29 / 03 / 2024

Aile konutu neresidir?

Aile konutu neresidir?

Türk Medeni Kanunu gereğince, aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, tasarruf işleminde bulunamıyor. Peki aile konutu neresidir?



Aile konutu neresidir?

Aile konutu, resmi olarak evli olan ailelerin yaşamını sürdürdükleri mesken olarak nitelendiriliyor. Medeni Kanun gereğince, aile konutu şerhi konulan bir ev hakkında eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, tasarruf işleminde bulunamıyor.


Örneğin; aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur. 


Evliliğin iptal veya boşanma kararıyla sona erdirilmesi hâlinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve eşler arasında eşit olarak paylaşma konusu olan konutta kalmaya ve ev eşyasını kullanmaya hangisinin devam edeceği konusunda eşler anlaşabilirler. Konutta kalma hakkını elde eden eş, bu hakkın tapu kütüğüne şerh edilmesini isteyebilir. Peki aile konutu neresidir?


Aile konutu neresidir?

Aile konutu, yukarıda da belirttiğimiz gibi, eşlerin müşterek yaşamlarını sürdürmeleri için ayrılan ve aynı konutta iki tarafın da yaşama hakkını güvenceye alan hukuksal bir kurum olarak nitelendiriliyor.


Ancak; sürekli oturulmayan, yazlık olarak kullanılan konutlar, aile konutu kapsamında girmiyor.



Aile konutu şerhi satışa engel mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön