26 / 04 / 2024

Aile konutu şerhi ne zaman kalkar?

Aile konutu şerhi ne zaman kalkar?

Tapuya aile konutu şerhinin konulabilmesi için; eşlerden birisinin adına kayıtlı ev için diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvuruda bulunulması gerekiyor. Peki, aile konutu şerhi ne zaman kalkar?



Aile konutu şerhi ne zaman kalkar?

Türk Medeni Kanunu aile konutu şerhi esaslarına göre, eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili  kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.


Tapuya aile konutu şerhinin konulabilmesi için; Eşler tarafından aile konutu olarak seçilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev için diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvuruda bulunulması gerekiyor. Başvuru sırasında aşağıdaki evrakların da yanlarında götürülmüş olması gerekiyor.


1– Konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge


2 – Nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği (yerleşim yeri adresini gösterir) veya evlilik cüzdanı


Aile konutu olan yerin aile konutu olduğu konusunda çekişme varsa o zaman aile mahkemesine dilekçeyle başvurup mahkeme kararı ile aile konutu şerhinin konulması talep edilecektir.


Aile konut şerhi kaldırma..

Tapudaki aile konutu şerhi taraflar arasında evlilik birliğinin devam ettiği sürece geçerliliğini koruyacaktır. 

Söz konusu evliliğin sona ermesi halinde veya tarafların evlilik süresinde birlikte şerhin kaldırılmasını istemeleri halinde bu şerh tapudan kaldırılabiliyor.


Aile konutu şerhi ne işe yarar?


Geri Dön