksek teklifi veren 3 milyar 250 milyon TL hasılat taahhüt eden Ali Ağaoğlu, projenin peşinatını ödeyerek Emlak GYO ile anlaşma imzaladı.
Türkiye"de hasılat paylaşımı yöntemi ile yapılan gayrimenkul projeleri arasındaki œen büyük proje için bugüne kadar benzeri yapılmamış bir karma proje hazırlayacağını açıklayan Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, ihalede oluşan rakamlara göre 3 milyar 250 milyon TL"lik toplam gelir ve gelirden Emlak GYO"ya yüzde 35.5 idare payı ödeme taahhüdü verdi. Ağaoğlu, projeden yaklaşık 4 milyar 500 milyon TL gelir bekliyor. Proje konsepti geliştirme sürecinde Ağaoğlu, Türk mimarları ile birlikte çalışaca ğını ve işleri oğlu Alican Ağaoğlu"nun yürüteceği dile getirdi. Proje konut, ticaret ve turizm imarına izin veriyor.
Projeyle sınırları zorlayacak
Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan"ın katıldığı imza töreninde 173 milyon 62 bin 500 TL"lik peşinatın çeki Ağaoğlu tarafından Emlak GYO"ya sunuldu.

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Ali Ağaoğlu, Maslak projesinde yaklaşık 4 milyar 500 milyon TL gelir beklediklerini ve bu projede bugüne dek yapılmamış çok özel bir konsept geliştireceklerini dile getirdi. Projenin B ve üzeri gelir grubuna hitap edeceğini söyleyen Ağaoğlu, Maslak"ın Türkiye"nin en değerli arazilerinden biri olduğunu sözlerine ekledi.

Bir koynundan iki post
Bu proje karşısında heyecanlandığını dile getiren Ağaoğlu, Türkiye"de gayrimenkul yatırımcılarının en büyük sorunlarından birinin iyi arazi bulmak olduğunu söyleyerek œ Emlak Konut elde ettiği gelirle bir koyundan iki post çıkarmaya çalışıyor. Geliştirdiği arazileri çok iyi değerlendiriyor' dedi. Bu sayede İstanbul"da düzgün arsa bulduklarını ifade eden Ağaoğlu, 'Böyle sorunsuz arazi bulmak zordu. Bu proje sayesinde İstanbul"un, dünya gayrimenkul liginde bir yere gelmesi için bir taş da biz koymuş olacağız. Maslak arazisinde yapacağımız proje, Cumhuriyet tarihinin, parasal ve volümsel olarak en büyük projesi olacak . Maslak projemizi, alışılmışın dışına çıkan, bütün ezberleri bozacak bir konsept ile geliştireceğiz diye konuştu. Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ağaoğlu, arsanın yaşadığı hukuki süreçle ilgili olarak, 'Türkiye"de iş yapmak kolay değil, bu tür bürokrasi, zorluklar maalesef olabiliyor. Onu da yasal çerçevede aşacağımıza inanıyorum. Orada risk görmüyorum' şeklinde konuştu.

İki katına sattılar
Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum "da yaptığı konuşmada Maslak"taki yaklaşık 240 dönümlük araziyi, bu yıl Haziran ayında TOKİ"den 540 milyon TL bedelle satın aldıklarını belirte rek, '540 milyon TL"lik yerimizde yüklenicimiz de 1 miyar 153 milyon TL taahhüt ediyor. Burada yüzde 35.5 payımız var. Satış toplam geliri ise 3 milyar 250 milyon TL. Ali Bey, burada satış gelirini 4.5 milyar TL"ye çıkartacağını taahhüt ediyor ki daha önce de bunu gerçekleştirdi. Belirlenen satış rakamlarının üzerine çıktı. Burada da üzerine başarılı bir şekilde çıkarız. Bizim amacımız, burada, bir bina çıkarmak değil, bina dışında yaşanabilir bir alan üretmek' diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde konut kredileri daha fazla kullanılıyor
Ağaoğlunun sund uğu çekin finansmanını sağlayan VakıfBank"ın Genel Müdürü Süleyman Kalkan"da toplantıda yaptığı konuşmada önümüzdeki dönemde konut kredilerinin büyüyerek toplam krediler içerisindeki payının artacağını dile getirdi.
Gelişmiş ülkelere bakıldığında konut kredilerinin banka bilançolarında daha fazla yer tut masının dikkatlerinde n kaçmadığını belirten Kalkan, œVakıfBank olarak 9. ay itibariyle baktığımızda, son 1 yılda konut kredilerinde yüzde 37"lik bir artış sağlamış durumdayız. 2011 yılında banka bilançoları özellikle kredi kaynaklı bir büyüme gösterecek  diye konuştu.

