28 / 03 / 2024

Ahmet Misbah Demircan: Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor!

Ahmet Misbah Demircan: Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor!

Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okmeydabı'nın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için hükümete başvuracağız" dedi.



Okmeydanı kentsel dönüşüm alanı ilan edilecek Okmeydanı'nda kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, "Okmeydam'nm kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için hükümete başvuracağız" dedi. Demircan, şu bilgileri verdi: "Belediye meclisimizde kentsel dönüşüm irademizi göstermek istiyoruz. Peşinden de hükümetimize, Okmeydam'nm kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi için başvuruda bulunacağız. Kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesinin faydası şu: Kentsel dönüşüm ilan edilince vatandaşla ada bazında uzlaşmak gerekiyor. Vatandaşların üçte ikisi uzlaşmaya evet derse, geri kalan üçte biri zorlamak mümkün hale geliyor. Kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğinde üçte iki uzlaşma sağlanmazsa kentsel dönüşüm yapılamıyor. Mevcut imar planına göre üçte iki ekseriyete ulaşıldığında, uzlaşıdan sonra bu kişilerin sözleşmeye imza atması gerekiyor. Yani, 'ben de uzlaşmaya geldim, satın aldığım arsayla, şu daireyi kabul ettim' demesi gerekiyor." 'Devlet kira yardımı yapıyor' Kentsel dönüşüm ilan edildikten sonra yapılacak inşaatların belediye harçlarından muaf hale geldiğini ayrıca vergi muafiyeti sağlandığını belirten Demircan, şunları söyledi: "Kentsel dönüşüm için evini boşaltıp da kiraya geçenlerin kirasını devlet veriyor. 



Kentsel dönüşüm ilanı aslında devlet garantisi anlamına geliyor. Vatandaş müteahhitle muhatap olmuyor. Belediye de müteahhite karşı vatandaşın avukatı oluyor. Vatandaş bunun farkında ve dönüşümden yana. Zaten son seçimlerde aldığımız yüzde 55-60 oranındaki oy da bunun bir göstergesi. Herkes kentsel dönüşüm istiyor. Tek kaygısı, 'Haksızlığa uğrar mıyım' diye korkuyor. Bir kez daha ifade ediyorum, asla kimsenin malına mülküne zarar gelmeyecek." Fehim Genç Fotoğraflar: Buse Çakırca Karaköy ve çevresi İstiklal gibi olacak Karaköy meydanı, Şişhahe, Banka- oluşacak. Burası Beyoğlu'nun yine bilar Caddesi ve Yüksek kaldırım', bilinmeyen bir yönünün ön plana çıktı. Turistik bir bölge olma yolunda hızla ğı ve insanların çok konuşacağı bir ilerlediğim kaydeden Demircan, şunları mıntıka haline dönüşecek. Özellikle söyledi: Şişhane, Bankalar Caddesi, hırdavatçı"Bu bölgede altyapı, peyzaj ve kal- larııı olduğu Yüksekkaldırım yani Cadının çalışmalarının yanında binaları re- lata'nm alt tarafları bu dönüşümde banove etme yarışı, Galataport projesiy- şı çekecek." le taçlanacak. Beyoğlu ilçesinde İstik- Beyoğlu'nda kentsel dönüşümün lal'den sonra ikinci bir çekim alanı iki şekilde sürdürüldüğünü kaydeden Demircan, şöyle konuştu: "Dönüşümün birinci şekli, zaten şekillenmiş binaların renove edilerek hayata yeniden katılması ve çevrenin iyileştirilmesi şeklinde oluyor. Bir de t  Okmeydanı'nda olduğu gibi silbaştan yeni bir yapılanmayı düşündüğümüz şejj kilde yapılıyor. Okmeydanı'nda yapı İyileştirme işini önce Talimbahe ve İstiklal'de yapmıştık. Bu yöntem Şişhane, Bankalar Caddesi, Yüksek kaldırım ve Karaköy çevresinde kendini hisse tirmeye başladı." Turizmde 6 kat artış oldu Beyoğlu'nun turizm, kültür, sanat ve  tasarım alanlarında yeniden şekillendiğini ifade eden Demircan, şunları söyledi: "Beyoğlu'nda . turizm ön plana çıktı. Buradaki İ mülk sahipleri turizme yöneliyor  lanakkr/de-1 döneceklerdir." Haliç'ten Boğaz'a maceralı röportaj Başkan Demircan'la Hasköy parkında yapmayı planladığımız röportaj, parkla sınırlı kalmadı. Haliç'te devam etti ve Boğaz'da tamamlandı. Röportajımız, sık sık, 'Fotoğraf çektirebilir miyiz başkanım' sorularıyla kesildi ve 'selfie'lerle (cep telefonuyla kendi fotoğrafını çekmek) devam etti. 


Bir ara, küçük çocukların banyo küveti büyüklüğündeki yelkenlileri Haliç'e doğru çekiştirdiğini görünce oraya doğru yürüdük. 


8-0 yaşındaki optimistlerle (minik yelkenciler) Demircan'ı Haliç'te görüntülemek için bir bota sığıştık. Demircan, optimist kurslarına yüzlerce çocuğun katıldığını anlatırken, bakışlarımız Haliç üstündeki başka bir yöne çevrildi. Baktığımız yerde, kanocular davulun ritmiyle küreklere asılıyordu.  Haliç'te bir yandan röportaja, bir yandan da görüntü almaya devam ederken  yanımıza daha büyükçe bir botla yanaşanlar bizi daha rahat olan bota davet etti. ( Cebelitank fatihi Geçtiğimiz büyük bottaki iki kişiden biri Cebelitarık Boğazı'nı 2012'de yüzerek geçen Emre Seven'di. Şimdi de Cibuti'den Yemen'e yüzmeyi kafasına koymuş. İzin almak için Cibuti ve Yemen makamlarına ulaşamadığı söyleyerek, "Hiçbir maddi destek beklemiyorum, sadece izin istiyorum. Bu konuda Sayın Başbakanımızdan ve Dışişleri Bakanımızdan yardımcı olmalarını rica ediyorum" dedi. 


Karada başlayan röportajımız Haliç'in sakin suları üstünde devam ederken üstümüzden bir deniz uçağı havalandı. Biraz sonra yanımıza Çevre Koruma Müdürlüğü'nün teknesi yanaşınca, bu kez bottakilerle vedalaşıp tekneye geçtik. 


Tekneyle Karaköy-Fmdıklı-KabataşDolmabahçe kıyısı boyunca yol alırken Demircan sorularımızı yanıtladı. Beşiktaş iskelesinde vedalaşırken, denizdeki röportajın kendisi için de iyi bir deneyim olduğunu vurgulayarak, İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği'nin dönem başkanlığının kendisine geçtiğini, bu görevi sırasında insanları denizle daha fazla buluşturacak projeleri gündeme taşıyacağını söyledi. 


ÖNCE SPOR, SONRA KAHVALTI 


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, başkanlığının yeni döneminde kentsel dönüşüm çalışmalarının yanısıra sağlıklı yaşam ve spor atırımlarına ağırlık vereceklerini söyedi. Demircan, şöyle konuştu: "Spor olanaklarını geliştirmek seçim vaatlerimiznı başındaydı. Vatandaşımızı bu yeşilliklere, sahillere aktif şekilde katmayı hedefliyoruz. Çocuğunu oynatmaya getiriyor, piknik yapıyorlar ama spor da yapmaları lazım. Park içindeki yolları yürüyüş yolu haline getiriyoruz. Cumartesi sahalıları 9'da burada, 3.5 kilometre parkurumuzda yürüyor, sonra da ödül olarak kahvaltımızı ediyoruz. Bütün amacımız spor yapma alışkanlığını oturtmak." Parklarda diyetisyen ve spor hocaları eşliğinde spor yapıldığını ifade eden Demircan, şunları söyledi: "İnsanları parklara çekmek, yürütmek, dolayısıyla sağlıklı bir hayata kavuşturmak gibi bir hedefimiz var. 


BAŞKANIN 'FİT' KALMA FORMÜLÜ 


Hasköy'den sonra Sütlüce, Cincoy 1 ütlü dere, Kasımpaşa merkez ve Cihangir'deki parkları da aynı şekilde tanzim edeceğiz. Bu beş noktada sağlıklı yaşam koşusu, periyodik hale gelecek. Amaç sporla zinde kalmayı sağlamak ve sporu tabana yaymak." Yürüyüşten sonra parkta kurulan "Spordan sonra yapılan kahvaltıda, yakılan kaloriler geri alınmıyor mu" sorusuna Demircan, şu yanıtı verdi: "Ben şunu gördüm, az yemeyi başarabilirsek ve gıdalarımızın nevine dikkat edersek, biraz da hareket yaparsak her şey yolunda... 


Her şey az yemekten geçiyor, formül doymadan kalkmak." kahvaltı masasına vatandaşlarla birlikte oturan Demircan, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızla haftada bir yürüyüş yapmak ve ardından birlikte kahvaltı etmek toplumsal uzlaşıyı bir çatı haline getiriyor. 


Vatandaşımızuı, seçtiği insanla birlikte yürümesi, parkı sahiplendiği hissini atırıyor. 

Evinden dışarı çıkmakta tereddüt eden hanımefendilerle burada yürüyüş yaparak, 'bu park sizin' hissini oluşturmak istiyoruz." Beyoğlu'nda turizme dönük yatak sayısının 6 kat arttığını vurgulayan Demircan, şu bilgileri verdi: "Yatak sayısı 6 binlerden 40 bine dayandı. Bugün Beyoğlu'nda 120 bin sigortalı, 55 bin Bağkur'lu var. Her gün toplam 175 bin kişi ticari hayatın içinde yer alıyor. İlçemizde hizmet sektörü tavan yaptı, imalat sektörü ise giderek çekiliyor. Beyoğlu'nu son 10 yılda vizyon açısından doğru bir istikamete yöneltmişiz ki değeri de 40 kat artmış durumda. Beyoğlu, bugüne geldiğimizde artık dünyanın en iddialı merkezleriyle yarışıyor. Burası Türkiye'nin sosyal hayatında ilklerin yaşandığı bir yer.

 

Çünkü geçmişten aldığımız miras bizi buna zorluyor. Potansiyeli doğru vizyona yöneltince liderlik ister istemez geliyor." Demircan, Haliç kıyısında da Haliçport projesinin başlayacağını belirterek, "O da bizi destekleyen bir proje. Haliç'in de imalattan uzaklaşarak, kültür sanata yönelmesi gerekiyor" diye konuştu.


Milliyet 


Geri Dön