24 / 04 / 2024

Aidat borcunu evin yeni sahibi mi üstlenir?

Aidat borcunu evin yeni sahibi mi üstlenir?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı olan Temer Heper bugünkü köşe yazısında Aidat borcunu evin yeni sahibi mi üstlenir? okuyucusunun sorduğu sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...



Apartmanımızda bir dairenin sahipleri öldü. Mirasçıları varmış ama bugüne kadar ortaya çıkmadılar. Dairenin üç yıldır aidat borcu var. Yönetici konuyu avukata vermiş. Bu daireden aidat nasıl tahsil edilir? Bir daire sahibi de dairesini satışa çıkardı, aidat borcunu evi satınca ödeyecekmiş. Bunu nasıl garantiye alırız? 


Konuyu bir meslektaşıma havale ettiğinize göre meseleyi halledecektir. Ben kısaca ne yapılabileceğini söyleyeyim, sizi merakta bırakmayayım. Bir kimse öldü ise borcunu mirasçılan öder. Bu nedenle önce mirasçılannı bulmak lazım. Mirasçılar veraset ilamı ile belirlenir. Veraset ilamını da mirasçılar talep eder. Bu durumda sizin veraset ilamı talep imkanınız yok. Ancak alacaklı olanlar mahkemeden yetki alarak veraset ilamı temin edebilir. Bu durumda da mirasçılann kimliği ortaya çıkar ve alacak işte bu kimselerden tahsil edilir. Böyle bir durumda borcun teminatı o bağımsız bölümdür. Böyle bir daire üzerine ipotek tesis edilebileceği gibi haciz de tatbik edilebilir ve gerekirse satışı sureti ile alacak tahsil edilir. İkinci dairenin borcu için önerim satışı beklememeniz. Zira daire satıldığında durum yukanda açıkladığım meseleye benzemez. Satış tarihine kadar olan borçtan eski malik sorumludur. Yani eski borcu yeni malikten isteyemezsiniz. Bu durumda da daireyi satan alır başını gider kayıplara kanşır. Onun için gecikmeden bu dairenin maliki aleyhine hukuki girişimde bulunmanızda yarar vardır. 


Tamer HEPER/Posta


Geri Dön