Arsa neler yaşadı
Emlak Konut GYO "nun 29 Eylül"de gerçekleştirdiği ihaleyi Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik Konsorsiyumu toplam gelir hedefi 3 milyar 251 milyon 100 bin TL , şirket payı olarak 1 milyar 203 milyon 232 bin TL "lik teklifle kazanmıştı. Daha sonra açılan davaları göstererek 4 Kasım 2010 tarihi nde Emlak Konut GYO ile sözleşme imzalanmayınca ihale iptal sürecine girmiş ve konsorsiyumun 25 milyon TL"lik teminat mektubu yanmıştı.

4 bin 260 konut yapılabilecek
241 bin 905 metrekare yüzölçümüne sahip bulunan arsanın imar planlarında 193 bin 900 metrekaresi konut alanı olarak yer aldı. Bu alanın 2.2 emsal değeri bulunduğu için üzerine 426 bin 580 metrekare inşaat yapma izni bulunuyor. Bu şartlar değerlendirildiğinde Ayazağa"ya 4 bin 260 konut yapma imkanı mevcut.

6 milyar liralık gün

Dün İstanbul emlak piyasası son zamanların en hareketli günlerinden birini yaşadı.  TOKİ  ile Emlak Konut GYO'nun İstanbul'da geliştirdiği ve ihale ettiği arsalar için dönen para 6 milyar TL'ye yaklaştı. İlk olarak, Ayazağa'daki 242 bin metrekarelik dev arsa için Emlak GYO ile Ağaoğlu İnşaat arasında sözleşme imzalandı. Arazi için 3 milyar 250 milyon TL toplam satış geliri üzerinden 1 milyar 153 milyon 750 TL taahhüt eden Ağaoğlu, 173 milyon 62 bin 500 TL'lik peşinatı ödedi. İkinci olarak TOKİ'nin İstanbul Halkalı'daki Tema Park ve Özel Proje Alanı ihalesini 1 milyar 885 milyon TL toplam satış geliri üzerinden 405 milyon 275 bin TL idare payı ile Mesa Mesken ve Kantur- Akdaş ortaklığı kazandı. Emlak GYO'nun İstanbul Tuzla'da bulunan birbirine komşu iki arazi için yapılan ihalelerin ilk oturumlarında en iyi teklifleri Dumankaya İnşaat sundu.  

Ayazağa'daki dev arazi için Emlak GYO ile Ağaoğlu İnşaat sözleşme imzaladı. Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu Vakıfbank'tan sağladıkları finansmanla 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinat çekini Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum'a teslim etti.
Sabah

3.2 milyar liralık imzayı attı 4.5 milyar lira gelir bekliyor

Emlak GYO"nun Maslak"taki 240 dönümlük arazisi için düzenlediği ihalede Metal Yapı-Özüm Petrol-Yeşil İnşaat-Nasa İnşaat-K Yapı-Taşçılar Madencilik ortak girişiminin gerisinde kalarak ihaleyi kaybeden, ancak konsorsiyum grubunun imar sorunları nedeniyle ihaleden çekilmesi üzerine gözlerin çevrildiği Ağaoğlu, projenin peşinatını ödeyerek anlaşmayı imzaladı.

