19 / 04 / 2024

Ahmet Zorlu Zeytin Adası'na tesis yapmaktan vazgeçti!

Ahmet Zorlu Zeytin Adası'na tesis yapmaktan vazgeçti!

Pazar Vatan'ın 'Aydın Ayaydın'la Pazar Sohbetleri' bölümünde bu hafta Ahmet Nazif Zorlu Zeyin Adası'ndaki hayatını anlattı...



Göcek'in 5.5 kilometre açığındaki Zeytin Adası'nı 2005 yılında TMSF'den satın alan Ahmet Nazif Zorlu, yatırım amacıyla düşündüğü Ada'ya ilk görüşte vurulmuş. Tek bir ağaca bile dokunmamış... Yazın hafta sonlarını ailesiyle birlikte burada geçiren Zorlu, Ada'daki hayatının kapılarını açtı.

Pazar Vatan okurları için ülkemizin önemli iş adamlarının tatil ve hobilerini Bodrum'un değişik mekanlarından aktardığım röportajlarıma bu kez rahmetli Turgut Özal'ın meşhur ettiği Göcek'ten devam ediyorum. Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile TMSF'den satın aldığı Uzan'lara ait Zeytin Adası'nda buluşmak üzere randevulaştık. Fotoğraflarımızı çekmek üzere gazetemizin foto muhabiri, ışık tertibatı ve benim bir türlü anlamadığım teknolojik aygıtları ile bir gece önceden Dalaman Havalimanı üzerinden Göcek'e gitti. Ben de Bodrum'dan karayolu ile Göcek'e geçecektim.

Sözleştiğimiz günün sabahında yolda sohbet etmek üzere yakın arkadaşım Ömer Faruk Pabuççu'yu da alarak direksiyonun başına geçip Bodrum'dan Göcek istikametine doğru yola koyulduk. İlk durağımız kahvaltı yapmak üzere Milas ile Yatağan yolu üzerindeki kır lokantalarından biriydi. Acelemiz olduğu için taze ekmek, tereyağı, bal, domates, salatalık ve sahanda yumurtadan oluşan kahvaltımızı hızla yapıp yola devam ettik. Foto muhabirimiz Barış Acarlı ile sözleştiğimiz gibi saat tam 12.00'de Göcek Koyu'nda Can restoranın önünde buluştuk. Zorlu'nun bizi bekleyen küçük teknesine atlayarak 10 dakikalık bir deniz yolculuğunun ardından Zorlu'ya ait Zeytin Adası'na yanaştık.

Ahmet Nazif Zorlu, bizi karşıladı ve deniz kıyısında pergolenin altındaki sofraya davet etti. Belli ki, biz gelmeden önce Zorlu burada kızı Şehminur Aydın, damadı Yaşar Aydın, torunları Yusuf ve Taha Aydın ile iş adamı arkadaşları Harun Yavuz ve Erol Karabacak ile oturup sohbet ediyordu. İddia o ki Harun Yavuz tavlada Ahmet Nazif Zorlu'yu 5-0 yenmiş. Neyse sonra bu tavla maçına geri döneceğim.
Kısa bir dinlenmeden sonra Ahmet Nazif Zorlu'nun bizim için hazırlattığı Denizli yöresine ait gözlemeler sıcak sıcak masaya geldi. Yanında tap taze domates, salatalık ve her türlü içecek... Tabii alkollü içki hariç... Çünkü ne ben, ne de Zorlu içki içenler sınıfındandık.
Bir taraftan gözlemeleri götürürken, diğer taraftan da ufak ufak sorular sormaya başladım...

10 yıldır yaz tatili denince tekneye atlar Göcek'e gelirim

Genelde yaz tatillerinizi nerede geçirirsiniz?
Yaz tatili denince aklıma ilk gelen yer Antalya, Marmaris ve Göcek. Eskiden hep Antalya ve Marmaris'te tatil yapardım. Özal'la birlikte Göcek ünlenince, Göcek'te de tatillerimi geçirmeye başladım ve tam 10 yıldır yaz tatili denince tekneye atlar Göcek'e gelirim.

Size bir Göcek hayranı diyebilir miyiz?
Siz nasıl bir Bodrum hayranı iseniz, ben de Göcek hayranıyım. Göcek benim hayatımın bir parçası... Göcek ile bütünleştim. Sonra da Zeytin Adası önümüze çıktı. İşte o zaman olduk tam Göcekli. Yazları tüm hafta sonlarımı, kışın ise mümkün olduğu kadar çok hafta sonunu Göcek'te, gördüğün bu adada geçiriyorum.

Yılda 20 milyon adet TV üretiyorduk krizde yarıya düştü

Sayın Zorlu, şirketlerinizde kaç kişi çalıştırıyorsunuz?
Zorlu Holding'te 30 bin dolayında kişi çalışıyor. Allah kısmet ederse bu sayı artarak devam edecek.

