28 / 03 / 2024

Aile konutu tahliye taahhüdü!

Aile konutu tahliye taahhüdü!

Aile konutunda eşlerden birinin tahliye taahhüdü imzalaması sonucu, taahhütte belirtilen tarihte, kişinin evi tahliye etmesi gerekiyor. İşte aile konutu tahliye taahhüdü yargıtay kararı örneği bu haberde...



Aile konutu tahliye taahhüdü!

Tahliye taahhüdü, bir kimsenin oturduğu konutu tahliye edeceği günü belirlediği ve altına imzasını attığı belge olarak karşımıza çıkıyor. Aile konutunda eşlerden birinin tahliye taahhüdü imzalaması sonucu, taahhütte belirtilen tarihte, kişinin evi tahliye etmesi gerekiyor.


12. Hukuk Dairesi 2004/21730 E., 2004/26253 K.

AİLE KONUTU TAHLİYE TAAHHÜDÜ


"İçtihat Metni"

T.C.

YARGITAY

12.Hukuk Dairesi

Esas 2004 Karar

21730 26253


Y A R G I T A Y İ L A M I

Mahkemesi : ÜSKÜDAR İCRA MAHKEMESİ

Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki Alacaklı vekili tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :


1- Mahkeme kararının ve bunun taalluk ettiği işin niteliği bakımından temyiz tetkikatının duruşmalı olarak yapılması HUMK.nun hükümleri müsait bulunmadığından bu yoldaki isteğin reddi oybirliğiyle kararlaştırıldıktan sonra işin esası incelendi :


2-Dairemizin süre gelen içtihatlarında benimsendiği üzere boşanma gerçekleşse dahi eşlerden birisi diğerine karşı ve ona tebaen mecurda oturduğundan İİK.nun 276/son madde hükmi gereğince 3. kişi sayılamazlar. Somut olayda ilgili konutu şikayetçinin eşi 3. kişi takip alacaklısına satarak tahliye taahüddünde bulunmuştur. 


Alacaklı bu tahliye taahüdüne dayanarak koca aleyhine icra takibinde bulunmuş ve onun itiraz etmemesi üzerine takibin kesinleştiği görülmektedir. Bu nedenlerle şikayet konusu olayda İİK.nun 276/son maddesinin uygulama olanağı bulunmaktadır. Ne varki Türk Medeni Kanununun 194/l. maddesi aynen "eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini fesh edemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz" hükmünü içermektedir. 


Mahkemece anılan madde koşullarında herhangi bir inceleme yapılmaksızın özellikle mecurun aile konutu niteliğinde olup olmadığı hususu araştırılmaksızın eksik incelemeyle sonuca gidilmesi isabetsizdir. 


SONUÇ : Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK.366. ve HUMK.428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 20.12.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi. 



Aile konutundan tahliye!


Geri Dön