Ağaoğlu şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan"ın katıldığı törende, 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinatın çeki ve teminat mektubu Emlak Konut GYO"ya sunuldu. Emlak GYO tarafından eylülde yapılan ihalede 3 milyar 250 milyon TL hasılat ve gelirden Emlak  

GYO"ya yüzde 35.5 idare payı ödeme taahhütü veren Ağaoğlu, projeden yaklaşık 4.5 milyar TL gelir bekliyor. Maslak arazisinde mevcut konseptinin dışına çıkıp dünya çapında bir proje yapacağını söyleyen Ali Ağaoğlu, œBurada bütün ezberleri bozacağız. İstanbul"u dünya gayrimenkul ligine taşımayı hedefliyoruz. 24 saat yaşayan bir proje olacak dedi.

Kısmetsiz iş olmuyor

Projenin Cumhuriyet tarihinin hacim ve parasal yönden en büyük projelerinden birisi olduğunu belirten Ali Ağaoğlu, şunları söyledi: œTürkiye"de nitelikli konutu ilk başlatan firmalardan biri olduk ve konut sektörünün bir noktaya gelmesine ciddi katkı sağladık. Emlak GYO"nun ihalesinde ikinci olmuştuk. Kazanan gruba hayırlı olsun dedik ama arazi bize kısmet oldu. Kısmetsiz iş olmuyor. Burada İstanbul"u dünya ligine taşıyacak bir proje yapmayı düşünüyoruz. B ve üzeri gelir grubuna hitap edecek. Taahhüt ettiğimiz hasılat rakamı 3 milyar 250 milyon lira ancak 4.5 milyar liranın üzerinde bir ciro hedefliyoruz.

İmarda risk görmüyorum

Türkiye"de müteahhitlerin en büyük sorununun arazi bulamamak olduğunu ifade eden Ali Ağaoğlu, œBilgi birikimimiz var, sermayemiz var ancak yurt dışında çok güzel işler yapan Türk müteahhitler birikimlerini uygulayabilecekleri sorunsuz arazi bulmakta sıkıntı yaşıyor. Emlak Konut GYO burada güzel araziler geliştiriyor. Bir koyundan iki post çıkarmaya çalışıyor, çıkarıyor da... Ben devletin müteahhitlik yapmasına, çivi çakmasına karşı olmama rağmen TOKİ"yi kutluyorum diye konuştu.

173 milyon liralık peşinat ve mektup Vakıfbank"tan

VAKIFBANK Genel Müdürü Süleyman Kalkan, Maslak projesi için başlangıçta gerekli olan nakdi ve gayri nakdi finansmanı Vakıfbank olarak tek başına üstlendiklerini söyledi. Kalkan, œBundan da önemlisi projenin bireysel ve ticari satışlarında yer alacağız ve orada çok daha  büyük bankacılık potansiyelinin ortaya çıkacağını düşünüyoruz dedi. Kalkan, ilk etapta 173 milyon liralık bir kredi ve 165 milyon liralık da teminat mektubunu verdiklerini dile getirdi.

Araziyi 540 milyon liraya almıştık

EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Maslak"taki araziyi TOKİ"den 540 milyon liraya aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: œBurada taahhüt edilen toplam satış geliri 3 milyar 250 milyon lira  oldu. Buna göre Emlak GYO"ya yaklaşıkl 1 milyar 253 milyon lira gelir gelmesi planlanıyor. Ancak yüklenici firma Ağaoğlu satış toplam gelirini 4.5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor. Daha önceki projelerde de hep belirlenen satış rakamlarının üzerine çıktı. Ağaoğlu"nun bu projeyi tamamlayamaması gibi bir düşüncesi yok.
Hürriyet

 

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi ezber bozacak

Ağaoğlu Grubu, 1.5 milyar lira yatırım planladığı İstanbul"un en büyük projesinin yapılacağı arazinin peşinatını ödeyerek devraldı. Ağaoğlu œÖyle bir eser ki herkes bildiğini unutacak dedi