Hangi sektörlerde faaliyettesiniz?
Tekstil kökenli bir holdingiz. Tekstil dışında elektronik, beyaz eşya, enerji ve son olarak da gayrimenkul işine girdik.

Tekstilde hangi bölgelerde, ne çeşit tekstil üretiminiz var?
Tekstil sektörü olarak Bursa, Lüleburgaz ve bir miktar da Denizli'de faaliyette bulunuyoruz. Polyester iplik, ev tekstili üretip ihracat yapıyoruz.

Tekstil sektöründeki ihracatınız ne kadar?
2008 yılında tekstil sektöründe 300 milyon dolar ihracatımız var. Tekstilde çarşafın yüzde 80'ini ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediyoruz. Tekstil üretimimizde kaliteye son derece önem veriyoruz ve ürünlerimiz ABD ve Avrupa ülkelerinde rakip tanımıyor.

Grubunuzun toplam ihracat miktarı ne kadar?
Toplam ihracatımız 2008 yılı olarak 2 milyar 550 milyon dolardır.

Televizyon üretiminde iddialı olduğunuzu biliyorum. Sadece kendi markanız olan Vestel'i değil, dünyanın tüm önemli marka televizyonlarını da fabrikanızda üretiliyorsunuz değil mi?
Fabrikalarımızda Vestel dışında aklına ne marka geliyorsa hemen hemen hepsi üretilip ihraç ediliyor. Yılda 20 milyon TV üretiyorduk. Krizde TV üretimimiz yarı yarıya düştü. Yani 10 milyon TV üretiyoruz. Fabrikalarımızda üretilen 20 milyon televizyonun 11.5 milyonu Vestel, geri kalan 8.5 milyonu ise diğer markalar.

Babadağ'da bir atölyeden 1.3 milyar dolarlık servete

Forbes dergisinin geleneksel
dolar milyarderleri listesinde 2008 yılında 1.3 milyar dolarlık servetiyle 559'uncu sırada yer alan Ahmet Nazif Zorlu, Denizli'nin Babadağ ilçesindeki küçük atölyeden bir dev yarattı. İş felsefesi olarak babasından aldığı "Yapacaksan en iyisini yap" tavsiyesini hiç unutmadı.

122 ülkeye mal satıyorum Avrupa'da hangi ülkeden TV alsan bizim üretimimiz çıkar

Televizyon ve beyaz eşya üretiminiz hangi ülkelere yapılıyor?
Televizyon ve beyaz eşyada 2.2 milyar dolar ihracatımız var. 122 ülkeye mal satıyoruz. Avrupa'nın tüm ülkeleri ile, Rusya ve Türki Cumhuriyetleri'ne ihracat yapıyoruz. Avrupa'da hangi ülkeden TV ve beyaz eşya alırsanız alın bizim üretimimiz çıkar. Avrupa'nın tüm ülkelerinde kendi satış noktalarımız var. İyi bir satış ağına sahibiz.

Ülkemizde sizin gibi sanayicilere teşvik var mı?
Doğu Avrupa ülkelerindeki gibi teşvikler bizde de olsaydı, ülkemiz TV ve beyaz eşyada merkez üssü olurdu. Şu anda TV üretiminde kalite olarak dünyada ilk üçteyiz. 10 milyon adet kapasiteli beyaz eşya, 15 milyon TV ve 15 milyon uydu alıcısı kapasitesine sahibiz.

Adayı görünce üzerindeki tek bir ağaca bile dokunmaktan vazgeçtim

O zaman işi buradan yönetiyorsunuz değil mi?
Hayır, asla. Gelirken kafamda işi tatil ediyorum. Sadece dinleniyorum, yürüyorum, spor yapıyorum ve kitap okuyorum. Burada asla işi düşünmem. Hafta içi tüm gün işte koşturmak yetiyor zaten.

O zaman şu Zeytin Adası meselesine gelelim. Nereden geldi aklınıza, bu adayı almak? Daha önce böyle bir düşünceniz var mıydı?
Hayır hiçbir zaman ada almak gibi bir düşüncem olmadı. Göcek hayranıydım. TMSF Zeytin Adası'nı ihaleye çıkarınca burada belki bir turistik tesis yapalır düşüncesi ile ihaleye girip aldım.

TMSF den bu adayı kaça satın aldınız?
Tamı tamamına 11 milyon dolar saydım ve Ada'yı aldım. Çok memnunum. İyi ki almışım.
Keşke Başbakanımız da gelip bir iki gün dinlense

Burayı turizm amaçlı aldığınıza göre, ne zaman turizm tesisi yapmayı düşünüyorsunuz?
Turizm amaçlı kullanmaktan vazgeçtim. Bu adayı görünce ben de artık bir çevreci gibi bunu bu şekilde muhafaza etmek istiyorum. Çünkü yapılaşma burayı bozar. Hiçbir ağacına el değdirmeden burayı kendim, ailem ve yurt dışından gelen misafirlerim için kullanacağım.

Yurt dışından gelen misafirler dediniz, yurt içinden misafir kabul etmeyecek misiniz? Mesela bir devlet büyüğümüzü, örneğin, Başbakanımız Sayın Erdoğan birkaç gün burada dinlenmek isterse "Hayır" mı diyeceksiniz?
Olur mu hiç. Yurt içinden de misafirlerim olacak. Devlet büyüklerimiz de, onların dışarıdan gelen misafirlerini de burada ağırlamak bana onur verir. Keşke Sayın Başbakanımız Erdoğan da buraya gelip bir iki gün dinlense... Bu bize şeref verir. Zaten adayı aldıktan sonra ağırladığım yerli ve yabancı misafirlerim burayı çok beğenince Zeytin Adası'nı daha çok sevmeye başladım.

Fransız TV5 muhabiri kız burayı görünce şoke oldu

Buraya getirdiğiniz yabancı misafiriniz oldu mu?
Çok!

Kimler?
Zorlu Holding'le iş için ülkemize gelen misafirlerimizi mutlaka buraya getiririm. Getirdiğim misafirler buradan, dolayısıyla Türkiye'den çok olumlu düşüncelerle ayrıldılar. Türkiye hakkındaki görüşleri olumlu yönde değişenler bile oldu.

Mesela kim?
Fransız ünlü TV5 kanalından bir bayan gelip Manisa'daki fabrikamda benimle bir röportaj yaptı. Kız bizim fabrikayı görünce şok oldu. Ardından İstanbul Boğazı'nı ve Göcek'teki bu Ada'yı gezdirdim. Kız şok üstüne şok yaşadı. Helikopter ile Zeytin Adası'na gelirken gördüğü manzara karşısında şaşkınlığını gizleyemedi ve bir itirafta bulundu. Bana aynen "Ben Türkiye'yi sadece `Geceyarısı Ekspresi' filminden tanıyordum. Buraları görünce Türkiye hakkındaki bütün fikirlerim değişti. Bundan böyle Türkiye için farklı düşüneceğim" deyince ben de son derece mutlu oldum. İşte adanın bir de böyle bir misyonu var. Bizim gibi iş adamları aynı zamanda bir turizm elçisidir.

TV 5 kanalından gelen gazeteci, daha sonra sizi tekrar aradı mı?
Bir ay sonra tekrar geldi. Benimle ilgili bir belgesel çekti. Bu belgesel tamamen Türkiye'nin tanıtımı ile ilgili oldu. Belgeselde benim için "Türkiye'nin Paşası" unvanını kullandı. Bu belgesel tüm dünyada izlendi. Türkiye'nin tanıtımına ne kadar katkısı olduğunu siz düşünün. Zeytin Adası'nın bunda katkısı çok büyük.

İlk sahibi Asil Nadir'di

Zeytin Adası 12 Adalar arasında özel mülk niteliği taşıyan tek ada. 1979'da orman sınırları dışına çıkarılan ada, 1997 yılında Uzanlar tarafından satın alındı. Ada'nın eski sahibi KKTC'li iş adamı Asil Nadir'di. Daha sonra İmar Bankası tarafından, Nadir'in bankaya olan borçu nedeniyle Ada'ya el konuldu.

Zincirlikuyu'yu aldığıma hiç pişman değilim ama içim burkuldu

Şu meşhur karayolları arazisine gelmek istiyorum. Zincirlikuyu'daki karayolları arazisi ihalesine girip 800 milyon dolar nakit vererek aldınız. Sonra yargı yürütmeyi durdurdu. Ne olacak bu arsa?
Aldığım karayolları arsası İstanbul'un yüzük taşı. İhaleye girdiğimde imar planı belli olan bir arsa. Ben ve diğer katılımcılar her şeyi bilerek girdik. En yüksek teklifi biz verdik. İkinci sırada Emaar vardı. Milliyetçilik duygumuz arttı ve fiyat artırarak bu arsayı aldık. Çok güzel bir proje yaptık. 230 bin metrekare yer üstünde olacak. 26 katlı, 4 bloktan oluşacak. Alışveriş merkezi, 5 yıldızlı otel olacak. Projede yeşile çok önem veriyoruz. 70 bin metrekare yeşil alan planlandı.

Yanılmıyorsam şu ana kadar harfiyat ve diğer işlemler için de önemli bir harcama yaptınız?
Şu ana kadar 1 milyon 600 metre küp harfiyat yapıldı. 300 milyon dolar harcandı. Proje bitiminde 2 milyar dolarlık bir harcama yapılmış olacak.

800 milyon dolar arsaya ödediniz. 300 milyon dolar da şu ana kadar harcadınız. Ama satışı durduran bir yargı kararı var. Aldığınıza pişman mısınız?
Hayır. Pişman değilim. Hukuki süreç devam ediyor. Sonunda hukukun dediği olur. Süreç sonunda inanıyorum ki, ülkem kazanacak. Son derece güzel bir Zorlu Center yapılacak.

Bu engellerin çıkacağını bilseydiniz, yine de ihaleye girer miydiniz?
Hiç pişman değilim. Bu parayı ülkeme yatırdım. Götürüp bir başka ülkeye yatırmış olsaydım o zaman pişman olurdum. Pişman değilim, ancak buruğum. Her şeye rağmen hukuki sürecin sonunu beklemek lazım. Hukuka güveniyorum.

650 dönüm üzerinde, 70 bin zeytin ağacı var! Bazıları 350 yıllık...

Zeytin Adası'na geri dönmek istiyorum. Ada'da neler var söyler misiniz?
Yüzölçümü 650 dönüm. Ada'da 350 yıllık zeytin ağaçları var. Aşılı ve aşısız 70 bin zeytin ağacı mevcut. Buna karşılık sadece 4 adet bina var. İçlerinde ufak bir müştemilat da bulunuyor.

Aynı anda kaç kişi konaklayabilir?
25-30 kişi konakladığımız olmuştur.

Tekne merakınız var mı?
Denizi bu kadar seven birinin tekne merakı olmaz mı?

Tekneniz bizi buraya getiren o ufak tekne mi?
Hayır. O tekneyi Göcek ile Ada arasındaki misafirlerimizi getirip götürmek ve günlük alışverişimizi yapmak için kullanıyoruz. Bunun dışında şurada bağlı olan tekne bizim ana teknemizdir.

Ben tekneden çok fazla anlamam. Sizin bu tekneniz yerli yapım mı, yoksa yabancı mı?
Teknem yerli yapım. 30 metredir. Çok memnunuz. Hiçbir şikayetimiz yok.

Teknede bakıyorum jet ski ve zodiac da var.
Her teknede olur onlar.

Jet ski ve Zodiac'ı da kullanıyor musunuz?
Evet kullanıyorum.

Sabah 06.30'da kalkarım, günde 2 saatimi spora ayırırım

Kışın hafta içi programınız nasıl? Saat kaçta kalkıp, saat kaçta eve geliyorsunuz?
Sabahları 06.30'da kalkar, 1 saat spor yaparım. Sonra yoğun bir tempo ile akşam 20.00'ye kadar iş... 20.00'de eve gelir tekrar 1 saat daha sporumu yaparım.

Kaç çocuğunuz var?
2 kız, 1 erkek...

Evde ne yapmaktan hoşlanırsınız?
Torunlarımı sevmek beni çok mutlu ediyor.

Burada gördüğüm kızınız Şehminur Hanım da Zorlu Holding'te mi çalışıyor?
Hayır. Kızım Şehminur ile damadım Yaşar Aydın'ın kendi işleri var. Kendi işlerinde çalışıyorlar.

Neredeler?
Onlar Memorial Hastanesi'nde kendi işlerinde çalışıyor.

Paranı al git derlerse ülkem adına üzülürüm

Size "Al paranı git kardeşim" derlerse?
Al paranı git derlerse ülkem adına üzülürüm. Turizm adına, yatırım adına üzülürüm. Biz turizm alanında varlıklarımızı değerlendiremiyoruz. İstanbul'a yılda 4 milyon turist geliyor. Paris'e 70 milyon. Yunan adalarına gidiyorsunuz kup kuru. Ağaç yok. Bizde ise her yer yemyeşil. Yine de bunları değerlendiremiyoruz.
İETT arazisi de satışa çıktı. Biz ihaleye girdik ve 701 milyon dolara kadar çıktık. Ancak Dubai şeyhi 705 milyon dolar verdi ve ihaleyi onlar aldı. Ancak onlar bizim gibi hemen parayı peşin peşin yatırmadılar. İhale de iptal oldu. Keşke onlar da o parayı verselerdi ve o proje de işlerlik kazansaydı. O zaman benim ülkem kazanmış olacaktı. Fakat olmadı. Şimdi o arsa satışa çıksa kimse o parayı vermez. Soruyorum ülkem kaybetti mi, yoksa kazandı mı? Levent'te bir arsamız daha var. Onun projesi de yürüyor.
Aydın Ayaydın /Vatan


Geri Dön