29 / 03 / 2024

Aidattan kim sorumludur?

Aidattan kim sorumludur?

Bir konutta kiracının oturması durumunda aidatı kiracı mı öder? Ev sahibi mi öder? Aidattan kim sorumludur? İşte Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan yasal hükümler...



Aidattan kim sorumludur?

Apartman veya site aidatları, kapıcı, bekçi, kaloriferci ve bahçıvan gibi ortak giderler için bağımsız bölümde ikamet eden kimselerden alınan ücret olarak karşımıza çıkıyor.


Aidat ödemeleri apartman veya sitenin sunmuş olduğu olanaklardan yararlanılsın ya da yararlanılmasın; tüm bağımsız bölümlerden talep ediliyor. Buna göre aidattan kim sorumludur, sorumuzun yanıtını da vermiş oluyoruz. Aidat, tüm konut sakinlerinden alınıyor.


Apartman aidatı nasıl belirlenir?

Apartman aidatı için ödenecek miktarı yönetici belirleyebildiği gibi; kat malikleri kurulu da belirleyebiliyor. Apartman aidatı ile ilgili merak edilenler arasında; dairede kiracının olması halinde apartman aidatını kimin ödeyeceği hususu oluyor. Buna göre konutta, kat malikinin değil de kiracısının oturması halinde aidattan kim sorumlu olacak?


Kiracı aidat öder mi?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi anagayrimenkul giderleri için alınan aidatlar yalnız bağımsız bölüm sahiplerinden değil; bağımsız bölümde oturan her kimse, o kişiden alınıyor. 


Buna göre, dairede eğer kiracı oturuyorsa, aidat kiracıdan talep ediliyor. Ancak kiracının ödememesi ve aidat borçlarını ödemeden kaçması halinde; söz konusu aidat borçlarının tahsili gayrimenkul sahibinden yapılıyor. Gayrimenkul sahiplerinin, kiracılarının aidat ödemelerini yakından takip etmeleri, olası bir problemi engelleyebiliyor.



Aidatlardan ev sahibinin sorumluluğu!
Aidat nasıl belirlenir?



Geri Dön