28 / 03 / 2024

Aile konutu satılamaz mı?

Aile konutu satılamaz mı?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Bu evin tapusuna aile konutu şerhi eklenebiliyor. Peki, aile konutu satılamaz mı?



Aile konutu satılamaz mı?

Aile konutu, evlilik birliğinin devamı süresince eşlerin birlikte yaşadıkları, hayatlarını idame ettirdikleri yere deniyor. Bu evin tapusuna aile konutu şerhi eklenebiliyor.


Bu şerh eşlere birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Aile konutu şerhi, eşlerden tapu üzerine kayıtlı olanın kural diğer eşe sormadan yapılacak tasarruf işlemlerini engelliyor. Peki, aile konutu eş rızası alınmadan satılamaz mı?


Medeni Kanun gereğince, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemiyor, aile konutunu devredemiyor veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamıyor.


Aile konutu

MADDE 194.- Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş,  hâkimin müdahalesini isteyebilir.


Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.


Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı hâline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.


Yazlık aile konutu sayılır mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön