19 / 04 / 2024

Ahmet Vefik Alp: Avrasya Tüp Tüneli açılıyor!

Ahmet Vefik Alp: Avrasya Tüp Tüneli açılıyor!

Prof. Dr Ahmet Vefik Alp tarafından 90'lı yıllarda çizilen Avrasya Tüp Tüneli projesi 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete açılacak.



Boğaziçi nin güneyine iki tane denizaltı Tüpgeçiş yapılıyor. Tamamlanan Sirkeci Üsküdar arasındaki birinci Tüpgeçiş raylı sistem olarak yapıldı ve metro ile entegre oldu. Saatte tek yönde 75.000 yolcu kapasiteli. 76 km uzunluğundaki Anadolu yakasında Gebze yi Trakya da Halkalı ya bağlayan  Marmaray  raylı sisteminin Boğaz geçişini oluşturuyor. Tüpgeçiş bitti ama uzantısı Marmaray da maalesef pek hareket yok.


Diğeri, ikincisi, daha güneyde ve lastik tekerlekli araçlar için yapılıyor. Avrasya Tüp Tüneli. Kazlıçeşme den başlayıp Avrupa yakasında Kumkapı dan denize açılıp karşı kıyıda Harem den karaya giriyor ve Göztepe de bitiyor. İki katlı 15 km. Günde 80-90 bin araç geçeceği tahmin ediliyor. 20 Aralık 2016 tarihinde hizmete verilmesi bekleniyor.


Boğazı alttan geçmek Osmanlıdan gelen bir fikir. Bendeniz ise Istanbul Büyükşehir Başkanlık adaylıklarımda yaklaşık 20 yıl önce bu fikri projeye dökerek Ülke gündemine getirdim. Bu projelerim Istanbul bilbordlarını ve gazete sayfalarını çok süsledi.


Tüpgeçiş in açılışında ismim anılmadı. Fikir emeğine saygı demokrasilerin ve çağdaşlığın birincil koşullarından ve dinimizin de ilkelerindendir. Bugün ikincisi açılırken beklediğim bir tek zarafet var: ‘Ismimin anılması’. ‘


‘90 yıllardan itibaren Alp Hoca Japonya da, ABD de, Çin de bu projelerin benzerlerini gezdi, gördü, inceledi, Istanbul a uyarladı, yazdı, çizdi, gündeme getirdi, hükümetleri harekete geçirdi’ denmesi beni mutlu ederdi.


Ancak, bendenizin duygusallığı bir yana, geldiğimiz nokta alkışlanacak bir durum. Çünkü yıllardır savsaklanan Istanbul için çok bu önemli ve doğru projeler, eğrisiyle doğrusuyla ihale edildi, yapıldı, yapılıyor.  Bu projeler Istanbul'a hizmet edecek ve ulaşımı bir nebze rahatlatacak. Yapılsın da kim yapar ise yapsın, helal olsun varsın ismim anılmasın Esas olan kente, kentliye, millete hizmettir.

Avrasya Tüp Tüneli güzel Istanbul’a hayırlı olsun.



Geri Dön