26 / 04 / 2024

Ahmet Tatar, Mardin Kızıltepe'ye 4 yıldızlı otel yapacak!

Ahmet Tatar, Mardin Kızıltepe'ye 4 yıldızlı otel yapacak!

Terör olayları ile adı anılan Mardin Kızıltepe'ye ilk yıldızlı otel bölge işadamı Ahmet Tatar'dan geliyor



4 yıldızlı otel için Hazine'den 6.2 milyon liralık teşvik belgesi alan Tatar'a göre bu yatırım bölgede iş turizmini de canlandıracak. 91 odalı 182 yatak kapasiteli otel gelecek yıl hizmete girecek

Mardin'de inşaat ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren Ata Yatırım Sanayi şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tatar, adı daha çok terör olaylarıyla anılan Kızıltepe'nin ilk yıldızlı otel yatırımına imza atmaya hazırlanıyor. Ata Yatırım Sanayi tarafından yapılacak otel 4 yıldızlı olacak ve içerisinde 91 odada 182 yatak bulunduracak. İlçenin Mardin'e göre gelişmişliğini daha da artırması üzerine yatırım kararı verdiğini belirten Ahmet Tatar, "Mardin'de birbiri ardına birçok yeni otel projesinin yapımına başlandı. Ancak bizim bölgemizde eski ve neredeyse atıl durumda bulunan küçük bir otelden başka bir tesis bulunmuyor. Otelimiz bitince bölgedeki ekonomik verimliliğin artmasına neden olacak" diye konuştu.

MARDİN'DEN DAHA KALABALIK
Mardin'in bir ilçesi olmasına rağmen Kızıltepe'nin E5'e yakınlığı bakımından daha kalabalık ve ticaret hayatının daha canlı olduğunu ifade eden Tatar, buraya gelen işadamlarının kalacakları düzgün bir yerin olması bakımından otelin önem taşıyacağını kaydetti. Kızıltepe'de yapımı devam eden 200 yataklı Devlet Hastanesi'nin yapımının devam ettiğine dikkat çeken Ahmet Tatar, "Otel bitince buraya hastasını getiren fakat kalacak yeri olmayanlara da hizmet vereceğimizi öngörüyoruz.

Çalışmalar gelecek yıla kadar tamamlanacak" dedi. Suriye ile vizelerin kaldırılmasından sonra sınıra yakın yerleşimlerdeki hareketliliğe bağlı olarak yatırımcıların otel ve turistik tesisler kurma konusunda
çalışmaları dikkat çekiyor.

Geçen ay Mardin'de Ata Yatırım tarafından yapımına başlanan otelin yanı sıra iki firma daha otel kurmak için yatırım teşvik belgesi aldı. Bunların birisi Mardin'e 26 milyon liralık yatırımla 224 odalı otel kuracak Çağakan Turizm, bir diğeri de Midyat bölgesine 4 yıldızlı otel yapacak Narşah Petrol ve Turizm şirketi oldu. Narşah şirketinin sahibi Mahsun Vilkay, Midyat'ın son zamanlarda yerli ve yabancı gruplar tarafından otel yatırımlarını çektiğini belirterek, "8 dönümlük kendimize ait arazide 91 odalı ve 198 yataklı tesisimizin gelecek ay temelini atacağız" diye konuştu.

Temmuz ayında 3 bin yeni oda kapasitesine turizm teşviki verildi

Temmuz ayında 29 tesis turizm teşviki alırken, bu tesislerin 20'sini yeni otel yatırımları oluşturdu. Yeni tesis yatırımları içinde en büyüğü Balıkesir'de kurulacak olan 453 1450 yatak kapasitesine sahip olan Hattuşa Sağlık Termal Turizm Şirketi'nin tesisi oldu. Teşvike bağlanan yeni otel yatırımlarının illere göre sıralamasında Mardin 3 yeni yatırımla en üst sırada yer alırken, İstanbul'da 2, Zonguldak'ta 2 ve İzmir'de 2 tesis yeni otel yatırımı teşviki aldı. Teşvik listesine göre yeni yatırımlar sonrası hizmete girecek olan yeni oda sayısı 3 bin 82 olacak.

3 milyar liralık yatırım ile 12 bin kişiye iş yaratılacak

Hazine Müsteşarlığı, temmuz ayında toplam 3 milyar 85.3 milyon TL tutarındaki 405 yatırım projesi için teşvik belgesi düzenledi. Teşvike bağlanan yatırımlar kapsamında 12 bin 149 kişilik istihdam sağlanacağı öngörüldü. Teşvik belgesi kapsamında ithal edilecek makine teçhizat tutarı 735 milyon 173 bin dolar oldu. İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi'nin yapacağı liman işletme hizmetleri yatırımı çerçevesinde 325 milyon TL'lik komple yatırım teşvike bağlanan en yüksek tutarlı proje oldu. Teşvike bağlanan yatırım çerçevesinde İçdaş Çelik Enerji'nin yatırımında 250 kişi istihdam edilecek, İçdaş Çelik'i teşvike bağlanan 149.5 milyon liralık yatırımıyla Tellcom Telekomünikasyon izledi. Tellcom'un yatırımında 377 kişi istihdam edilecek.

Mardin'e 1 milyon turist

Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürü Davut Beliktay, il genelinde şu anda hizmet vermekte olan toplam yatak kapasitesinin 2 bin 300'e ulaştığını belirtti. Geçen yılın bütününde Mardin'e 913 bin kişinin geldiğini anlatan Beliktay, "Yerli ve yabancı turist ayırmadan 2010 yılı sonunda bu rakamın 1 milyonu aşacağını görüyoruz" diye konuştu. Beliktay, gelen turistteki artışa paralel olarak haftada 28 uçağın indiği Mardin Havaalanı'nın kapasitesinin gelişebileceğini ifade etti.
Ünsal Ereke/Habertürk


Geri Dön