29 / 03 / 2024

Aidat gideri ödenmezse ne oluyor?

Aidat gideri ödenmezse ne oluyor?

Gayrimenkul sahipleri ya da kiracılarının yakındığı konuların başında gelen aidat ödenmediğinde yönetim ilamsız icra takibine başvuruyor.



TB Başkanı Şahin, bazı yönetim firmalarının vatandaşın geç ödediği her aidat borcu için ayrı dosya açarak haksız kazanç elde ettiğini savundu. 


Apartman ya da site sakinlerinin ödemekle yükümlü olduğu aidat gideri, evin metrekaresine göre değişiyor. Bu da metrekare olarak büyük evlerde oturan kişilerin daha çok aidat ödemesi anlamına geliyor. 


Apartman ve site sakinlerinin en çok yakındığı konuların başında aidat giderleri geliyor. Bu giderlerin bina ya da site yönetiminin belirlediği zaman aralığında ödenmesi gerekiyor. Aidat giderinin ödenmemesi durumunda yönetim, ilamsız icra takibi başlatıyor. İlamsız olarak başlatılan icra takibi, ortada bir mahkeme karan bulunmaksızın para ve teminat alacaklarının tahsili için başlatılır. Bu noktada Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin, bazı bina yönetim firmalarının, vatandaşın geç ödediği her aidat borcu için ayrı ayrı icra dosyası açarak haksız kazanç sağlamaya çalıştığını savundu. Şahin, ev alan, kooperatife yazılan, ev kiralayan tüketicilerin her ay belirli miktarlarda aidat ödemesi gerektiğine değinerek, bazı bina yönetimlerinin vatandaşların ödeme güçlüğü yaşamasından faydalanmak istediğini iddia etti. Şahin, yönetim firmalarının daire başına düşük fiyatlarla bina yönetimini aldığını dile getirerek, daire başına 5 ila 7,5 lira arasında anlaşma yapan firmalar olduğunu ve bu fiyatlarla kar etmelerinin zor olduğunu dile getirdi. Kazandıkları paranın masraflarını bile karşılamayacağını ifade eden Şahin, şunları kaydetti: "Böyle olunca firmalar başka arayış içerisine giriyor. Bazı bina yönetim firmaları, vatandaşın geç ödediği her aidat borcu için ayrı icra dosyası açarak haksız kazanç sağlamaya çalışıyor. Bir hukuk bürosu ile çalışmıyor, bizzat bir avukat çalıştırıyorlar. Nedeni ise gayet açık. Bir daire aidatını geç ödediğinde daire için bir icra dosyası açılıyor. Vekalet ücreti, icra masrafı, gecikme falan derken 75 liralık bir aidat için tüketiciden 600 lira çıkıyor. Aradan 4 ay geçiyor ve aynı daire aidatını gecikmeli ödediğinde aynı kişiye bir dosya daha açılıyor, yine vekalet ücreti alınıyor. Aslında ayrı bir dosya açılamaz, önceki açılan dosya üzerinden gidilir ama o zaman da tekrar vekalet ücreti alamıyorlar.


GİDER MİKTARI NASIL BELİRLENİR? 

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20.maddesine göre, kat maliklerinden her biri aralarında başka bir anlaşma bulunmadıkça ortak varılan sonuca göre aidat gelirlerini belirler. 

Kapıcı ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak, yani bu giderler toplam giderlerin bina veya sitede bulunan bağımsız bölüm sayısına bölünmesi ile bulunur. 

Ana gayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür. 


Doğru kurulmuş bir kat irtifakı olduğu varsayımı altında arsa payı ifadesi herkesin evinin metrekaresinin oranına ve şerefiyelendirmesine göre bu masraflara dahil edileceği ifade edilmiş olup dairenizin metrekaresi çoğaldıkça bu masraflara daha çok aidat ödeyeceğiniz anlamına gelmektedir. 



Karar 


Geri Dön