19 / 04 / 2024

Ahmet Eren, Bitlis'e 70 milyon lira yatırım yaptı!

Ahmet Eren, Bitlis'e 70 milyon lira yatırım yaptı!

Yatırımlarıyla Bolu'nun kurtarıcısı İzzet Baysal'a benzetilen Eren, 4 kardeşiyle birlikte iş hayatında da hızla büyümeye devam ediyor...



Bir dönemin ünlü erkek iç giyim markası Eros çamaşırlarını üreten Hacı Memduh Eren'in oğlu Ahmet Eren, Türkiye'nin en yoksul kentlerinden olan memleketi Bitlis'e 20 yılda 70 milyon liranın üzerinde eğitim yatırımı yaparak çağ atlattı...

Yatırımlarıyla Bolu'nun kurtarıcısı İzzet Baysal'a benzetilen Eren, 4 kardeşiyle birlikte iş hayatında da hızla büyümeye devam ediyor. Maliye hesap uzmanlığından işadamlığına geçen Eren, bir kağıt ve tekstil devi olan firmasını, enerji devi olmaya hazırlıyor...

'Türkiye'nin en zenginleri' listesinin ilk 100'lük sıralamasında, Bitlis kökenli Ahmet Eren, iki memleketlisi Nihat Özdemir ve Vahit Kiler'le birlikte girdi. Yani, Türkiye'nin en zenginlerine Bitlis, üç işadamı verdi. Ahmet Eren, memleketiyle çok övünüyor. Bir grup arkadaşıyla 23 yıl önce kurduğu Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfının (BETAV)'ın başkanlığını da yürüten Eren, bu kentten çıkan işadamlarının başarılı olmasında Bitlis'in çok eski dönemlerde de bir ticaret merkezi olmasının kendi genetiklerini etkilediğini düşünüyor.

İşadamlığından önce maliye'de 'Hesap uzmanı' olan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı zamanlarda aynı görevi üstlenen Eren, zenginler listesinde 63'üncü sırada yer alıyor. Babası bir zamanların ünlü Er-Os erkek iç çamaşırlarının üreticisiydi, 4 oğlu işletmeyi holdinge dönüştürdü. Başkanı olduğu Eren Grubunu kardeşleri Yahya, Ziya ve İsmail Eren'le birlikte yöneten Ahmet Bey, 'Yaş sıralamasına göre ben 3 numarayım' diyor.'3 Numara' bürokrat - patronun yolculuğunu anlatırken, söyleşiyede bu noktadan giriyoruz:

Ailenin bir ve iki numarası yani iki ağabeyiniz dururken, başkanlığı neden size verdiler

Biliyorsunuz, ben önce Maliye'de hesap uzmanıydım. Yani bürokrattım. Babam, ağabeylerim ve kardeşim ise tekstille uğraşıyordu. Onlara sonra katıldım. Lütfettiler, 'Sen ekonomiyi, hesabı kitabı biliyorsun. Lisanın da var' dediler, ittifakla başkanlığı bana verdiler. Babam, bir dönemler, 'Eros' markasıyla ünlenen erkek iç çamaşır firmasını yönetiyordu.

Neden, hesap uzmanı oldunuz

Herhalde hayat çizgim öyle gelişti. Hesap uzmanlığında çok şeyler öğrendim. Biz Bitlis'liyiz. İlk ve orta öğrenimimden sonra İstanbul'a gittim. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden 1964 yılında mezun oldum. Aynı yıl Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanı giriş sınavına girdim ve kazandım. 3 yıl hesap uzman muavini olarak çalıştım, 1967'deki yeterlilik sınavından sonra da hesap uzmanı oldum. Askerden sonra da aynı işe döndüm. Ardından ABD'ye giderek ekonomi dalında master yaptım. Türkiye'ye döndüğümde Eren Holding'in ilk iş kolu olan tekstilde ailem oldukça ilerlemişti. 1975 yılında, ben de kararımı verip kamu görevinden ayrılarak ailenin iş alanlarına geçtim.

Sizin gibi bürokratlıktan iş hayatına geçen başka işadamı var mı

İşadamı hatırlamıyorum. Ama siyasete giren var. CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı dönemlerde hesap uzmanlığı yaptık. Kemal Bey'den ekonomik program bekliyoruz.

Beni Baysal'a benzetiyorlar

Ahmet Bey, Bitlis'e üniversite dahil çok sayıda eğitim kurumu yaptırdınız. Neler bekliyorsunuz

BETAV Vakfı'nı 23 yıl önce kurduğumuzda, Bitlis, teröre yenik düşmüş, çaresiz, gittikçe gerileyen bir şehirdi. Yaşayanların hiç umudu yoktu. Bugün o günleri hatırlarken, geldiğimiz noktada ne kadar doğru işler yaptığımızı görüyoruz. Sınavlarda Bitlisli öğrenciler, birincilikler alıyorlar. İnsanlar, geleceğe umutla bakıyor artık.

Zenginlik ve hayırseverliği bir arada yürütmek zor mu

İşiniz, sizin tüm vaktinizi alıyor tabu ki. Sosyal sorumluluk konuları da zaman ve para istiyor. İstenirse, biraz yorucu olsa iyi bir planlamayla ikisini birlikte yürütebilirsiniz.

Siz, Bitlis'in Koç'u mu, yoksa Sabancı'sı mısınız

Doğrusunu isterseniz, beni rahmetli İzzet Baysal'a benzetiyorlar. Bolu'nun kurtancısı, büyük bir hayırseverdi Baysal. Sürekli eğitime yatırım yaptı, Bolunun geleceğini kurtardı. Aynı misyonu ben ve arkadaşlarım Bitlis için üstlendik. Hedefimiz, kentimiz, bölgenin en gelişmiş ili, hatta Batılı illerle aynı düzeyde görmek.

Fil ormana girerse aslanlar kaçar!

Elektrik dağıtım ihalelerine katılacak mısınız

İhalelerin üçüne çeçen Holding (İbrahim çeçen)'le birlikte gireceğiz. Bunlar AYEDAşž, Akdeniz ve Toroslar. İlk kez çeçen'le ortak bir iş yapacağız. çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı, son ihaleleri hep aldılar. Bu ihaleye de giriyorlar. Onlarla yarışmayı göze alabiliyor musunuz Bir söz vardır; Ormana fil girerse aslanlar kaçar. şžayet yine çok büyük paralar teklif ederlerse herhalde biz yine kaçacağız. Daha önceki ihalelerde de öyle yaptık. Gündeme getirilen paraların büyüklüğü, bizi doğrusu aşıyordu.

çeçen'le neden ortak olma gereği duydunuz

çeçen Ağrılı, ben Bitlisliyim. O da memleketine üniversite kurdu, ben de kurdum. Böyle iha lelere hep müteahhitler giriyor. Bu işleri iyi biliyorlar. çeçen'le grup kurduk, daha güçlü olabilmek için.

Zonguldak'ı suyla ısıtırız

Santraldan sonra Zonguldak için neler var

latalağzı Santrali'nin sıcak suyu ile kenti ısıtmayı düşündük. Batılı ülkelerde, böyle projeler uygulanıyor. Fakat Zonguldak'ta altyapı, müsait olmadı. şžayet, belediye altyapıyı yapar, boruları döşeyebilirse şehir, vereceğimiz sıcak suyla kışın ısınabilir.

Bu proje zor değil mi

Altyapı halledilirse çok zor olmaz. Kömürü elektriğe çevirirken ortaya çıkan sıcak suyu, şu anda balıklar zarar görmesin diye fıskiye gibi denizin farklı bölgelerine geri veriyoruz. AB normları neyse onu uyguluyoruz.

Bürokrattı işadamı oldu

HES"e de RES"e de girmedik

Yenilenebilir enerjide gelecek yıl başka projeler var mı

Elektrik üretimindeki hedefe 1200 megavat eklemek istiyoruz. Ne rüzgarda (RES) ne de hidroelektrik santralinde (HES) varız. Biz, firma olarak öz kaynağımızla çalışırız. Kredi kullanmakta pek hevesli davranmayız.
Kredi alma korkusu

Büyük yatırımlarda sadece öz kaynak yeterli olabilir mi Peki, kredi kullanma korkusunun altında hangi gerçekler var

Ne kadar çok kriz geçirdiğimizi biliyorsunuz. Yine balon oluşabilir. Oluşacak balonun patlamasından yani 'Boom'dan korkuyoruz. Her yeni yatırıma girerken, sıfır kazansalla öteki iş alanlarımızla telafi edip etmeyeceğimize çok dikkat ediyoruz.

Burberry'nin yönetimi kızı Elif'te

Tekstilde Lacoste ve Burberry gibi ünlü markalara da üretim yapan Eren, mağazacılıkta yurt içinde ve yurtdışında da Doğu Avrupa, Rusya ile Orta Asya ülkelerinde büyümeye büyümeye devam ediyor. Lacoste markasını 42 ülkede satan Eren, 'tescille ekose' diye tanımladığı Burberry'nin yönetimini kızı Elif'e verdi. Oğlu Cem İsvçre'de üniversiteyi bitirdikten firmalarında görev alacak.

Arkadaşım Kılıçdaroğlu'na tavsiyem...

Sizce, Kılıçdaroğlu siyasete uygun bir kişilik mi

Siyasete uygun, kendisine sempati de duyuluyor ama arkasını nasıl getirecek, onu dikkatle izliyoruz.

Gelecek yıl seçim var. Arkadaşınız Kılıçdaroğlu"na oy verir misiniz

Kime oy vereceğimi söyleyemem. Sandığa giderim, oyumu kullanırım. Ve orada biter. İşimle politikayı bugüne kadar hiç karıştırmadım. Bugünden sonra da böyle devam eder.

