19 / 04 / 2024

Ağrı Dağı'ndaki kaya mezarı turizme kazandırılacak!

Ağrı Dağı'ndaki kaya mezarı turizme kazandırılacak!

Iğdır 'da Ağrı Dağı eteklerindeki bölümde Urartular dönemine ait olduğu belirlenen ve de bir kaya parçasının içinin oyulmasıyla yapılan kaya mezarına dönemin krallarının defnedildiğine inanılıyor.



 Erhacı köyünün dışında bulunan kaya mezan, etrafındaki tarihi kalıntılarla keşfedilmeyi bekliyor. Devasa bir kaya parçasının oyulmasıyla yapılan kaya mezarının Urartular dönemine ait olduğu belirtiliyor. Define avcıları tarafından geçmiş yıllarda büyük tahribata uğrayan kaya mezarında, dönemin kralının defnedildiğine inanılıyor. İğdır Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, kaya mezannı turizme kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Mezarın şehir merkezine yakın bir noktada bulunduğuna işaret eden Engindeniz, "Urartular döneminin eseri ve 2 bin yıllık bir geçmişe sahip. Bugün kadar define avcıları tarafından tahrip edilmiş bir alan. Çevresinde büyük çukurlar oluşmuş. Bunun önüne geçmek için de burayı koruma altına aldık" dedi. 


DEFİNECİLER DADANIYOR 

Engindeniz, kaya mezarının define avcıları tarafından daha fazla tahrip edilmemesi için koruma alanı oluşturduklarını aktardı. Bu sayede tarihi mezarı, gelecek nesillere en iyi şekilde aktarabileceklerini vurgulayan Engindeniz, "Kaya mezarı, 2 bin yıllık bir geçmişe sahip ve biz de turizme kazandırmak amacıyla koruma altına aldık. Bu mezarlık, devasa bir kayanın oyulmasıyla yapılmış. Büyük bir emek sonucu ortaya çıkan tarihi bir eser. Bu açıdan kıymetli" diye konuştu. Engindeniz, sözlerini söyle tamamladı: "Dönemin geleneklerine göre kaya mezarında sadece krallar defnedilir. Mezarlığın etrafındaki hakim tepelere de gözetleme kuleleri dikilmiş. 

Bu da kaya mezarında kralın bulunduğunun kanıtıdır. Bu noktaya gömülüyor yani dönemin kralları. Kaya mezarı, Zerdüştlük inancı için de çok önemli bir yere sahip. Bu inanca sahip vatandaslanmız, kaya mezarının bulunduğu alanda ibadetlerini gerçekleştirir. Bu nedenle çok yönlü bir tarihi alan burası. Biz de turizme kazandıracağız inşallah." 

AA


Geri Dön