İstanbul Maslak"taki 241 bin 945 metrekarelik arazi için Emlak Konut GYO tarafından 29 Eylül 2010 tarihinde son oturumu yapılan ve açık artırmayla gerçekleştirilen ihalede, 3 milyar 250 milyon lira hasılat taahhüt eden Ağaoğlu, peşinatı ödeyerek Emlak GYO ile anlaşma imzaladı. İmza töreninde œEzber bozacak bir projeyle İstanbul"u dünya kenti yapacağız diyen Ağaoğlu Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, 24 saat yaşacak, alışveriş merkezinden rezidansa, konuttan otele kadar her detayın olacağı miks bir çalışma yapacaklarını ve yatırım bedelinin ise 1.5 milyar lirayı bulacağını söyledi.

ÖN TALEP YAĞDI

Daha imzayı atmadan çok sayıda kişinin kendisini ve şirketi arayarak projeden rezervasyon yaptırmak istediğini söyleyen Ağaoğlu, projenin Cumhuriyet tarihinin parasal yönden en büyüklerinden birisi olduğunu belirtti. Ağaoğlu œBütün ezberleri bozacağız. Mevcut bilinen konseptlerin dışına çıkıp, İstanbul"a dünya çapında bir proje yapmayı hedefliyoruz. mimarlarımız daha ihaleye girme aşamasında çalışmaya başlamıştı dedi. Taahhüt ettikleri hasılat rakamının 3 milyar 250 milyon lira olduğunu söyleyen Ağaoğlu œ4.5 milyar liranın üzerinde ciro hedefliyoruz diye konuştu. İlk ihalede Yeşil İnşaat konsorsiyumunun aldığı ancak sonra çekildiği Masyak-Ayazağa"daki 242 bin metrekarelik araziyle ilgili imza töreni Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan"ın da katılımıyla gerçekleştirildi. Törende, finansmanı Vakıfbank tarafından sağlanan 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinatın çeki Ağaoğlu tarafından Emlak Konut GYO"ya sunuldu. ¢ EKONOMİ SERVİSİ

Konut kredisi Vakıfbank"tan  

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan da proje için Ağaoğlu Grubu"na 173 milyon liralık nakdi destek, 165 milyon liralık da teminat mektubu verdiklerini söyledi. Kalkan, projenin konut kredisi hizmeti ni de kendilerinin vereceğini belirtti.  

Ciro hedefi 4.5 milyar

Ali Ağaoğlu, ihalede oluşan rakamlara göre 3 milyar 250 milyon liralık gelir ve gelirden Emlak Konut GYO"ya yüzde 35.5 idare payı ödeme taahhüdü verdi. Ağaoğlu, B ve üzeri gelir grubuna hitap edecek projeden 4.5 milyar lira gelir bekliyor. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da Maslak"taki bu araziyi TOKİ"den 540 milyon liraya aldıklarını belirterek, Ağaoğlu"nun bu projeyi bitireceğine olan inancının tam olduğunu söyledi. Halka arz sonrasıyla ilgili de bilgi veren Kurum œ1.70 olarak çıktığımız hisseler şu an 2.15"leri gördü. Bizden hisse alan yatırımcı yüzde 20-25"lere varan oranda kazanç sağladı dedi.
Star

 Ezberi bozacak dev projede imzalar atıldı, peşinat ödendi

Her şey Güneydoğu"daki sınır karakollarına yapılan baskınla başladı. Genelkurmay Başkanlığı, sınır karakollarının yapımı için TOKİ yönetimi ile masaya oturdu. Karakol projeleri masaya konuldu, hesaplar yapıldı ve sonunda Genelkurmay ile TOKİ arasında uzlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre, TSK"nın ihtiyaç duyduğu sınır karakolları, anahtar teslimi TOKİ tarafından yapılacak, bunun karşılığında TSK"nın elinde olan Maslak Ayazağa"daki 242 dönüm arazi TOKİ"ye devredilecekti. İmzalar atıldı ve TOKİ sınır karakollarını yapmaya başladı.  

