25 / 04 / 2024

Ahmet Vefik Alp'ten İstanbul trafiğini rahatlatacak projeler!

Ahmet Vefik Alp'ten İstanbul trafiğini rahatlatacak projeler!

Dünya Mimarı Ahmet Vefik Alp'in yıllar önce "bunlar imkansız, uçuk şeyler" yorumlarıyla karşı karşıya kalan devasa projeleri günümüzde bir bir gerçek oluyor..



Dünya Mimarı Ahmet Vefik Alp'in yıllar önce "bunlar imkansız, uçuk şeyler" yorumlarıyla karşı karşıya kalan devasa projeleri günümüzde bir bir gerçek oluyor. Türk siyasetinin kısır döngüsü ve kutuplar arasındaki düşük kaliteli rekabetin faturasını milyonlarca vatandaş, kaybettiği yıllar ile ödüyor. "Kamu yararına her zaman hazırım" mesajı vermesine rağmen uzun yıllar önüne taş koyulan Ahmet Vefik Alp, İstanbul için çözüm anahtarını elinde bulundurduğu diğer projelerini de kamuoyu ile paylaşmaktan geri kalmıyor.


İstanbul Boğazı'nın altından geçecek üç katlı tüp projenin büyük heyecan yaratmasının ardından Yüksek Mühendis-Mimar ve Kentbilimci Ahmet Vefik Alp, çalışmanın İstanbullulara hayırlısı olmasını diledi. Aynı zamanda Kadıköy Life Dergisi Köşe Yazarlığı'yla da kalemini konuşturan Britanya Kraliyet Mimarlar Enstitüsü Üyesi; Uluslararası Mimarlık Akademisi Üyesi ve Bölge Başkanı Ahmet Vefik Alp'in öngördüğü ve hayata geçirmek üzere hazırlıklarını tamamladığı projenin 15 yıl aradan sonra hayata geçirilmek üzere gündeme gelmesi ise, milyonların uzun yıllardır kaybettiği modern ulaşım koşullarını gözler önüne serdi.



AHMET VEFİK ALP: BENDENİZLE AYNI NOKTALARA GELMELERİ BENİ UMUTLANDIRIYOR...


Konu ile ilgili açıklamasında Ahmet Vefik Alp şunları ifade etti;


İstanbul ulaşımının her geçen gün daha vahim bir tablo çizmesinin bir nedeni de ana ulaşım akslarının doğu-batı yönünde doğrusal olması, şehri çemberleyen dairesel raylı ve lastik tekerlekli sistemlerin kurulamamış olmasıdır. Boğaziçi’nin güneyinde raylı ve lastik tekerlekli araçlar için inşa edilmekte olan Tüplere Boğaziçi Köprüsü’nün altında yapılacak çok amaçlı OtoRay üçlü bir Yüzertüp eklenirse hem Köprüler bakım, tamir, deprem, kaza, savaş koşulları için yedeklenmiş hem de İstanbul’a raylı ve lastik tekerlekli araçlar için Çemberyol ve Çemberray Sistemi kurulmuş olur.


Rutin çözümler yapıladursun. Raylı sistem, toplu taşım, deniz ulaşımı ihya edilsin.  Ancak İstanbul'un birikimini alacak, akıcılığı sağlayacak bu üç temel projenin kaçınılmaz olduğu bilinsin;


'ÇEMBERYOL’ + ‘ÇEMBERRAY’ + TRANSMAR’


İstanbul trafiğini bu projeler çözer...


1. Metro için Kenti kuşaklayan bir çember oluşturalım, 'Çemberray'


2. Araçların da İstanbul’u kesintisiz çemberlemesini sağlayalım, 'Çemberyol'


3. Kent merkezine girmesi gerekmeyen trafiği en dış çembere alalım. 'TransMar'


Bu sistemin ayaklarından iki tane Tüp Geçiş halen inşa halinde. Çevre ve doğaya duyarlı Marmara Denizi üzerinden OtoRay Yüzer Geçiş ‘TransMar’ projem yerine Hükümetimiz Kuzeyden 3. Köprüyü tercih etti. Eksik kalan 3. Tüp Geçiş projesini de 1999 larda ‘Altın Üçgen’, sonraları ‘YüzerTüp’ adı altında açıklamıştım. 15 yıl sonra Başbakan’ımız projeyi müjdelediler. Ülkemize Hayırlı olsun.


Proje 1: 'Çemberray'


(SÇeşme-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı-Kazlıçeşme-Topkapı-Haliç-Zincirlikuyu-Üçlü Yüzertüp-SÇeşme)


 


Projemin iki kenarı inşa halinde. Levent-Taksim-Yenikapı Metro ile; SÇeşme-Üsküdar-Sirkeci-Yenikapı Tüpgeçiş /  Marmaray  ile bağlanıyor. Üçlü YüzerTüp raylı ulaşımda üçgenin eksik, ancak en önemli kenarını tamamlıyor. Bugün en yoğun seyahat Kadıköy-Levent aksında Sögütlüçeşme ile Levent’i Boğazın altından ‘Sualtı Üçlü Yüzertüp ’le bağlayalım. Böylece SÇeşme-Yenikapı-Levent Metro üçgeni kapansın. Metro kesintisiz çember sefer yapsın, Şehri sürekli dönsün, akıcılık sağlansın. ÜçlüYüzertüp’ den metro ve araçlar geçiyor, Boğaziçi Köprüsü rahatlıyor ve yedekleniyor.


Proje 2 : ‘Çemberyol’


(SÇeşme-Harem-Kumkapı-Kazlıçeşme-Topkapı-Haliç-Zincirlikuyu-Üçlü Yüzertüp-SÇeşme)


Birçok çağdaş şehirde olan bizde yok. Araçlar Kenti dönemiyor. Yollar Gebze'den gelip Trakya'ya gidiyor. İnşa halindeki Tüpgeçiş İstanbul adayı olarak gündeme taşıdığım bir projeydi. Proje çok amaçlı bir tüptü, araçlar ve raylı sistemi taşıyordu, ancak ikiye bölündü. O halde Lastikli Araçlar için 2. Tüpgeçiş Avrasya Tüneli’ni bitirelim. Harem'de denize dayanan E-5 suya batsın Kumkapı’dan çıksın. Kent SÇeşme-Harem-Tüpgeçiş-Ahırkapı-Sahilyolu-Kumkapı-Kazlıçeşme-Topkapı-Haliç-Zincirlikuyu-Üçlü Yüzertüp-SÇeşme Çemberyol u ile çevrilsin. Araçlar İstanbul'u iki yönde kesintisiz dönsün. Çemberyol İstanbul’u kuşak gibi sarsın, akıcılık sağlansın...


Proje 3 : ‘TransMar’


(TEM – SGökçen H Limanı - D100 - Pendik - Atatürk H Limanı - D100 - TEM)


‘Oto-ray Bypass Yüzer Viyadük’


Bugün transit trafik şehrin göbeğine giriyor. Kuzeyde yapılacak 3.Köprü %5-6 mertebesindeki transit ulaşımı alabiliyor. Kentiçi ulaşıma katkısı az. Yalnız Anadolu dan gelip Trakya ya geçen ağır vasıtalar değil, Pendik-Avcılar gibi şehrin iki ucu arasında seyahat edenler var. Pendik-YeşilköyOtoray Transit Yüzergeçiş ‘TransMar’ Projesini hazırlamıştım. Günde yaklaşık 250.000 araç Marmara üzerinden ‘bypass’ yapıyor: Atatürk Havalimanı ve SG Havalimanı'nı birbirine direkt bağlıyor. Kurtarma-Servis istasyonu için yalnız Kınalıada’nın arkasına uğruyor. Ayrıca, 300km/hRaylı Mekik ile iki havalimanı arası 15 dakika oluyor. Denizin 25 metre üstüden gidiyor, Boğaz açığında 60 metreye yükseliyor. ITU Deniz Bilimleri Fakültesinden Prof Odabaşı başkanlığında 12 hocadan oluşan bilim ekibi 1.5 yıl çalıştı. Dünya Boğaz Geçişleri Örgütü 2001 yılında Başyapıt seçti, bilim kitaplarına girdi, yabancı basında yer aldı.


‘Çemberyol + Çemberray + TransMar’


Başbakan’ımızın açıkladığı Üçlü YüzerTüp 1. ve 2. Tüp Geçiş projeleriyle bağlanarak Çemberyol ve Çemberray Sistemini oluşturuyor. ‘TransMar’ projem ergeç yapılacak. Bu 3 Büyük Proje İstanbul ulaşımını çözer, birikimi alır, akıcılık sağlanır. Boğaziçi Köprüleri’nin büyük bakımları İstanbullulara işkence etmeden atlatılır. Cepten para istemez, İstanbul un dinamikleri bu projeleri yapar geçer.


Devlet Büyüklerimizin 15 yıl kadar sonra bendenizle aynı noktaya gelmeleri beni umutlandırıyor.


Kadıköy Life


Geri Dön