29 / 03 / 2024

Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kira esaslarına göre, yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor. Peki, Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır? İşte Ağustos ayı kira zamları..



Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır?

Borçlar Kanunu kapsamında yer alan kira esaslarına göre, yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılabiliyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir. Peki, Ağustos ayında kiraya ne kadar zam yapılır?


Ağustos ayı enflayon oranlarına göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre %0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,43 artış gösterdi.


Buna göre bu ay meskendeki kiracıya en fazla %5,62 oranında zam yapılabilecek.


Kira zammını kabul etmeyen kimseler kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.


Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.



ÜFE oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön