26 / 04 / 2024

Ahmet Salih Dal: Kilise yapılan baraj ve göletlerde son aşamaya gelindi!

Ahmet Salih Dal: Kilise yapılan baraj ve göletlerde son aşamaya gelindi!

AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kilis'e yaptığı Baraj ve Göletlerle son aşamaya gelindiğini ifade ederek "barajımızın bitmesi durumunda 3 bin 395 hektar alanın sulaması yapılacaktır" dedi.



Milletvekili Dal, Musabeyli Sabunsuyu Barajının Kilis'in 40 kilometre kuzeybatısında Sabunsuyu Çayı üzerinde yer aldığını belirterek, "Barajın ön yeterlilik ihalesi 16 Ocak 2014 tarihinde yapılmıştır. İtiraz ve şikayetler olmuş ve hepsi incelenmiş olup 19 Ağustos 2014 tarihinde mali teklifler alınacaktır. İhaleyi alan firma kesinlik kazandıktan sonra inşallah tüm halkımızla beraber temel atma sevinci ve gururunu hep beraber yaşarız. Barajın sulama projesinin yer tespiti öncesi genel vaziyet planı ve ön rapor tasdik edilmiştir. Yer tespit çalışmaları devam etmektedir. Yapılan çalışmaları takip etmekteyiz. 


Yine barajımızın bitmesi durumunda 3 bin 395 hektar alanın sulaması yapılacaktır. İçme suyu Tesisleri ve Depo İnşaatı 10 bin tonluk deponun inşaatı tamamlanarak Kilis Belediyesine devredilmiştir. 10 bin tonluk depo ile Arıtma Tesisi arasında bağlantı hattı yapılmış Yeniyapan kaynağından su verilmiştir. Narlıca Branşman arası 400'lük 3.3 km boru döşenmiştir. Konak - Seve yükleme deposu arası 630'luk 3.3 km boru döşenmiştir.Yapılan bu işler 18 Mart 2014 tarihinde geçici kabulü yapılarak Kilis Belediyesine devredildi" dedi. 


Kilis - Musabeyli Balıklı Göleti Sulaması İnşaatı devam ettiğini belirten Dal, "7 bin 800 dekar alan sulanacaktır. 6 milyon 470 bin TL proje maliyeti vardır. Kilis Sapkanlı Göleti ve Sulaması İnşaatı devam etmektedir. 2 bin 90 dekar alan sulanacaktır. 6 milyon 100 bin TL proje maliyeti vardır. 


Kilis Merkez Narlıca Göleti ve Sulaması : Planlama aşaması bitmiş Projelendirmenin son aşamaları devam etmekte. Bitmesiyle birlikte 196 hektar alanın sulaması yapılacak. Kilis Merkez Demirciler Göleti ve Sulaması : Planlama aşaması bitmiş Projelendirmenin son aşamaları devam etmekte. Bitmesiyle birlikte 78 hektar alanın sulaması yapılacak Kilis Musabeyli Şenlikçe Göleti ve Sulaması, ön inceleme aşamasında olup Velvel Deresi üzerine yapılacakür. 196 hektar alanın sulaması yapılacaktır.Yukarı Afrin Barajı Kilis'te içme suyu sıkıntısını çözmek için yapılmaktadır. 


ÇED süresinde birçok problem çıkmıştır. Sıkıntılar aşılmış olup 2014 yılı Ağustos ayında yapım ihalesine çıkacaktır. Keşif bedeli: 80 milyon TL, 2014 yılı ödeneği: 3 milyon 499 bin TL'dir. Yukarı Afrin Barajı İçme Suyu İsale Hattı Projeler onay aşamasındadır. 40 kilometre uzunluğunda olup 800'lük (düktil boru) demir döküm dayanıklı içme suyu boruları kullanılacaktır. 10 bin ton depolama kapasitesi vardır. 2015 yılında inşaat yapım ihalesi planlanmıştır. 


Keşif bedeli: 30 bin TL'dir." Milletvekili Dal. sözlerini şöyle sürdürdü: "Yukan Afrin barajımızın bugüne uzamasının sebebi barajın yapılacağı alan içerisinde bir maden ocağının bulunmasından kaynaklanmıştır. Maden ocağı alanı ile baraj havzasını birbirinden ayırmak için, o dönem Belediye Başkanı olan Mehmet Abdi Bulut'la beraber defalarca DSİ Genel Müdürü ve Bölge Müdürü ile MTA Genel Müdürü ve ÇED Genel Müdürü ile defalarca görüşüp, 3 Genel Müdürlük uzmanlarıyla toplantılar yaparak Maden Ocağı sahibini de mağdur etmeden ikna ederek bugün barajımızın yapım ihalesi aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Kilis'imizin içme suyunu kökten çözecek olan bu barajımızın da temel atma törenine tüm halkımızla beraber iştirak eder ve bu mutluluğu hep beraber yaşarız. Bu barajımızın bu güne gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder, halkımız adına şükranlarımı sunarım" dedi.


Sabah 67.Yıl 


Geri Dön