19 / 04 / 2024

Ağaoğlu Maslak 1453 iş kazası davasında dikkat çeken ayrıntı!

Ağaoğlu Maslak 1453 iş kazası davasında dikkat çeken ayrıntı!

Ağaoğlu Maslak 1453'de ölen işçi Hakan Tek ile ilgili açılan dava dosyalarında dikkat çekici bir bilgi yer aldı. Tanık ifadelerine göre, Tek’in öldüğü esnada, Çalışma Bakanlığı müfettişleri de ‘teftiş’ amacı ile inşaat sahasında bulunuyordu.



Ağaoğlu Şirketler Grubu’na ait “Ağaoğlu Maslak 1453” isimli projede ölen işçi Hakan Tek ile ilgili açılan dava dosyalarında dikkat çekici bir bilgi yer aldı. Projede görevli tanık ifadelerine göre, Tek’in öldüğü esnada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de ‘teftiş’ amacı ile inşaat sahasında bulunuyordu. Aralarında taşeron firma sahiplerinin de olduğu beş sanık hakkında açılan ceza davasına ise mahkemenin istediği bilirkişi raporu girdi. Raporda, yüklenici firma ve taşeron firma görevlileri asli kusurlu olarak yer aldı.


İki çocuk babası Hakan Tek (29) 24 Mayıs 2014 günü yaşamını yitirdi. Ağaoğlu Maslak 1453 isimli projede Gündüz Mühendislik isimli taşeron firma adına

çalışan Tek, 21. katta bulunan bir teleskopik direğin başına düşmesi sonrası olay yerinde can verdi.


6 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Olay sonrası Tek'in ailesi adına Av. Şule Gökyay iş mahkemesinde tazminat davası açarken, 5 sanık hakkında da 3 yıldan 6 yıla hapis istemi ile dava açıldı. İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkemenin talebi sonrası bir bilirkişi raporu hazırlandı. İş Güvenliği Uzmanları Doç. Dr. Selman Bayoğlu, Öğretim Üyesi İsmail Dabanlı ile Av. Tahsin Kutanoğlu’ndan oluşan heyet raporunu geçtiğimiz 15 Aralık günü mahkemeye sundu.


BU İSİMLER ASLİ KUSURLU 

Raporda, taşeron firma Öz Emek Yapı İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. sahibi Murat Emek, Öz Emek Yapı’nın iş güvenliği uzmanı Onur Aksoy, yüklenici Akdeniz İnşaat ve Eğitim Hizmetleri A.Ş.’nin proje müdürü Metin Ardalı, Akdeniz İnşaat’ın iş güvenliği uzmanı İbrahim Eraslan, şantiye şefi Emre Dağyolu ile işçiler Ayhan Can ve Mahmut Ergişi ‘asli kusurlu’ olarak yer aldı. Raporda, yargılanan 5 sanığın yanı sıra iki kişinin daha asli kusurlu görülmesi sonrası, mahkeme, savcılıktan ek iddianame düzenlenmesini isteyebilir.


‘GEREKLİ TEDBİRLER ALINMADI’  

Raporda özetle “İş güvenliği tedbirlerine uyulmadı. Bu inşaatta daha önce de dört kez yüksekten inşaat malzemesi düşmüş. Ancak herhangi bir ikaz ve tedbir

alınmamış. Para cezası dışında bir şey yaptırılmadı. Güvenli geçitler oluşturulmadı” denildi.


O ESNADA MÜFETTİŞLER ŞANTİYEDEYDİ

Öte yandan, Hakan Tek’in ölümü nedeni ile İstanbul İş Mahkemesi’nde açılan tazminat davası ise devam ediyor. Geçtiğimiz ekim ayında yapılan duruşmada tanık olarak dinlenen isimler önemli bir bilgiyi paylaştı. Buna göre, Hakan Tek’in başına yüksekten teleskopik direğin düştüğü sırada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri de inşaat sahasında bulunuyordu. Akdeniz İnşaat’ın iş güvenliği uzmanı İbrahim Eraslan ve Öz Emek Yapı’nın iş güvenliği uzmanı Onur Aksoy, tanık olarak verdikleri ifadede, olayın olduğu esnada müfettişlere şantiyeyi gezdirdiklerini söyledi.



Hürriyet 


Geri Dön