TOKİ, TSK"dan devraldığı araziyi 540 milyon bedel ile iştiraki bulunan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı"na devretti. EMLAK GYO da burası için yılın dev projesi olarak ihaleye çıktı. İhaleyi, Emlak GYO"ya verilecek pay olarak en yüksek teklifi 1 milyar 203 milyon TL ile, başını Metal Yapı ve Yeşil İnşaat"ın çektiği 5"li ko nsorsiyum kazandı. Ancak peşinat ödeme süresinin bitimine bir iki gün kala CHP"li birkaç belediye meclisi üyesi bu arazi için yapılan imar planı aleyhine idari yargıda dava açınca işler değişiverdi. İhaleyi kazanan konsorsiyum, İstanbul Ticaret Mahkemesi"ne başvurdu ve şartların değiştiğini öne sürerek peşinatın TOKİ tarafından nakde dönüştürülmemesi için tedbir aldırdı.  

Ali Ağaoğlu"na davet

TOKİ, tedbir kararı üzerine teminatı paraya dönüştüremediği için konsorsiyum aleyhine dava açtı. Bir yandan bu dava devam ederken, diğer yandan imar durumu için açılan dava sürüyor.

TOKİ ve iştiraki Emlak GYO bir taraftan hukuk mücadelesini devam ettirirken, ihalede 1 milyar 153 milyon TL ile ikinci en yüksek teklifi veren Ağaoğlu"nu 14 Aralık tarihine kadar imzaya davet etti. Ali Ağaoğlu, dün İstanbul çırağan Saray"da Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ile imza töreni için biraraya geldi. Ali Ağaoğlu"nun bir sürprizi daha vardı, Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan˜la birlikte gelmişti. çünkü peşinat olarak dün itibarıyla Emlak GYO"ya vereceği 173 milyon TL nakit çeki ile 165 milyon TL"lik teminat mektubunun finansmanı Vakıfbank"tan sağlanıyordu. Bu nedenle Ali Ağaoğlu ve Murat Kurum ile birlikte Vakıfbank Genel Müdür Süleyman Kalkan da finansör olarak masada yerini almıştı.

Ali Ağaoğlu, İstanbul"un göbeğindeki bu emsalsiz ve büyük arazide İstanbul"a yakışır muhteşem bir projeyi uygulamaya sokacağını söyledi. Ağaoğlu, œİstanbul"da konut sektöründe ezberleri bozacak bu projeyi Türk mimarları projelendirecek dedi. Gördüğüm kadarıyla Ağaoğlu MY İstanbul dev projesi ile 2011 yılında satışa çıkacak. Ancak önünde şu aşamada bir engel var. O da arazinin imar planı değişikliği için başlatılan hukuk mücadelesi. Ali Ağaoğlu"na bu durumu sordum. œMaalesef bu durum Türkiye"nin önünde büyük bir engel. Bu ilk değil, son da olmayacaktır. Ahmet Nazif Zorlu"nun başına gelenleri hep birlikte seyrettik. Sonunda ülkenin yararına olan karar verildi. Biz de hukukun üstünlüğüne inanıyor ve korkmadan bu işe soyunuyoruz. Allah nasip ederse haklılığımız ortaya çıkacak ve önümüzdeki yıl ortasında inşaata başlayacağız. Satışımız da paralel başlayacak dedi.

***

Büyük devletler boşuna büyük devlet olmuyor

Ali Ağaoğlu ile imza töreni öncesi sohbet ediyoruz. Yanımda Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan ve ekibi var. Ağaoğlu heyecanlı heyecanlı anlatıyor, bizler de dinliyoruz.