AK Parti'yi ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın politikalarını beğeniyor musunuz

Ekonomide, gerçekten AK Parti, iyi politikalar izledi. Krizi de iyi yönetti. İktidara geldiklerinden bu yana önemli özelleştirmeler yaptılar. Daha önce bunlar başarılı olmuyordu. İyi şeyler yaptılar, tabii ki, tüm iyi işleri takdir ediyorum ve beğeniyorum.

Peki, Kılıçdaroğlu'na önerileriniz var mı

Kendisini övenler de eleştirenler de var. Bence, ekonomik gidişata ve özellikle Doğu ile Güneydoğu'nun kalkınmasına yönelik tedbirleri programına koymasını öneririm.

Ekonomik programını da hepimiz görmek istiyoruz. İş dünyasına yönelik, işsizliğe yönelik duyarlılıklarını sergilemeli. Kılıçdaroğlu'nun ekibinde yer alan işadamı Umut Oran, arkadaşlarıyla bir program hazırlığı yapıyor sanıyorum.

Kemal Bey'le en son ne zaman görüştünüz

Kemal Bey, Zonguldak'a gitmişti. Bölgeyi gezerken, bizim çatalağzı Santrali'ni görmüş. Gidip gezmiş. Oradan bana telefon açtı; 'Ahmet Bey, şu anda sizin santraldeyim. çok beğendim, çok güzel bir santral yapmışsınız' diyerek beni takdir ettiğini söyledi.

Ankara bizim santrali bilgisayardan izliyor

Ne kadarlık bir gücünüz var

şžu anda doğalgaz ve kömür olmak üzere 1500 MVVlık enerji yatırımımız var. Bunun 140 MW'ı doğal gaz, 1360 MW'si de kömür. Zonguldak'taki çatalağzı santralini tamamladık. Halkın, termik santrale yatkınlığı var. Santrali AB normlarında yapmayı taahhüt ettik. çevre ve Orman Bakanlığı, Ankara'dan bilgisayarla santrali izleme imkanına sahip.

Santral henüz açılmadı

çatalağzı Santrali'nin açılışını ne zaman yapacaksınız

Bir iki ay önce çalışmaya başladı. Henüz açılış için karar vermedik. Santralle ilgili başka ilginç çalışmalarımız da var. Onun yanında Zonguldak'ta ayrıca yapı elemanları malzeme fabrikası da kuracağız.

Seracılığa ilgimiz var

Peki santralle ilgili yeni gelişmeler neler

Santralden çıkan sıcak suyu ve külü değerlendirmeyi planlıyoruz. Küle çok talep var. Bu külün çimentoya katılması durumunda suya dayanıklı oluyor. Ayrıca, kuracağımız yapı elemanları fabrikasında santralden çıkan sıcak suyu kullanacağız. Bunun yanında, yine sıcak suyla bölgede seracılık yapmayı istiyoruz. Aslında Zonguldak için çok büyük ve önemli bir projemiz vardı ama şimdilik bunu
gerçekleştiremedik.

2011"de enerji en gözde yatırım alanı olacak

Eren Holding, hangi alanlarda çalışıyor

Eren Holding olarak 5 ana konuda yoğunlaştık. Tekstil, kağıt, çimento, perakende (mağazacılık), enerji ve sonra da turizm. En büyük ağırlık kağıtta ama 2011'de enerji, bütün iş kollarının önüne geçecek. Ana konu olan kağıt sektöründe, Türkiye'nin en büyük kağıt üreticisi ve ihracatçısıyız. Toplam Türkiye ihracata olan 1.5 mÜyon tonun 750 bin tonunu biz karşılıyoruz.

Enerjiyi neden öne çıkarıyorsunuz

Bu sektörün alacağı çok yol var. Enerjide söz sahibi olmak gelecek açısından önem kazanıyor. Grubumuzun ihtiyaçları yanında Türkiye'nin dışı bağımlılığını azaltmak için özel sektör olarak destek olmak istiyoruz. 2011'de 500 milyon dolar, 2012'de de 1 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyoruz. Bunu yaparken, diğer iş kollarını ihmal
etmiyoruz.

Kağıt her zaman önde

Mesela, kağıtta karton kutu yani oluklu mukavva üretiminde yatırıma devam ediyoruz. Manisa, Silivri ve İstanbul'un Anadolu yakasında ve İzmit arasında da fabrika açacağız. Yine, çimento dalında bir yatırım projesi daha var. Güneyde bir fabrika açacağız. Mersin Akdere'de inşaat başladı. Arsası alınmıştı. çED raporu tamamlandı. Yol ve elektrik çalışmalarından sonra faaliyete geçecek. Tamamlanması, 2 - 3 yılı bulur. Toplam 400 - 500 dolarlık bir yatırım söz konusu.

Memleketi Bitlis"te buluştuk

Bitlis'in eğitiminin yanında kültürel miraslarını yeniden kazanması için arkadaşlarıyla birlikte yatırım yapan Eren, yeniden restore edilen 500 yıllık El-Aman Han'ın önünde onlarla poz verdi. Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru ile yakın arkadaşı Nezir Gencer'i de yanına aldı.
Bugün/Perihan çAKIROĞLU


Geri Dön