19 / 04 / 2024

Ahmet Yazıcı: 3'üncü Havalimanı ve Karaköy Limanı kruvaziyer turizmini şahlandıracak!

Ahmet Yazıcı: 3'üncü Havalimanı ve Karaköy Limanı kruvaziyer turizmini şahlandıracak!

3'üncü Havalimanı ve Karaköy Limanı'nın tamamlanması İstanbul turizmine yarayacak. Etstur Cruise Turlar Müdürü Ahmet Yazıcı, "Bu projelerle, İstanbul ana liman olacak. Kruvaziyer turizmi yüzde 30 artacak" dedi




3'üncü Havalimanı ve liman özelleştirmeleri kruvaziyer turizmini şahlandıracak. 2017'de İstanbul Karaköy Limanı'nın restorasyon ve otel projesinin tamamlanacağı öngörülüyor.. Aynı tarihte 3'üncü Havalimanı'nın ilk etabının da bitirilmesi bekleniyor. Etstur Cruise Turlar Müdürü Ahmet Yazıcı, iki projenin tamamlanmasıyla birlikte İstanbul'un uğrak liman olmaktan çıkıp Barselona, Cenova, Pire, Venedik, Roma ve Marsilya gibi ana liman (Home port) statüsüne kavuşacağını söyledi. Yazıcı, "Böylece İstanbul, yabancı turistin gemi seyahatine çıkmak için geleceği ilk durak olacak" dedi. 2013'te 2.2 milyon kişinin cruise gemileriyle Türkiye'ye geldiğini belirten Yazıcı, 2017'de bu rakamın 3 milyonu geçeceğini dile getirdi. 


LOKASYON ÇOK CAZİP 

Cruise turlarının İstanbul Karaköy Limanı ve 3'üncü Havalimanı'nın tamamlanmasıyla büyük bir sıçrama yakalayacağını ifade eden Yazıcı, Türkiye çıkışlı turların sayısının yüzde 30'dan fazla artacağını söyledi. Yazıcı, "Dünyada cruise tatiline çıkmak isteyen turistler ana limana gider, şehri gezer ve sonra gemi turuna çıkar. 3'üncü Havalimanı'nın yapılmasıyla birlikte insanlar bu noktalara uçmaktansa İstanbul'a gelip buradan tatile çıkacak. Çünkü Türkiye'nin lokasyonu ve fiyatları daha cazip" diye konuştu. 


ÜÇ KAT FAZLA HARCIYORLAR

Ahmet Yazıcı, kruvaziyerle seyahat edenlerin normal bir turiste göre üç kat fazla harcama yaptığını söyledi. Yazıcı, "Türkiye'de bir turist günlük 50-55 dolar seviyesinde harcama yaparken bir kruvaziyer turisti transit bir limanda 120 dolar, ana limanda ise 150 dolardan fazla para bırakıyor" dedi. Türkiye'nin geçen yıl kruvaziyer turizminde 400 milyon dolar elde ettiğini vurgulayan Yazıcı, İstanbul'un ana liman olmasıyla bu rakamın yüzde 30 artacağını kaydetti. 


2013'TE 60 BİN KİŞİ CRUISE'A BİNDİ

2013'te Türkiye'den 60 bin kişinin cruise gemileriyle tatile çıktığını söyleyen Ahmet Yazıcı, başlangıç turu olarak Yunan Adaları'nın tercih edildiğini ifade etti. Yazıcı, "Vizesiz seyahat edilebilen bu adalar hem ekonomik hem de 3-4 günde gezilebiliyor" dedi. Yazıcı, bu turların Ege Adriyatik, Akdeniz, Norveç fiyortları ve Baltık başkentleri şeklinde uzadığını söyledi. 


TURLARIN YÜZDE 57'SİNİ ETS SATIYOR

Yazıcı, Türkiye'deki cruise turlarının yüzde 57'sinin Etstur tarafından satıldığını söyledi. Yazıcı, "Bu başarı bize 2014'te Msc firmasının en çok satış yapan acente ödülünü getirdi" dedi. 2013'te yaklaşık 35 bin kişiyi cruise turlarıyla tatile çıkardıklarını belirten Yazıcı, 2014'te yüzde 10 artış beklediklerini söyledi. 


YÜZDE 84'Ü ABD'Lİ

TÜRSAB'ın verilerine göre kruvaziyer turizminin yüzde 84'ünü Amerikalı ve Uzakdoğu'dan gelenler oluşturuyor. Bu tatilciler uzun konaklamayı tercih ederken harcamaları da aynı oranda yükseliyor. Kruvaziyer turizmini tercih edenlerin yaş ortalaması ise 50. 



Sabah


Geri Dön