19 / 04 / 2024

Aile konutundaki şerhin kaldırılması!

Aile konutundaki şerhin kaldırılması!

Aile konutu, evlilik birliği içinde, eş ve çocukların ikamet etmek amacıyla oturdukları mesken olarak tanımlanıyor. Peki, aile konutunda şerh nasıl kaldırılır? İşte, aile konutundaki şerhin kaldırılması!



Aile konutundaki şerhin kaldırılması!

Aile konutu, ailenin oturduğu mesken olarak biliniyor. Eşler, aile konutunda birlikte yaşamış, acı tatlı günlerini geçirmişlerdir. Bu nedenle aile konutunun eşler  için maddi ve manevi olarak önemi, anlamı ve değeri oluşmuş oluyor.. Bunun için TMK 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar öngörülüyor.


Aile konutu şerhi tapuya verilince eşler tek başlarına artık o taşınmazda satış ipotek tesisi gibi tasarrufi işlemler yapamıyor. Tapu memuru eşlerin rızası olmadan satış işlemini yapmıyor. 


Eşler tarafından aile konutu olarak seçilmiş ancak eşlerden birisinin adına kayıtlı ev için diğer eş yada eşler müştereken tapuya başvurarak tapuya aile konutu şerhi koydurulabiliyor. 


Bunun için başvurucunun, konutun aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlıktan alınmış belge ile nüfus müdürlüğünden alınmış vukuatlı aile nüfus kayıt örneği yahut evlilik cüzdanını götürmesi yeterli oluyor. Peki, aile konutundaki şerh nasıl kaldırılır?


Evlilik birliğinin sona ermesi, yeni bir aile konutu edinmeleri, aile konutunun taşınmaz vasfını kaybetmesi gibi durumlarda taşınmazın aile konutu olma özelliği de sona eriyor. Aile konutu olmayan bir taşınmazın kaydına aile konutu şerhi konulmuş olması halinde ise mahkemeye başvurularak şerhin iptali istenebiliyor. 


Aile konutu şerhinin kaldırılması;

a. Şerh malik olmayan eşin talebiyle işlenmiş ise yine malik olmayan eşin talebiyle,


b. Şerh eşlerin birlikte talebiyle işlenmiş ise; her ikisinin veya lehine şerh verilenin talebiyle,


c. Eşlerin birlikte malik olduğu hisseli taşınmaz mallarda şerh eşlerden birinin talebiyle işlenmiş ise; eşlerin ikisinin veya lehine şerh verilenin talebiyle,


ç. Malik olan eşin talebiyle şerh verilmiş ise malik olmayan eşin de talep ya da muvafakatiyle,


d. Ölüm halinde sağ kalan eşin tek yanlı talebiyle,


e. Aile konutu şerhinin terkinine ilişkin mahkeme kararının ibrazı ile,


f. Kesinleşmiş boşanma veya evliliğin iptali ilamının ibrazı halinde (kararda aile konutu şerhinin devam etmesine yönelik herhangi bir hükmün bulunmaması koşuluyla) malik olan eşin tek taraflı talebiyle,


g. Yeni bir aile konutu edinildiğinin ve o taşınmaza aile konutu şerhi işlendiğinin kanıtlanması durumunda malik olan eşin talebiyle,


Aile konutu şerhi, taşınmaz maliki eşin talebine bağlı işlemlerde, diğer eşin muvafakatını zorunlu kıldığından ve talebe bağlı olmayan mahkeme kararının infazı, cebri satış gibi işlemleri engellenemeyeceğinden, ayrıca, aile konutu şerhi talep edilirken diğer şerhler ile ipoteklerin hukuki sonucu kabul edildiğinden, mahkeme ya da icra müdürlüğünün yazısı ile, Aile konutu şerhinin terkini mümkündür.



Aile konutu şerhi dilekçe örneği 2015!




Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön