20 / 04 / 2024

Aidat faizi borcu nasıl hesaplanır?

Aidat faizi borcu nasıl hesaplanır?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısında aidat borcunun faize binmesi durumunda nasıl hesaplanacağı ile ilgili okuyucusunun sorusunu cevaplandırıyor. İşte Tamer Heper'in köşe yazısı;



Bir sitede dairem var. Yönetim bana 4-5 sene öncesine ait aidat faizi borcu bildirdi. Bu kadar uzun zaman dilimi içinde aidat faizi olur mu? Hesabı nasıl yapılır? •T.K. 


Soruyu sormakta haklısınız. Tek başına 'aidat faizi' sözü hemen hemen hiçbir şey ifade etmiyor. Zira; birinci kural, bir borç var ise ve bu borca karşın bir miktar ödeme yapılıyor ise bu ödeme ana para ödemesi değil, kural olarak faizin ödemesidir. Sizden istenilen para faiz olarak adlandınldığına göre ana para adı altında bir ödeme yapmışsınız demektir ki bu aslında faizden silinir. Aksi halde ana para ödemesi kabul edilip faiz alacağı kalır ise faize faiz işletilmiş olur ki kural dışıdır, faize faiz işletilmez. 


Sonra; 4-5 sene önceki bir borçtan söz edildiğine göre bunun dört sene mi beş sene mi olduğu açıklık kazanmalıdır Çünkü aidat borçları beş senelik zamanaşımına tabidir. Demek ki sürenin açıklık kazanması çok önemli. Bir başka husus. Sizden istenilenin gerçekten hesaba gelir şekilde faiz olduğunu düşünürsek acaba yüzde kaç faiz hesaplandı? Zira faiz ile gecikme tazminatı arasında hesaplamada bir uçurum var. Faiz senelik yüzde 9 iken gecikme tazminatı senelik yüzde 60. Bu durumda sizden istenilen acaba hangisi? 


Yukarıdaki sorular açıklığa kavuşmadan sizin borcunuzun varlığı, var ise miktarı konusunda kesin bir şey söylenemez. Size borç çıkaran kimseden bu soruların yanıtını alın, aidatın ana parasının ne olduğunu da açıklasınlar hesabı ondan sonra yapın derim. 


Posta - Tamer Heper


Geri Dön