20 / 04 / 2024

Ahmet Davutoğlu Avrasya Tüneli'ni inceledi!

Ahmet Davutoğlu Avrasya Tüneli'ni inceledi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Avrasya Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Davutoğlu Kazlıçeşme ve Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi'nde 3 bin 344 kilometrelik kazı işleminin bitmesine tanıklık etti.




Başbakan Davutoğlu, Asya ve Avrupa'yı deniz tabanı altından geçen karayolu tüneliyle birbirine bağlayacak, Kazlıçeşme ve Göztepe arasını 15 dakikaya indirecek olan Avrasya Tüneli Projesi'nde 3 bin 344 kilometrelik kazı işleminin bitmesine tanıklık etti.


Çatladıkapı şantiyesinde düzenlenen programa; Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile eşi Şeyma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı Lütfi Elvan, mühendisler ve işçiler katıldı.


Başbakan Davutoğlu açılış töreni konuşmasında “Kıtaları birleştiren nesillerin torunları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Kıtalar arası yolculukta kazasız belasız bir yolculuk diliyoruz. Allah hayırlı etsin, emekleriniz için sağ olun. Biz de buradan heyecanla takip ediyoruz” sözlerini dile getirdi.



"Tarihi boyunca hep doğudan batıya yürümüş milletin serüvenine kalıcı bir mühür vuruyoruz"


Tarihi bir ana tanıklık ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Atalarımız karadan gemileri yürüttüğünde torunlarının da bu şehre hizmet için iki kıtayı yerin altından birleştireceğine inandığına eminim. Hepimiz için, İstanbullular için bütün Asyalılar ve Avrupalıları için tarihi bir gün. Marmaray'dan sonra Avrasya tüneli ile de iki kıtayı bir kez daha birleştiriyoruz. Tarihi boyunca hep doğudan batıya yürümüş milletin serüvenine kalıcı bir mühür vuruyoruz. Bizler Asya ve Avrupa'yı birleştiren derin bir geçmişin temsilcileri olarak tarihe mühür vuruyoruz" diye konuştu.


Avrasya tüneli projesini 3 önemli boyutu ile değerlendiren Başbakan Davutoğlu," Birincisi insani boyutu. Bütün projeler insana hizmet için gerçekleştirilir. Bugün bunun gururunu taşıyoruz. 100 dakikalık bir yolculuğu 15 dakikaya indirmek için bu çalışmalar yürütülüyor. Az önce verilen brifingde ilk ziyaretimde sorduğum bazı soruların hayata geçirildiğini görmekten de mutluluk duydum. O zaman deprem tedbirlerini sormuştuk. Biraz önce sismik bileziklerle 500 ve 2 bin 500 yıllık periyotlarda gerçekleşebilecek en yüksek deprem ihtimaline karşı hizmet dayanıklılığı olan bir projenin gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyuyorum. Artık Türk mühendislerin yaptığı güvenlik tünellerin üstünden geçiyor olmak hepimize güven ve huzur verecek. Tünel içinde seyahat ederken estetik bir perspektif ile tünel çevresinin güzelleştirilmesi konusunda da bir prensip kararın vardık " dedi.


Avrasya tünelinin bir diğer önemli özelliğinin şehir boyutu olduğunu dile getiren Davutoğlu, "İstanbul dünyanın en güzel mekânına sahip olan bir şehir. Bu şehrin trafik sebebiyle nasıl delik deşik edilmek durumunda kalındığının şahidiz. Trafik kaçınılmaz bir zorunluluk hayatımızda. Şimdi bu tünelle günde 130 bin araç yer altından çok daha kısa bir sürede hedefe ulaşacak. Bu yolla da şehirde hem trafik rahatlayacak hem çevre kirliliği anlamında olumsuz etkilenmelerden uzak kalınacak" sözlerini vurguladı.




"Ferhat bir aşkla dağları delmişti, biz bir aşkla iki kıtayı birleştiriyoruz "


Avrasya tüneli projesinin çevresel boyutuna da değinen Başbakan Davutoğlu, "Boğaziçi, Marmara ve bütün bu çevreyi korumak gelecek nesillere borcumuz. Kendi rahatımız için eğer gelecek nesillerin çevre imkânlarından taviz vermeye başlarsak bu son derece olumsuz bir yaklaşım olurdu. Bu çerçevede Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın (EBRD) sürdürülebilirlik açısından Avrasya Tüneli'ne 'En İyi Çevresel ve Sosyal Uygulama Ödülü' verdi. Işığın görünmesi anında yaklaşık 15 dakika milim milim cihazın nasıl deldiğini gözlerken proje yöneticilerinin gözlerinden dökülen yaşları görmek de bize bu işlerin ancak aşk ile yapıldığını ve tamamlandığını gösterdi. Ferhat bir aşkla dağları delmişti, biz bir aşkla iki kıtayı birleştiriyoruz. Allah bu tüneli ileride kullanacak olanların hep muhabbetle birbirine kavuşacaklardan eylesin. Kazasız belasız eylesin" ifadelerini kullandı.




Geri Dön