Ağaoğlu, œLondra"nın merkezine iki kule yapacağıma dair haberler çıkınca İngiltere Başkonsolosluğu"nda görevli ticari ataşe bana telefon edip görüşme talebinde bulundu. Randevu verdiğim saatte İngiltere"nin İstanbul Ticaret Ataşesi geldi ve bana ülkemizde yapacağınız yatırım için teşekkür ederim dedi. Sadece teşekkür etmekle kalmadı. Bir de bana ˜Londra"da bizden istediğiniz bir şey var mı" diye sordu. Gittikten birkaç gün sonra da tekrar telefon ederek; Londra"ya gideceğiniz tarihi bana bildirirseniz ve orada inşaat için hangi yetkililerimizle görüşmek istediğinizi söylerseniz size hemen randevu ayarlarım dedi.  

Ağaoğlu, başına gelen bir olayla ilgili de bakın ne diyor: œ100 MgW HES üretimi yapmak için Gürcistan"a gittik. Öncelikle 46 MGW, HES için anlaşma yapacağız. Gürcistan"ın  Ankara  Büyükelçisi bizden bir gün önce Gürcistan"a gitti ve bizi oranın yetkilileri ile havalimanında karşıladı. Bize her türlü kolaylığı sağladı.

Biz de Gürcistan"a gitmişken imza töreni için Türkiye Başkonsolosu"nu davet etmek istedik. Başkonsolosumuz bize; ˜Ben bu işlerle ilgilenmiyorum, bu işlerle Ticaret Ataşesi ilgileniyor, ona gidin" dedi. Ticari Ataşe"ye gittik. O da, ˜Benim bugün işim var başka güne bırakın" dedi. İşte bizim iş adamlarımıza monşerlerin gösterdiği tavır budur dedi. Büyük devletler boşuna büyük devlet olmuyor. Başbakan Erdoğan bürokratik oligarşiden şikayet etmekte ne kadar haklı.

Vatan/Aydın Ayaydın  


Bankalar 2011'de daha çok konut kredisi kullandıracak

İstanbul'un gökdelenler semti Maslak'taki 242 dönümlük arsayı Emlak Konut'tan teslim alan Ağaoğlu İnşaat'ın patronu Ali Ağaoğlu, burada 6 bin adet konut ve ticari ünite satışından 4,5 milyar lira gelir bekliyor. Ağaoğlu'na arsa için 338 milyon liralık destek veren Vakıfbank Genel Müdürü Kalkan, 2011'de konut kredilerinde yüzde 37 artış beklediklerini söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) askerÜ® karakolların baskına uğraması üzerine 'kale gibi karakollar' inşa etme karşılığında Milli Savunma Bakanlığı'ndan aldığı İstanbul'un gökdelenler semti Maslak'taki 242 dönümlük arsa, hasılattan pay karşılığı Ağaoğlu İnşaat'ın patronu Ali Ağaoğlu'na teslim edildi. Arsayı TOKİ, kendi iştiraki olan Emlak Konut GYO'ya 540 milyon liraya sattı. Emlak Konut'un hasılattan pay karşılığı çıktığı ihalede en yüksek teklifin sahibi olan grubun elenmesiyle iş, 3 milyar 250 milyon liralık gelirden yüzde 35,5 pay (1 milyar 153 milyon lira) teklif eden Ali Ağaoğlu'na kaldı. Ağaoğlu, 173 milyon 62 bin 500 liralık peşinat ile 165 milyon liralık teminat senedini Vakıfbank'tan temin ederek, Emlak Konut GYO'ya teslim etti.

Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan, 2011 yılında Türk bankacılık sektörünün bireysel kredile r alanında, bireysel krediler içinde de en fazla konut kredisinde büyüme göstereceğini söyledi. Kalkan'ın, gelecek yıl sektör olarak banka bireysel kredilerindeki büyüme tahmini yüzde 22. Bu yılın ilk 9 ayı itibarıyla Vakıfbank'ın verdiği konut kredilerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37 oranında artış gösterdiğini belirten Kalkan, 'Vakıfbank olarak 2011 yılında bireysel kredilerdeki büyüme beklentimiz yüzde 30. Konut kredilerinde de bankamızın bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da yüzde 37 büyümesini bekliyoruz.' dedi. Kalkan, Maslak arsasına inşa edilecek projedeki konut ve ticari üniteleri alacaklar için de kredi sağlamak üzere Ağaoğlu ile işbirliği yaptıklarını ifade etti.

Maslak'taki gökdelen arsasında 6 bin adet konut ve ticari ünite inşa etmeyi planlayan Ağaoğlu şžirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, burada ezber bozan, 24 saat hareketli olacak, bugüne kadarki 'my' ile başlayan nitelikli konutlarındakilerden farklı bir projeyi hayata geçireceğini söyledi. Napolyon'un 'Dünya tek ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu' sözünü hatırlatan Ağaoğlu, 'Ama biz burayı gecekondunun başkenti yapmışız. şžimdi Maslak'ta İstanbul'u dünya ligine çıkaracak bir proje yapacağız. İşimde mütevazı olmam. My City ile Türkiye'de ilk nitelikli konut konseptini başlatanlardanız, şimdi de dünya çapında adından söz ettirecek bir projeyi Maslak'ta yapacağım.' diye konuştu. 'Hangi mimarlarla çalışacaksınız' sorusuna karşılık ise Ağaoğlu, 'Türk mimarlarla çalışacağım. 300'den fazla mimar ve mühendis ekibimiz var. Biz Londra'nın merkezinde yakın zamanda bir kule inşasına başlıyoruz. Ben Türk mimarların neler yapabileceğini Londra'da göstereceğim. Bunu yapan biri olarak Maslak'ta da Türk mimarlarla çalışmayı yeğliyorum.' dedi. Ağaoğlu projeyi hayata geçirmek için yapacağı toplam harcamayı 1,5 milyar lira olarak açıkladı.

Talip çok, konutlar kura ile satılacak

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 540 milyon liraya aldıkları Maslak arsasından, Ali Ağaoğlu'nun 4,5 milyar liralık hasılata ulaşması durumunda 1,5 milyar liralık pay alacaklarını söyledi. şžirket hisselerinin Borsa'da 1,70 liradan işlem görmeye başladığını hatırlatan Kurum, 'Hisseler 2,15'i gördü ve yüzde 20-25 değer kazandı. İMKB 30'da işlem görüyoruz. Yakında karlarımızı da açıklayacağız.' dedi. Kurum, halka arzdan gelen ve hasılat paylarından elde ettikleri gelirlerle orta ve orta üstü gelir grupları için daha çok konut yapacaklarını ifade etti. İstanbul Tuzla'daki 2.045 konutluk projenin satışlarının kısa sürede tamamlandığına dikkat çeken Murat Kurum, '2.045 konut için 4 bin 800 talep geldi. Bu durumda konut sahiplerini kurayla, çekilişle belirleyeceğiz. Kim demiş konutlar satılmıyor diye, biz kurayla satıyoruz.' şeklinde konuştu. Hasılat paylaşımlı projelerin arkasında TOKİ ve Emlak Konut güvencesi olduğunu belirten Murat Kurum, 'Bugüne kadar başlayıp da yarım kalan hiçbir projemiz olmadı. Hatta projelerdeki konutlar zamanından önce teslim ediliyor. Bu projelerin arkasında TOKİ ve Emlak Konut var ve vatandaşımız buna güveniyor. Biz bu güveni korumaya çalışıyoruz.' dedi. Halka arzdan ve devam eden hasılat paylaşımlı projelerden iyi gelirler elde ettiklerini belirten Murat Kurum, yakında bu gelirle Tuzla benzeri yeni birçok projeyi açıklayacaklarını söyledi.
Zaman/İBRAHİM BALTA  

 


Geri Dön